Home Noutati

Comisia recomanda ca toti cetatenii sa aiba acces la conturi bancare de baza cu costuri abordabile

Accesul la un cont bancar a devenit o preconditie pentru participarea deplina la viata economica si sociala a unei societati moderne, iar utilizarea numerarului este in scadere rapida. in lumea de astazi, lipsa accesului la un cont bancar de baza ingreuneaza viata de zi cu zi si o face mai costisitoare. Totul, de la plata facturilor pentru utilitati si incasarea unor venituri sau a unor beneficii, pana la cumpararea de bunuri si servicii, devine o problema. Cu toate acestea, studii recente arata ca circa 30 de milioane de consumatori cu varsta peste 18 ani din Uniunea Europeana nu au un cont bancar. Dintre acesti 30 de milioane de cetateni ramasi in afara sistemului bancar, se estimeaza ca intre 6 si 7 milioane se gasesc in aceasta situatie din cauza ca li s-a refuzat accesul la un cont bancar. Aceste persoane nu pot, in stadiul actual al lucrurilor, sa beneficieze pe deplin de piata unica. 

Recomandarea de astazi a Comisiei Europene, privind accesul la un cont de plati de baza, va promova incluziunea financiara si sociala pentru consumatorii din intreaga Europa. Comisia invita statele membre sa se asigure ca astfel de conturi vor deveni disponibile, cu costuri rezonabile pentru consumatori, indiferent de tara din cadrul UE in care isi au resedinta si indiferent de situatia lor financiara. Peste un an, Comisia va evalua situatia si, daca este cazul, va propune noi masuri, inclusiv de natura legislativa.  

Principalele elemente ale propunerii 

Accesul la un cont de plati adecvat: Recomandarea Comisiei catre statele membre prezinta in mod clar principiile fundamentale care ar trebui sa fie puse in aplicare la nivel national pentru a garanta accesul la servicii de plata adecvate. Se considera ca orice consumator cu resedinta in Uniune, indiferent de situatia sa financiara, ar trebui sa aiba dreptul de a-si deschide si de a utiliza un cont de plati de baza, inclusiv in alt stat membru decat cel in care isi are resedinta permanenta.  

Caracteristicile unui cont de plati de baza: Recomandarea precizeaza ce servicii trebuie sau nu sa includa un cont de plati de baza. Acesta ar trebui sa ii permita titularului sa primeasca, sa depoziteze, sa transfere si sa retraga fonduri. Ar trebui sa permita, de asemenea, debitarile directe si viramentele, dar nu include creditele pe descoperit de cont.  

Tarife rezonabile: Asigurarea accesului la servicii de plata de baza ar trebui sa insemne mai mult decat simpla acordare a unui drept. in vederea garantarii unor tarife corespunzatoare, care sa le permita consumatorilor un acces efectiv la conturile de plati de baza, recomandarea stabileste principiul ca, in cazul in care contul nu este gratuit, comisioanele percepute de prestatorul de servicii de plata trebuie sa fie rezonabile. Fiecare stat membru trebuie sa determine ce inseamna comision rezonabil, tinand cont de criterii precum nivelul veniturilor din tara respectiva, comisioanele medii pentru conturile de plati sau costul total al furnizarii unui cont de plati de baza. 
Prestatorii desemnati de servicii de plata: Majoritatea prestatorilor de servicii de plata – in general banci – ofera conturi de plati. Prezenta recomandare nu precizeaza categoria de prestatori de servicii de plata sau prestatorii de servicii de plata care ar trebui sa puna la dispozitia consumatorilor acest produs la nivel national. Se lasa la latitudinea fiecarui stat membru stabilirea prestatorului/prestatorilor care ar trebui sa furnizeze produsul respectiv pe teritoriul sau. Astfel, statele membre au libertatea de a desemna unul, mai multi sau chiar toti prestatorii de servicii de plata drept furnizori de conturi de plati de baza.  

