Home Noutati

Economisire

Ultimele noutăți în materie de depozite bancare: dobânzi, scadențe, băncile ofertante
 
Una dintre dilemele economisirii-“unde primesc oare o dobândă mai mare?”- a rămas aproape fără obiect: între cele mai mari dobânzi pentru depozitele în lei și cele mai mari randamente pentru depozitele în... dolari plătite de bănci, diferențaeste de numai 3%! Dacă n-ai cine știe ce economii, aproape că nu mai merită să ai insomnii din cauza asta. Mai rămâne să răspunzi corect la întrebarea: oare dobânda mai mare compensează eventuala... depreciere?
 
Potrivit Conso.ro, cel mai bun randament pentru depozitele la 3 luni în dolari îl găsiți la Piraeus Bank - 3,5%. Urmează Bank of Cyprus cu 3,15% și Marfin Bank - 3%. Deși aparent reduse, dobânzile în cauza sunt spectaculoase dacă ne referim la dobânda de politică monetară care a ajuns aproape de 0% în SUA. Explicaţia generozităţii? Băncile de talie mică din România fac mai greu rost de valută în contextul internațional delicat pe care îl traversăm, criza din zona euro fiind încă departe de un deznodământ iar băncile -mamă mai puțin dispuse să le finanțeze. 
 
Bun, și dacă la dolar dobândă e atât de mică, va așteptați poate la satisfacții nemăsurate la economisirea în lei? Nu vă grăbiți, cele mai mari dobânzi în acest caz ajung, vorbim tot de scadențala 3 luni, la “doar” 6,75% (tot Piraeus). Urmează Bank of Cyprus (6,5%), Carpatica - 6,35% și OTP - 6,3%. Cu alte cuvinte, între depozitele remunerate în mod tradițional, cel mai bine, cele în monedă națională, și cele mai puțin tentante din perspectivă randamentului, cele în dolari, diferențaeste de aproximativ 3%. Cam ca diferențaprocentuală dintre cotațiile la cumpărare și vânzare la casele bancare de schimb pentru euro/leu și dolar/leu! Va dați seama că în acest context, cine mizează pe dolar nu se gândește la dobândă, cât la posibila sa apreciere în fațaleului. Cel puțin în 2012, cine a gândit așa, n-a făcut deloc rău, având în vedere că la jumătatea anului, cursul leu-dolar era de 3,5 lei în timp ce în ianuarie moneda americană începea anul la 3,3 lei. 
 
Cum stau lucrurile în ceea ce privește euro? Păi, ceva mai bine ca la dolar și mai puțin tentant ca la leu: cel mai bine remunerează depozitele la 3 luni... da, ați ghicit, tot Piraeus Bank cu 4,5%. Pe podium găsim apoi Volksbank și Bank of Cyprus cu 4%, și OTP cu 3,9%. Pentru a găsi însă o medie între ofertele de top și cele de.. pluton, mai scădeți 1-2%
 
Mai merită să vă perpeliţi în condițiile astea în ce valută să economisiți pentru a obține randamentul maxim? Păi, nu prea. Dacă aveți o sumă mai mare (să zicem peste 15.000 euro - sau echivalent) cel mai bine ar fi să vă diversificați între lei și valută (40% lei -30% euro - 30% dolari de pildă) pentru a nu pierde din eventuala depreciere a leului mai mult decât câștigul din dobânzile cumulate.
 
Observați că n-am pomenit nimic de francul elvețian. Asta pentru că băncile nu prea oferă depozite în franci ci doar conturi curente (dobândă e practic zero). Aici, dacă nu aveți sume mari de depozitat, mai bine deschideți un depozit... în biblioteca proprie.
Dacă îi depuneți la bancă, luați sigur mai puțin (comison de 0,5% la retragere, n-am auzit încă de conturi curente în franci legate la cardul de debit precum se întâmplă cu multe conturi în lei) iar dacă îi mai și schimbați la ghișeu în lei, i-ați diluat cu cel puțin 2%!
 
Pentru mai multe informaţii, accesează rubrica Întreabă expertul.
 
6 iulie 2012

Cât de spectaculoasă este scăderea pieței imobiliare în anii de criză? Depinde în ce monedă calculezi!

Curierul Național publică pe 1 iunie o analiză interesantă privind imobiliarele din București. Ziarul, citand un portal de anunțuri (anunturiparticulari.ro), remarcă invazia de ultima oră a ofertelor la vânzare și o corecție însumată de aproximativ 50% în intervalul 2008-2012 pentru apartamentele de 1-4 camere. 
 
