Termeni financiari pe intelesul tuturor

Sunt 93 intrari in acest glosar.
Cauta pentru termenii glosarului
Incepe cu Contine Termen exact Suna ca
Toate A B C D E F G H I L M O
Pagina:  1 2 Urmatorul »
Termen Definitie
Act individual de aderare

Este un inscris prin care o persoana isi manifesta actul de vointa de a fi parte la contractul de societate civila si la prospectul unei scheme de pensii private. Este completat de catre participant, reprezentantul societatii de administrare a fondului de pensii private si de catre agentul de marketing. Contine o serie si un numar unic alocat de catre CSSPP, sigla si date de contact ale administratorului.

Actiune

Titlu financiar obisnuit ce reprezinta dreptul de proprietate al detinatorului asupra unei parti dintr-o companie, drept obtinut in urma investirii de capital.

Activ net

Activul net total al fondului de pensii administrat privat la o anumita data este valoarea care se obtine prin deducerea valorii obligatiilor fondului din valoarea activelor acestuia la acea data.

Activ personal

Suma acumulata in contul unui participant, egala cu numarul de unitati de fond detinute de acesta, inmultite cu valoarea la zi a unei unitati de fond. Activul personal nu poate face obiectul unei executari silite sau al unei tranzactii, sub sanctiunea nulitatii actelor respective.

Activele unui fond de pensii

Instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si numerar, rezultate ca urmare a investirii activelor personale ale participantilor.

Administrator de fond de pensii

Societate autorizata de CSSPP pentru a administra fondurile de pensii ale participantilor.

Agent de marketing

Persoana fizica sau juridica, mandatata de un anumit administrator pentru a obtine acordul de aderare al participantilor.

Agentie pentru raportare de credit

Companie care colecteaza, centralizeaza si vinde informatii creditorilor si/sau angajatorilor pentru a le facilita decizia de acordare a unui credit sau de angajare.

Apreciere

Cu referire la moneda; crestere a valorii unei monede fata de alta moneda. Aprecierea are loc atunci cand, din cauza variatiei ratei de schimb, o unitate dintr-o moneda cumpara mai multe unitati din cealalta moneda.

Asigurare

Produs financiar care ajuta consumatorii individuali sau organizatiile sa se protejeze impotriva pagubelor sau a altor forme de risc. Cumparatorul unei asigurari accepta sa faca o serie de plati, numite prime de asigurare, catre vanzatorul asigurarii, care se obliga, la randul sau, sa plateasca o anumita suma in cazul unei anumite pierderi.

Pagina:  1 2 Urmatorul »

Site realizat cu mândrie de graficaro.net - servicii de creare site