Home Bugetul tau Copii şi educaţie Calculator educație

Calculator educație

Am inclus într-un calcul estimativ al costurilor suportate de părinți atât anii de școală efectivă cât și perioada pre și post-școală (bonă, grădiniță, afterschool, meditații în vederea admiterii la liceu și facultate), cursuri de dezvoltare a aptitudinilor (practicarea unui sport, limbi străine, etc). Dacă lista vi se pare prea lungă și viitorul  buget al părintelui deja încărcat, țineți cont că există soluții pentru a vă redimensiona cheltuielile. De pildă, scăpați de cheltuiala cu bona grupându-vă un număr de câțiva părinți și având grijă pe rând de copiii grupului cazați alternativ la câte unul dintre parinții”adoptivi”. Similar în cazul afterschool-ului. Copiii pot face schimb între ei și de materiale didactice, deci se pot economisi și aici niște bani. Chiar și cu meditațiile se pot găsi rezolvări în cadrul unui grup de părinți cu ...competențe diferite, cel puțin în stadiul admiterii la liceu. Iar în ceea ce privește universitatea, obținerea unei burse de merit elimină taxele de școlarizare.  
 
 Revenind la calcule, într-o abordare conservatoare, algoritmul de calcul propus de noi va include următoarele costuri:

  • angajarea unei bone timp de 24 luni (după terminarea concediului de maternitate sau paternitate și până la intrarea copilului la grădiniță, plus perioadele de vacanță la grădiniță) 
  • taxele pentru grădiniță suportate timp de 36 luni (4 ani a câte 9 luni)
  • taxele pentru afterschool: 27 luni (timp de 3 ani deci, cât timp n-ar fi prudent să-l lăsați pe cel mic să vină singur acasă)
  • meditații pentru admiterea la liceu: 1 an complet cu 2 meditații pe săptămâna
  • meditații pentru admiterea la facultate: 1 an complet (52 săptămâni) cu 2 meditații pe săptămâna
  • cursuri pentru dezvoltarea aptitudinilor (practicarea unui sport, limbi străine, etc): iau în considerare 3 ani, cu mici pauze ocazionale (am presupus 24 luni în total)
  • taxe școlarizare la facultate: 5 ani (un master inclus) 
  • o sumă fixă pentru achiziționarea materialelor didactice, pe parcusul unui ciclu complet de școlarizare, de la clasă I la ultimul an de studii postuniversitare (12+5=17 ani). Iau în calcul aici, în medie, echivalentul a 100 euro pe an, aproximativ 430 lei (probabil mai puțin în gimnaziu, sigur mai mult în ultimii ani de liceu și facultate)

 
Dacă totul vi se pare floare la ureche la prima vedere, luați în considerare că o bonă plătită rezonabil cu numai 300 lei/lună, o grădiniță de “stat” pentru care plătiți tot 300 lei/lună, un afterschool modest cu iarăși 300 lei/lună, meditațiile date de o rudă binevoitoare cu numai 10 lei/ședința pentru liceu și facultate (!), un sport fără pretenții unde nu cumpărați decât adidași și tricouri o dată la 2 luni (50 lei/lună) și una dintre cele mai ieftine facultăți posibile (2.000 lei taxa școlarizare) la care se adaugă costurile “colaterale” cu materialul didactic pomenite mai sus vă scot prin însumare din buzunar peste 10.000 euro (46.700 lei sau 10.800 euro la cursul de la începutul anului 2012). Și asta ..minim minimorum.

Calculator educaţie

Cost bonă Salariul lunar al unei bone angajată pentru o perioadă de 24 luni
Cost grădiniţă Taxe lunare pentru grădiniță pentru o perioadă de 36 luni (4 ani a câte 9 luni)
Cost afterschool Taxa lunară afterschool pentru o perioadă de 27 luni (3 ani a câte 9 luni)
Cost meditaţii liceu Costurile săptămânale pentru meditațiile necesare admiterii la liceu pentru 1 an de zile (52 de săptămâni)
Cost meditaţii facultate Costurile săptămânale pentru meditațiile necesare admiterii la facultate pentru 1 an de zile (52 de săptămâni)
Activităţi extraşcolare Costuri lunare pentru activităţi extrașcolare şi/sau sportive timp de 24 luni (3 ani cu pauze ocazionale)
Cost facultate Taxa anuală studii superioare pe o perioadă de 5 ani.

La suma finală am adăugat echivalentul a 100 euro/an pentru materiale didactice într-un ciclu complet de educație (17 ani)


Site realizat cu mândrie de graficaro.net - servicii de creare site