Reproducem în tabelul de mai jos evoluția respectivă de preț. Observați că scăderile în intervalul mai 2008-mai 2012 depășesc 50% pe segmentul garsonierelor și apartamentelor de 2 camere, fiind ușor sub acest procent la 3 și 4 camere. Atât de radical să fi evoluat raportul cerere-ofertă sau ar mai trebui aplicată o ajustare? Este adevărat, euforia anilor 2007-2008 a fost înlocuită de pesimismul indus de criză, veniturile au scăzut (uneori cu peste 30%-luați în considerare tăierile de salarii din sectorul bugetar dar și dispariția unor bonusuri și prime), cererea s-a redus că urmare a tendințelor demografice (mai puțini studenți-presiune mai mare la vânzarea imobilelor care nu mai puteau fi închiriate), acordarea împrumuturilor a devenit mai restrictiva și oricum apetitul pentru credit s-a redus la rândul sau sub efectul scăderii veniturilor și a impactului emoțional al executărilor silite pe care nimeni nu părea să le ia în calcul la un moment dat. 
 
Cu toate acestea, scăderile devin ceva mai digerabile dacă ne raportăm la prețurile în...lei. La nivelul anului 2008, cursul mediu euro-leu a fost de 3,68. În acest moment, avem euro la 4,46 lei. Adică o scădere de aproximativ 20% a monedei naționale. Dacă refacem calculele în lei, apartamentul de 3 camere din 2008 costa 560.000 lei iar cel din 2012 reprezintă 348.000 lei (scădere de 37%). Dacă mutăm baza în 2007, deprecierea leului ajunge la 30% iar corecția din imobiliare se reduce la rândul sau (asta pentru cei care vor să cosmetizeze evoluția din ultimii ani; dimpotrivă, cine vrea s-o exagereze nu are decât să calculeze în dolari-cursul mediu pentru 2008 a fost de 2,51 lei iar în acest moment dolarul face 3,6 lei ceea ce echivalează cu scăderi ale imobiliarelor de peste 70% în intervalul menționat!).
 
Atenție, în tabel apar prețurile medii pentru București; în zonele centrale prețurile sunt mai mari, în cartierele periferice mai mici. 
 
Va ajunge prețul apartamentelor din București la nivelul anilor 2003-2004, de unde se declanșacursa aprecierilor galopante? Cine lansează astfel de ipoteze nu se bazează decât pe impactul emoțional și pe ..simetria unui ciclu. În opinia noastră, pentru a mai vedea garsoniere la 8-9.000 euro și apartamente de 2 camere la 10-12.000 euro ar trebui ca și veniturile medii să se întoarcă în România în apropierea celor din 2003-2004. Or, salariul mediu este încă de aproape 3 ori peste nivelul de atunci (483 lei în 2003). 
 
 

Pret (euro) Apartament Mai 2012 Mai 2011 Mai 2010 Mai 2009 Mai 2008
Garsoniera 35.500 37.000 41.000 45.000 76.000
2 camere 55.500 59.000 67.000 70.000 116.000
3 camere 78.000 82.500 92.000 98.000 152.000
4 camere 100.000 98.500 114.000 139.000 192.000

 
Pentru mai multe informaţii, accesează rubrica Întreabă expertul.
 
6 iunie 2012

Ce IPO-uri/SPO-uri (scuzați păsăreasca!) n-ar trebui ratate la bursă până la sfârșitul anului?


După relativul succes din cazul Transelectrica, pachete de acțiuni la Transgaz, Tarom, Romgaz, Hidroelectrica sunt așteptate la BVB până la sfârșitul anului. Va spunem mai jos pentru care merită să puneți un bănuțde-o parte.
 
Translectrica a deschis balul. Oferta (15% din acțiunile companiei) a fost suprasubscrisă, aparent mare succes de public (pe tranşă mică-10% din acțiunile scoase la vânzare,  investitorii de retail s-au călcat pe bătături iar suprasubscrierea a fost de 279%). Pe tranşa marilor investitori, am avut însă entuziasm moderat - acțiunile solicitate au depășit cu ”doar” 45% numărul celor oferite - în consecință prețul la care oferta s-a închis a fost egal cu prețul minim cerut de stat (14,9 lei/acțiune, față de 15,72 lei pe tranşa mică și 19,2 lei prețul maxim la care se putea subscrie). De ce ne referim atunci la SPO (ofertă publică secundară - acțiunile se tranzacționau deja în momentul lansării ofertei) Translectrica în termeni de succes relativ? Din două motive: prețul la care s-a închis oferta a fost identic cu cel minim solicitat iar micii investitori care s-au arătat foarte interesați sunt deja în pierdere (prețul în acest moment este sub cel la care au subscris) ceea ce riscă să le dilueze interesul la următoarele oferte pe care le va lansa statul.

