Home Noutati

Depozitele bancare au costuri ascunse

La inceputul lunii martie, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a controlat modelele de contracte de economisire propuse de banci clientilor. Din 13 institutii controlate, 8 au primit amenzi in valoare totala de 86.000 lei, pentru clauze contractuale care nu respecta legislatia.

Actiunea de control desfasurata de ANPC a avut loc chiar la sediile centrale ale bancilor din Bucuresti sau din tara, iar concluzia de baza trasa de reprezentantii Autoritatii este ca bancile nu respecta legislatia in vigoare privind informarea corecta si completa a clientilor.

“In urma actiunii de verificare a respectarii prevederilor legale privind protectia consumatorilor la incheierea contractelor de depozit/economisire de catre societatile bancare, putem concluziona ca exista deficiente in ceea ce priveste informarea corecta a consumatorilor”, a precizat Constantin Cerbulescu, presedintele ANPC.

Clientii nu sunt informati despre comisioanele de la contul curent

Cele mai multe abateri au vizat lipsa unor clauze clare in contractele de depozit referitoare la comisioanele percepute. De asemenea, bancile isi mentin practica de a utiliza la fonturi mai mici de 10, greu de citit de catre consumatori.

“Sunt banci care omit sa prezinte in oferte sau chiar in contracte toate costurile asociate serviciului prestat. Serviciile financiare sunt un domeniu sensibil si dorim sa eliminam acele ambiguitati ce pot submina increderea consumatorilor. Astfel de actiuni de control vor avea loc si in perioada urmatoare”, a precizat Cerbulescu.

Acest lucru a fost de altfel sesizat si de unii dintre cititorii Conso.ro care au scris despre aceste practici la Vocea Clientului.

Printre comisioanele ce lipseau din contractele de depozit se numara cele aferente conturilor curente, de retragere sau de depunre numerar.

Bancile au primit amenzi si pentru faptul ca nu au trecut in contractele de depozit informatii clare privind modalitatea in care clientii vor fi notificati clientii, in cazul in care se modifica anumite costuri sau conditii.

O alta abatere de la lege, sanctionata de ANPC, a reprezentat-o neprecizarea in contract a obligatiei bancii de a oferi clientului, la lichidarea depozitului, un document care sa ateste ca au fost stinse obligatiile acestuia din urma.

Pliante inselatoare

In control, comisarii ANPC au verificat si modul in care produsele financiare sunt promovate prin pliante. Nici aici unele banci nu respecta in totalitate legea si vor sa isi prezinte ofertele intr-o lumina mai avantajoasa decat acestea sunt in realitate.

O banca a fost amendata pentru inserarea pe pliante a avantajelor de care beneficiaza detinatorii unui anumit card, cum ar fi diverse servicii (intrari la cluburi, teatre, cinematografe), fara a fi prezentate in mod clar si costurile si reducerile pe care cardul de implica.

Nici pliantele bancilor de economisire–creditare nu au fost evitate de comisarii ANPC, care au gasit si aici nereguli.
Spre exemplu, pe pliante erau prezentate variante de economisire pentru depuneri de 50, 200, 350 lei/luna, iar din text reiesea ca suma de bani rezultata este valabila pentru o perioada de economisire de 84 luni. Din calculele ANPC, insa, sumele rezultate sunt valabile pentru o perioada de 87 luni.

Pe alt pliant, mesajele conform carora “cu 42 de lei pe luna poti oferi copilului tau la majorat 22.000 lei” si “5 ani de studentie cu bursa de 500 lei/luna” au fost considerate neconforme cu legislatia in vigoare deoarece in subsolul pliantelor, cu litere mai mici se specifica faptul ca “in primii doi ani platesti 200 lei, urmand ca apoi sa platesti 420 lei”. Acest tip de prezentare se considera ca ar putea induce in eroare consumatorii, determinandu-i sa ia decizii pe care altfel nu le-ar fi luat.

Ce sfaturi ofera ANPC?

