Home Asigurari Polițe unit-linked: asigurare de viață plus fond mutual

Polițe unit-linked: asigurare de viață plus fond mutual

Pentru ca asiguratul să nu aibă impresia că doar cheltuiește bani cu componenta de protecție, companiile de asigurări au gândit un produs care să ofere în plus “senzațiile tari” specifice investițiilor pe piața de capital. Atenție, față de o investiție clasică într-un fond mutual există o “perioadă de captivitate” mult mai consistentă. 
 
Vorbim în acest caz de un produs mixt: o asigurare de viață și o componentă investițională. Titularul poliței stabilește împreună cu agentul de asigurări cât din prima aferentă poliței să meargă spre componenta de protecție (vorbim de o asigurare de viață) și cât să fie direcționat spre o componentă de investiții (achiziționarea unor “unit”-uri aferente fondurilor de investiții administrate în bucătăria companiei de asigurări). E ca și cum ați achiziționa la pachet o asigurare de viață și ați subscrie la un plan de achiziție eșalonată de titluri de participare într-un fond mutual, în funcție de profilul de risc asumat. Există dezavantaje? Da, o perioadă de “captivitate” considerabilă. Dacă veți dori să vă retrageți sumele depuse cu creșterile aferente veți constată că în primii ani (1-2) nici nu există valoare de răscumpărare, comisioanele penalizatoare fiind comparabile cu valoarea investiției (e posibil ca și în al treilea an de altfel, suma retrasă să fie mai mică decât cea obținută însumând depunerile lunare). Cine ar dori să răscumpere aceste united-linked-uri în primii 2 ani, să spunem, ar descoperi că singurul câștig palpabil a fost...componenta de protecție aferentă asigurării de viață. 
 
În funcție de toleranța la risc a titularului poliței, se pot direcționa sumele investite spre un fond cu profil monetar (plasează banii în depozite și titluri de stat), unul preponderent de acțiuni sau unul mixt (acțiuni, depozite, obligațiuni, titluri de stat, etc). În plus, companiile importante de asigurări beneficiază de expertiza unor administratori mari de fonduri, cu active plasate pe piețele internaționale, nu doar pe cea internă. Prin urmare, puteți investi prin united-linked-uri și în acțiuni listate pe bursele europene sau americane (deci nu sunteți limitat la BVB), bonduri guvernamentale străine, etc. Bineînțeles, ca la orice investiție, riscul asumat e proporțional cu profitul potențial. La corecții agresive ale burselor și unit-urile noastre vor scădea proporțional dacă am ales un fond preponderent de acțiuni (un fenomen cu atât mai neplăcut dacă se produce în preajma retragerii programate din fond și a răscumpărării unit-urilor). 
 
Sfatul nostru:
 

  • Cereți detalii clare legate de costurile asociate componentei investiționale (comisioane de administrare, răscumpărare); le puteți compara ulterior cu cele ale unui fond mutual cu portofoliu asemănător. Dacă agentul care vinde polița nu vi le oferă explicit, cereți o simulare a evoluției investiției dvs. dacă valoarea unit-urilor ar rămâne constantăîn timp (fără creșteri vor ieși în evidență costurile asociate). Prin lege agentul de asigurări este obligat să ofere și această simulare potențialului client, deci nu veți fi refuzat. 

 

  • Puteți identifica finduri mutuale cu portofolii asemenatoare celor oferite de companiile de asigurări, cu costuri ceva mai trasparente și comisioane de administrare și retragere mai avantajoase (de exemplu, unele fondurile mutuale cu profit monetar nici nu percep comisione de retragere după câteva luni de la demararea investițiilor iar în puține cazuri se mai percepe acest comision după 12 luni de la primele cumpărări de unități de fond, indiferent de profilul acestuia). În acest caz, puteți să cumpărați o poliță de asigurare de viață clasică, fără componenta investițională și să direcționați separat bani spre un fond mutual dacă va gândiți la investiții.

 

  • Mare atenție la profitul potențial sugerat de agenții de asigurări. Unii dintre aceștia fac simulări generoase pornind de la performanțele trecute ale unit-urilor. Cine știe ce s-a întâmplat pe piața de capital după declanșarea crizei înțelege că astfel de extrapolări liniare sunt absolut orientative.
 
Pentru mai multe informaţii, accesează rubrica Întreabă expertul.

Site realizat cu mândrie de graficaro.net - servicii de creare site