Cât cântăresc țigările și alcoolul în bugetul familiei?

Două studii interesante realizate anul trecut oferă informații relevante asupra costurilor medii. O cercetare A.T. Kearney pentru primul trimestru din 2011 arată că românii cheltuiesc în medie 7,2% din venituri pentru țigări și băuturi alcoolice (față de 0,8% italienii, 2,7% cehii sau 4,9% bulgarii). Ministerul Sănătății a realizat la rândul său împreună cu Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta un studiu privind fumatul din care reiese că “bugetul” unui consumator se încadrează în general între 100 și 300 lei pe lună (bucureștenii cheltuiesc cel mai mult pentru țigări, peste 400 lei lunar, iar cei din zonă de Nord-Est cheltuiesc cel mai puțin, sub 100 lei).
 
Folosind calculatorul pe care vi-l propunem ați putea descoperi de pildă că cele două vicii acceptate pe scară largă vă scot lunar din buzunar aproape cât...o rată la un credit ipotecar. Iar dacă riscul de a vă compromite sănătatea nu v-a determinat să scoateți țigările și alcoolul din Bugetul Familiei până acum, poate că promisiunea unei case finanțate din renunțarea la “fumuri” și “mahmureală” va da mai multe rezultate. 
Raportat la un salariu mediu pe economie de aproximativ 1.500 lei,  un procent de 7,2% alocat cheltuielilor pentru țigări și alcool ar reprezenta “doar” 108 lei. Nu va lăsați însă derutați de asta, cifra reprezintă doar media la nivel național așa cum a rezultat din studiul la care au participat reprezentanți ai mai multor familii, fumători și nefumători, consumatori sau nu de băuturi alcoolice (prevalența fumatului la nivel național este de 22%, 30% dintre bărbați și 15% dintre femeile din România fumând cel puțin ocazional). Per consumator, costurile asociate consumului de țigări și alcool sunt mult mai mari, așa cum rezultă din studiul realizat doar pentru fumători. De exemplu, câte un pachet de țigări fumat pe zi de cei 2 membri ai cuplului, vă subțiază Bugetul Familiei cu aproximativ 150 de euro lunar.

Calculator: costul “viciilor acceptate” timp de 10 ani

Nr. ţigări fumate Introduceţi numărul de ţigări fumate în medie pe zi
Preţ pachet ţigări Introduceţi preţul unui pachet de ţigări
Nr. ţigări din pachet Introduceţi numărul de ţigări existente într-un pachet
Nr. sticle Introduceţi numărul de sticle din bautura alcoolică preferată consumate într-o lună
Preţul unei sticle Introduceti preţul unei sticle
   

Site realizat cu mândrie de graficaro.net - servicii de creare site