ANPC sfatuieste consumatorii sa obtina de la banci informatii referitoare la conditiile de constituire/lichidare a depozitelor inainte de a lua o decizie in acest sens.

Orice depozit sau credit functioneaza prin intermediul unui cont curent care are costuri de administrare, retragere numerar etc., costuri care se adauga la cele aferente depozitelor/creditelor.

Protectia Consumatorului sfatuieste clientii sa compare ofertele mai multor societati financiare si sa verifice cu atentie costurile totale pe care urmeaza sa le suporte, raportand aceste costuri la nivelul procentual de dobanda pe care banca il ofera si sa aleaga oferta pe care o considera cea mai avantajoasa.

De asemenea, clientii trebuie sa solicite bancii, la lichidarea depozitelor, incetarea contractului de cont curent si emiterea unei adrese care sa ateste faptul ca au fost stinse toate obligatiile dintre parti.

Sursa www.conso.ro

Cesiunea creditelor catre firmele proprii de recuperatori este la limita legalitatii

Practica bancilor de a cesiona catre recuperatori creantele izvorate din contractele de credit incheiate cu clientii, desi avantajoasa pentru acestea, se afla la limita legalitatii mai ales in cazul in care acestia sunt subsidiare ale bancilor. Clientii care se trezesc ca sunt „vanduti” catre recuperatori pot invoca in justitie nulitatea actiunii.

In primul rand, trebuie facuta distinctie dupa cum creditul a fost declarat sau nu scadent in prealabil cesiunii.

  1. in primul caz avem de a face cu o activitate de recuperare a unei creante realizata de o societate specializata; cel putin aparent, nimic ilegal;
  2. in cea de-a doua ipoteza operatiunea este flagrant si grav ilegala si, mai colocvial spus, operatiunea este doar o metoda de a ascunde gunoiul sub pres, deoarece creditele neperformante nu se vor curata in acest mod, ci doar vor fi rostogolite pana cand una sau mai multe banci din sistem vor esua.
  •  
Cesiunea creditelor neperformante poate fi considerata ilegala mai ales in cazul contractelor de credit de retail, in care debitorul este un consumator in raporturile cu banca, calitate pe care si-o pierde in raporturile cu colectorul de creante. De aici concluzia ca normele de protectie a consumatorului contra clauzelor abuzive, spre exemplu, sunt eliminate de la aplicare, fara voia consumatorului.


Iar in cazul cesiunii creditorului catre un SRL de recuperat creante, controlat 100% de banca mama (sau de banca – bunica, pentru a prelua o formula folosita de dl Vasilescu, consilierul BNR), acest SRL se erijeaza el insusi in banca, fiindca primeste prin cesiune o creanta care ramane neschimbata (in sensul ca isi pastreaza natura de creanta bancara), plus garantiile care o insoteau.

Dar SRL-ul in cauza nu mai este supus normelor si controlului BNR, intru cit el nu este banca, iar raportul juridic cu fostul client al bancii nu mai este supus normelor de protectie a consumatorilor. Deci dobanzile si penalitatile pot creste la infinit. In scurt timp de la cesiune, bunurile debitorului – persoana fizica, atitea cit erau la data cesiunii, pot ajunge insuficiente pentru a acoperi creanta cesionata, dopata cu penalitati care curg ad infinitum.

Debitorii cesionati nu mai sunt beneficiari ai legislatiei protectiei consumatorului

SRL-ul devine creditor in locul cedentului, preluandu-i toate drepturile rezultand din contractul de credit, teoretic putand modifica unilateral dobanzile si comisioanele fara a se supune legislatiei protectioniste pentru consumator din domeniul financiar-bancar.

Dobanzile percepute vor creste exponential in baza contractului de credit initial, care contine de cele mai multe ori dispozitii neclare si dezavantajoase debitorului, dar care nu mai pot fi anulate in baza legislatiei protectiei consumatorului, intrucat debitorul isi pierde aceasta calitate dupa efectuarea „cesiunii”.

