Termeni financiari pe intelesul tuturor

Sunt 93 intrari in acest glosar.
Cauta pentru termenii glosarului
Incepe cu Contine Termen exact Suna ca
Toate A B C D E F G H I L M O
Termen Definitie
Capital

Economistii definesc capitalul ca bunuri, posesii, altele decat munca sau pamantul, care sunt necesare productiei. Pe pietele financiare, insa, capital inseamna instrumentele folosite in principal pentru a achizitiona bunuri capitale; in particular se refera la instrumentele de debit si la diferenta dintre posesii si datorii. Poate fi extins si asupra unor posesii intangibile cum ar fi educatia, talentul sau ambitia.

Card

Se aseamana cu o carte de credit prin faptul ca, cumparaturile sunt deduse direct din contul personal al clientului. Se mai numeste si carte de debit.

Carte de credit

Card care poate fi utilizat in mod repetat pentru a imprumuta bani sau pentru a cumpara bunuri si servicii pe credit.

Cec

Document scris care autorizeaza o banca sa ia fonduri dintr-un cont personal si sa plateasca banii unei alte persoane sau organizatii nominalizata pe cec.

Comisia de Supraveghere a Sistemului de

Autoritate administrativa autonoma, cu personalitate juridica, aflata sub controlul Parlamentului Romaniei, care are ca obiectiv reglementarea, coordonarea, supravegherea si controlul activitatii sistemului de pensii private.

Consiliul de Supraveghere Speciala

Consiliul constituit din doua sau mai multe persoane, in functie de numarul de participanti la un fond de pensii administrat privat, care fac parte din personalul de specialitate al Comisiei si care asista si supervizeaza activitatea administratorului, pentru limitarea riscurilor si asigurarea redresarii fondului de pensii.

Cont curent

Instrument financiar-bancar pe baza de contract incheiat intre banca si clientul sau, sub forma de cont, care serveste la inregistrarea, in ordine cronologica, in debit si/sau in credit, a tuturor operatiunilor bancare ale clientului (titularului). Redarea operatiunilor se face in extrasul de cont.

Contract de administrare

Contract incheiat intre administrator si participant, avand ca obiect administrarea activelor financiare ale fondului de pensii.

Contract de depozitare

Contract incheiat intre administrator, ca reprezentant al fondului de pensii administrat privat in relatiile cu tertii si depozitar avand ca obiect depozitarea activelor financiare ale fondului de pensii.

Contract futures

Contract de vanzare-cumparare cu o data specificata in viitor, pe un anumit activ suport, cu clauze uniforme, ce atribuie fiecarei parti posibilitatea de a-l compensa oricand pana la implinirea termenului printr-o operatiune de sens invers (operatiune de vanzare pentru stingerea unei obligatii de cumparare si operatiune de cumparare pentru stingerea unei operatiuni de vanzare) care poarta si denumirea de operatiune de offsetting. Pot fi emise avand ca activ suport: valute, actiuni, indicatori de performanta si marfuri.

Site realizat cu mândrie de graficaro.net - servicii de creare site