Următoarea pe lista privatizărilor prin bursă este Tarom-ul (cel mai probabil în mai). CNVM a aprobat prospectul preliminar pentru oferta publică inițială de vânzare de acțiuni (IPO) prin care statul îsi propune să vândă pe bursă 20% din acțiunile Tarom (163 milioane acțiuni). La valoarea nominală de 2,5 lei/acțiune, pachetul valorează 407 mil. lei (93 mil. euro). Prețul de vânzare al acțiunilor va fi însă mai mic, din cauza că Tarom a raportat în ultimii trei ani pierderi cumulate de 820 mil. lei (peste 190 mil. euro), care au făcut ca valoarea companiei să scadă puternic. Pentru 2013 și 2014 prognozele Tarom indică tot pierderi, dar în scădere. Capitalurile proprii ale companiei erau la finalul anului trecut de circa 1,2 mld. lei (274 mil. euro), astfel că valoarea contabilă a pachetului de 20% ar fi de circa 55 mil. euro. Statul și-a propus să încaseze circa 7,5 mil. euro din vânzarea a 20% din Tarom, sumă care ar evalua societatea la 37 mil. euro.
 
Aparent, urmează un preț atractiv. Perspectivele sunt însă pesimiste în condițiile în care compania continuă să afișeze pierderi. Nu uitați de concurențadură cu Wizz Air și ceilalți operatori low-cost. În plus, mai peste tot în lume, prețul combustibilului face viață grea companiilor aviatice. Una peste alta, doar pentru investitorii cu mare apetit de risc, și numai în condițiile includerii într-un portofoliu diversificat. 
În iunie vom avea SPO Transgaz. Spre deosebire de Transelectrica, lucrurile stau mai bine. Compania este mai profitabilă, mai puțin îndatorată și cu perspective mai bune (recentele descoperiri de gaze din Marea Neagră, gazele de șist - vor duce la creșterea cantităților transportate). Amenințările vin din participarea la proiectul Nabucco - sumele necesare ar putea crește foarte mult îndatorarea companiei, până în punctul în care statul să forțeze o majorare de capital la care minoritarii să fie diluați, dacă nu participă. Fără Nabucco, Transgaz ar fi de recomandat fără rețineri. Are în plus o politică de dividend sănătoasă (25 lei net/acțiune în acest an, cam 10% din prețul acțiunii la bursă, e drept în condițiile în care 90% din profit a fost direcționat spre fondul de dividende). Rămâne de văzut cât de consistent va fi discountul în acest caz (la Transelectrica a fost de 12,5% față de prețul de la bursă dinaintea demarării ofertei).

În vară, IPO Romgaz. În mod normal, o companie care exploatează resurse energetice este vânată de investitori. Perspectiva liberalizării prețului la gaze până în 2017  îi va crește spectaculos profitabilitatea chiar dacă vânzările se pot reduce. Problema aici e împuținarea resurselor. Estimări optimiste duc rezerve exploatabile la 15 ani, cele pesimiste la doar 10. Adevărat, cantitățile de gaze scoase anual de companie au tot scăzut în ultimii 10 ani. La fel de adevărat, nici nu s-a investit masiv în explorare. Succesul ofertei depinde foarte mult de prețul solicitat (aici nu vor mai exista repere, compania nu a mai fost listată) dar și de sentimentul investitorilor în piețele externe, cele care dau tonul trendurilor bursiere. 

În sfârșit, pe finalul anului, IPO Hidroelectrica. Este oferta pe care v-o recomandăm din start. Compania este momentan căpuşată (băieții deștepți care cumpără sub prețul pieței energia electrică - va amintiți?) dar se fac eforturi inclusiv pentru a-i elimina cu sprijinul Comisiei Europene. Cred că foamea statului de bani în perioada următoare va determina apariția unui management mai performant și la Hidroelectrica, prin urmare marjele sale de profit vor crește consistent (cam 3% acum). Cât timp profitul e încă mic, nu ne așteptăm ca prețul pe acțiune să fie foarte mare în ofertă. Pregătiți deci ceva bani pentru sfârșitul anului.

Pentru mai multe informaţii, accesează rubrica Întreabă expertul.

30.04.2012

Site realizat cu mândrie de graficaro.net - servicii de creare site