Transferul de creante aduce venituri bancilor si le permite acestora sa isi „coafeze” solvabilitatea

Mecanismul cesiunii catre SRL – ul subsidiara a bancii functioneaza conform urmatoarei scheme: banca mama declara creditul ca fiind neperformant, isi constituie provizion de risc, dar nu trece la executarea silita si nici nu il trimite in insolventa, ci vinde creanta unei filiale pe care o detine in proportie de 100% (sau unui alt SRL detinut 100% de banca mama a bancii in cauza); vanzarea creantei catre propria filiala (adica, trecerea acesteia „dintr-un buzunar intr-altul”) sau catre o afiliata se face la preturi cam de 10% din valoarea nominala, pret pe care filiala/afiliata il plateste cu un credit pe care, de cele mai multe ori, i-l acorda chiar banca.

Din momentul in care se cesioneaza creanta, teoretic banca in cauza nu mai are expunere pe debitorul cedat si, deci, banca isi poate disponibiliza provizionul, deci face rost de cash suplimentar si isi reduce presiunea pe costuri. In plus, cel putin aparent, de ochii BNR (care stie perfect ce se intampla, dar tolereaza operatiunea, cine stie pana cand, poate va apare primul faliment de banca si infectia va iesi la ivela – n.n.), intervine odata cu cesiunea, o imbunatatire a gradului de solvabilitate pe care il ia in calcul BNR.

Filiala/afiliata fie asteapta 6 luni – un an ca sa incaseze creanta, fie incepe executarea silita (care executare silita nu se mai face nici macar la 50% din valoarea garantiei din cauza crizei). In orice situatie, filiala/afiliata face profit de 2-3 ori mai mare decat costurile, intrucat ea cumpara o creanta la 10% din valoare nominala si primeste, in cel mai rau caz, 30% din valoarea sa. Intre timp, debitorul comerciant poate intra voluntar sau fortat in insolventa, punandu-se sub protectia tribunalului.

Din pacate, persoanele fizice, care oricum nu mai sunt considerate consumatori dupa momentul cesiunii, deci nu mai sunt protejate de aceasta legislatie, nu pot intra nici in insolventa, asa cum o pot face comerciantii, pentru ca inca nu avem o lege a insolventei simplilor particulari. Se aude acolo sus la dvs dle Boc?

Daca debitorul nu este de acord, cesiunea nu poate avea loc

Remediile juridice ale acestei situatii intolerabile sunt putine si costisitoare de lege data.

Un credit isi pastreaza denumirea si caracteristicile de credit doar daca o Banca sau un IFN este parte in contract; acesta este un contract intuitu personae in raport cu Banca, fiindca numai bancile pot da credite (in aceasta materie, suntem in prezenta unui monopol legal).

Ratiunea instituirii unui astfel de monopol legal este usor de inteles, avand in vedere interesul general pentru buna derulare a unor astfel de contracte si pentru mentinerea stabilitatii sistemului financiar-bancar. Incalcarea unui monopol legal este caz de nulitate a actului juridic al cesiunii. In plus, prin faptul ca filiala/afiliata recuperator de creante nu mai este supus controlului BNR si nici legislatiei bancare, se comite o frauda la lege, care este o cauza ilicita, ce determina, si ea, nulitatea actului juridic al cesiunii.

Schimbarea Bancii din pozitia de creditor poate pune in discutie valabilitatea in continuare a contractului ca atare; prin cesiunea creditului, raportul dintre noul creditor si debitorul initial capata o alta natura juridica; de aceea, cesiunea, care modifica contractul initial, ar avea nevoie de acordul debitorului; si, intrucat in cadrul acestor „cesiuni” succesive de creanta debitorul este complet ignorat (el este doar notificat ca are un nou creditor, adica un nou stapan), am mai putea vorbi de inca un motiv de nulitate.