In fine, Comisia incurajeaza statele membre sa lanseze campanii prin care publicul sa fie informat de disponibilitatea acestor conturi de plati de baza, de conditiile tarifare ale acestora, de procedurile care trebuie urmate pentru exercitarea dreptului de a avea acces la acestea si de metodele prin care pot avea acces la un mecanism extrajudiciar de reclamatie si despagubire. Comisia solicita, de asemenea, statelor membre sa realizeze statistici fiabile privitoare la conturile de plati de baza, in vederea asigurarii unei mai bune monitorizari a situatiei.

Mai multe informatii privind activitatile UE in acest domeniu pot fi obtinute la adresa de web urmatoare: http://ec.europa.eu/internal_market/finservices-retail/inclusion_en.htm  

Sursa

Cat costa o casa in cele mai importante orase din tara. Vezi cu cat au scazut preturile

Preturile caselor si vilelor au continuat sa scada in primul trimestru atat in Bucuresti, cat si in alte orase din tara, cea mai mare reducere, de 7,2%, fiind in Constanta, iar Brasovul a fost singurul care a inregistrat crestere.

Analiza a luat in calcul anunturile care vizeaza vanzarea caselor si vilelor construite dupa 1990 in Bucuresti, Ilfov, Timis, Brasov, Iasi, Cluj si Constanta.

"Pe segmentul case-vile, cea mai mare scadere de pret, de 7,2%, a fost inregistrata la Constanta.Iar singurul oras unde putem vorbi de o crestere a pretului cerut este Brasovul. Cererea pentru case si vile nu a revenit la un nivel care sa asigure stabilitatea pe piata, desi prin prisma pretului, in localitatile din vecinatatea marilor orase, casele pot reprezenta o alternativa la oferta de apartamente noi", a declarat intr-un comunicat, Adrian Erimescu, director general al imobiliare.ro.

Cu o valoare de 1.367 euro/mp inregistrata la finalul primului trimestru, pretul solicitat pentru case si vile din Capitala a cunoscut o scadere de 3,7% fata de ultimele trei luni din 2010.

In prezent, pretul mediu solicitat pentru o vila noua cu o suprafata de 120 mp utili din Bucuresti este de aproximativ 164.000 de euro.Mai ieftine sunt proprietatile similare din localitatile invecinate Capitalei. Spre exemplu, in Rosu, o vila finalizata in 2010, cu cinci camere si o suprafata utila de 180 mp, este scoasa la vanzare la pretul de 110.000 de euro, concurand cu oferta de apartamente noi mari, cu 3 si 4 camere.


Citeşte mai mult...

APC Romania supune dezbaterii publice Strategia Nationala de Educatie Financiara

Bucuresti, 12 mai 2011 – Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania), in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), au organizat o consultare publica cu privire la strategia nationala de educatie financiara pe care isi propun sa o implementeze in Romania. La dezbatere au participat reprezentanti ai celor mai importante asociatii profesionale din domeniul financiar, reprezentanti ai mediului privat, precum si institutii ale statului cu atributii in domeniul educatiei si al protectiei consumatorilor.

Evenimentul s-a desfasurat sub umbrela programului national Bugetul Familiei, desfasurat la nivel national de APC Romania sub patronajul ANPC si cu sprijinul companiei de credite de consum Provident Financial Romania. „Un consumator informat si educat este un consumator responsabil, care este in masura sa ia decizii in cunostinta de cauza. De aceea, o strategie nationala in ceea ce priveste educatia financiara nu poate fi decat binevenita. Invitam toate partile interesate sa contribuie la definitivarea acestei strategii, astfel incat ea sa serveasca pe deplin atat intereselor consumatorilor, cat si industriei financiare in ansamblu”, a declarat Constantin Cerbulescu, presedintele ANPC.

Citeşte mai mult...


Site realizat cu mândrie de graficaro.net - servicii de creare site