Cardurile de credit pe înţelesul tuturor

Ce este un card de credit?
Un card de credit presupune o formă de împrumut. Poţi cere un card la o bancă sau la o instituţie financiară nebancară (IFN). În cazul în care cererea ta este acceptată, emitentul cardului va stabili o limită de credit (suma maximă pe care o poţi împrumuta).

Cum funcţionează?
Cardul de credit se utilizează pentru a cumpăra bunuri şi servicii. Nu este recomandat pentru extrageri de numerar la bancomat pentru că băncile te vor taxa mai mult decât în cazul unul card de debit normal (0,5-2% din suma retrasă sau chiar peste).

Principalul avantaj este că poţi cumpăra lucruri acum plătind mai târziu.Ideal este să rambursezi sumele trase din linia de credit în interiorul perioadei de graţie asociate (până la 60 de zile în mod normal), interval în care banca nu percepe dobândaă pentru banii utilizaţi. Un alt avantaj este că beneficiezi de un sistem de fidelizare care oferă reduceri la comercianţi sau anumite bonusuri în bani sau puncte care cresc odată cu valoarea achiziţiilor. Foloseşte calculatorul Card de credit pentru a aproxima costurile unui astfel de împrumut.

Ca şi în cazul unui card de debit normal, vei plati taxe de emitere şi administrare a contului de card. Vei primi un extras de cont de la instituţia creditoare, în fiecare lună, în care va apărea cât de mult ai cheltuit. În fiecare lună va trebui să achiţi o „sumă minimă de plată”(o fracţiune din creditul utilizat) , informaţie prezentă şi în extrasul de cont. Emitentul cardului va percepe dobânzi penalizatoare în cazul în care nu vei achita la timp suma minimă de plată. Cardul va purta numele şi semnătura ta, alături de numele şi sigla emitentului şi logo-urile firmelor emitente.

Costurile cardului de credit
Emitentul cardului de credit va impune:
 

  • o dobândă pentru sumele datorate,
  • o valoare minimă de rambursat lunar din suma utilizată (un procent din această sau o valoare fixă)
  • comision pentru retrageri de numerar, transferuri de bani, tranzacţii valutare
  • dobânzi penalizatoare pentru depăşirea limitei de credit, pentru întârzierea plăţilor sau pentru neplată (există şi varianta unor taxe penalizatoare în valoare fixă).

Pentru mai multe informaţii, accesează rubrica Întreabă expertul.