Bancile simuleaza o curatire a bilantului prin cesiunea creditelor in cadrul grupului

Pentru administrarea "creditului" se foloseste logistica si personalul Bancii (inclusiv, de exemplu, executorii bancari sau juristii Bancii); de aceea, cesiunea ar putea fi calificata drept simulatie. Aceasta simulatie este prin esenta ilicita, deoarece urmareste eludarea unor dispozitii imperative din legislatia financiar-bancara care instituie, asa cum am aratat, un monopol legal in ceea ce priveste incheierea contractelor de credit bancar, precum si obligatia constituirii provizioanelor de risc si a pastrarii unui nivel minim de solvabilitate a bancii.

Este intersant, spre exemplu, de observat ca un astfel de SRL – recuperator de creante constituit si controlat de banca poate detine in proprietate un imobil adjudecat intr-o licitatie o perioada indefinita, pana cand va obtine un pret bun pe el, in timp ce banca nu are in mod direct, aceasta posibilitate.

Potrivit Codului Civil si regulilor din dreptul societar, sanctiunea care intervine in cazul unei simulatii ilicite este nulitatea contractului simulat (cesiunea de creanta dintre Banca si SRL-ul filiala a acesteia). Toate prejudiciile reprezentand consecinta directa a acestor cesiuni succesive simulate vor fi suportate de cei care au intretinut, cu stiinta, aparenta de legalitate a unor astfel de contracte. Inlaturarea unei astfel de simulatii poate fi ceruta, in instanta, de orice persoana care poate dovedi un interes, spre exemplu de debitorul cedat dintr-o astfel de cesiune.

Ce pot face clientii care se trezesc „vanduti”?

Debitorul cedat intr-o astfel de operatiune ilicita are urmatoarele posibilitati: (i) fie sa astepte momentul cand Banca il va soma sa plateasca, deci va incepe procedurile de executare silita impotriva debitorului; (ii) fie sa actioneze imediat ce primeste notificarea prin care este instiintat de cesiunea de creanta.

In primul caz, in cadrul contestatiei impotriva actelor de executare intreprinse de executorul bancar, exista mai multe argumente care pot invocate, printre care nulitatea acestor acte pe motivul ca Banca isi foloseste proprii executori pentru a executa o creanta care nu ii mai apartine sau pe motivul ca acesti executori nu pot executa decat creante „bancare” – caracter care nu se transmite prin cesiune.

In afara acestor argumente, care tin de valabilitatea actelor de executare efectuate, debitorul cedat poate sa invoce pe cale incidentala, cu argumentele aratate mai sus, ca cesiunea de creanta este simulata, iar aceasta simulatie ascunde o operatiune ilicita, care este lovita de nulitate absoluta.

Instanta urmeaza, in aceste conditii, sa pronunte o hotarare prin care sa constate nulitatea absoluta a cesiunii de creanta, dar si nulitatea absoluta partiala a contractului de credit, in ceea ce priveste clauza foarte des intalnita in aceste contracte, clauza in temeiul careia se efectueaza aceste cesiuni.

In cea de-a doua situatie, debitorul cedat poate cere nulitatea cesiunii de creante pe cel putin doua considerente:
(i) este incalcat caracterul intuitu personae al contractului de credit ;
(ii) operatiunea cesiunii creantei bancare este o simulatie care ascunde o operatiune ilicita.

prof. univ. dr. Gheorghe Piperea
Universitatea din Bucuresti – Facultatea de Drept
partener la casa de avocatura Piperea si Asociatii


Sursa www.conso.ro

Polonia a introdus falimentul personal din martie 2009, iar creditele nu s-au scumpit

In Polonia, legea falimentului personal functioneaza de aproape un an, iar creditele nu s-au scumpit in aceasta perioada. Ba, dimpotriva, costurile au scazut si sunt de cateva ori mai mici decat la noi, care nu avem o astfel de lege. Se vede clar ca afirmatiile bancherilor din Romania ca falimentul personal va scumpi creditarea nu au acoperire.
Reprezentantii institutiilor financiare din Romania s-au facut luntre si punte in ultima vreme ca sa ne avertizeze in legatura cu pericolul introducerii legii privind falimentul persoanelor fizice. In opinia lor, acest lucru va conduce la cresterea costului creditelor, deci vom plati cu totii rate mai mari ulterior.

A devenit chiar un automatism din partea bancherilor ca, ori de cate ori apare o lege care protejeaza consumatorii, sa apara afirmatii de genul ca “din cauza asta vom plati dobanzi mai mari”.

Iar in ultima vreme initiativele legislative s-au cam inmultit. Dupa ce ANPC a lansat proiectul de modificare a legii creditului de consum – care asimileaza in mare parte o directiva europeana – mai nou, legea falimentului persoanelor fizice a trecut de Senat si intra in dezbatere in Camera Deputatilor.

Polonia adopta legea cand BNR nici nu vroia sa auda de ea!
Inca de la inceput, comunitatea bancara a fost impotriva acestei legi, chiar prin vocea Bancii Centrale. Anul trecut, cand criza financiara genera restantieri pe banda rulanta si apareau primele dezbateri pe aceasta tema, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu declara ca nu este momentul potrivit pentru o astfel de lege.

In acest timp, polonezii se gandeau mai mult la oameni decat la afaceri, iar din 31 martie 2009, persoanele fizice supraindatorate au putut beneficia de prevederile legii falimentului.

Ca si varianta propusa la noi, legea are in esenta un caracter social. Clientii care nu mai pot scapa de datorii sunt ajutati sa aiba sansa unui “nou inceput”. Avand in vedere ca la acea data, criza incepea sa-si produca efectele tot mai puternic in Europa Centrala si de Est, momentul aparitiei a fost unul mai mult decat adecvat.

Introducerea acestei legi a fost sustinuta cu mai multi ani inainte de autoritatea pentru protectia consumatorului din Polonia, care a identificat necesitatea unui asemenea cadru legal.

Cum functioneaza legea din Polonia?
Conform acestei legi, polonezii pot deschide procedura de faliment daca nu mai pot achita datoriile “din cauza unor circumstante exceptionale sau fapte pe care nu le pot controla”. Procedura presupune lichidarea tuturor bunurilor detinute de persoana respectiva. Din banii obtinuti prin vanzarea locuintei se retine mai intai suma necesara pentru acoperirea cheltuielilor cu chiria timp de 1 an. Restul banilor sunt folositi pentru plata datoriilor.

Daca sumele nu acopera integral datoriile, se intocmeste un plan de redresare financiara. Acesta dureaza 5 ani, timp in care debitorul va face plati pentru a acoperi integral sau partial datoriile ramase neachitate, in functie de posibilitatile financiare. Ca si in cazul proiectului adoptat la noi de Senat, debitorul este monitorizat pe tot parcursul perioadei de rambursare a datoriilor.

Creditele nu s-au scumpit
E bine de stiut ca aparitia acestei legi in Polonia nu a facut ca imprumuturile sa devina mai scumpe, asa cum avertizeaza bancherii nostri.

Conform Bancii Nationale a Poloniei, rata medie a dobanzii la creditele in zloti chiar a scazut in intervalul martie 2009-ianuarie 2010. Şi in cazul creditelor in euro s-a observat o scadere a costurilor la imprumuturile imobiliare, cu toate ca si aici bancile s-au confruntat cu un acces dificil la finantare de pe pietele externe. Acesta a fost motivul principal invocat de institutiile de credit de la noi pentru scumpirea creditelor in valuta.

Prin urmare, realitatile pietei contrazic declaratiile unor bancheri de la noi, care sustin ca legea falimentului personal va face automat creditele mai scumpe.

Cu toata “povara” acestei legi, bancile din Polonia reusesc totusi sa acorde credite mult mai ieftine decat cele din Romania. DAE medie la un credit ipotecar in euro obtinut in Polonia era de numai 5,2% in ianuarie 2010. La noi, bancile au nevoie de garantia statului pentru a se apropia de acest nivel la programul “Prima Casa”, in timp ce la ofertele standard, DAE trece de 8%.

Sursa www.conso.ro


Site realizat cu mândrie de graficaro.net - servicii de creare site