Home Carduri Carduri de credit Utilizarea cardului de credit

Utilizarea cardului de credit

Plata cu cardul de credit
Atât magazinele cât şi instituţiile care acceptă plata cu cardul de credit au încheiate acorduri cu banca sau instituţia financiară nebancară emitentă a cardului şi cu firmele care deţin mărcile comerciale (Visa sau MasterCard). De obicei, comercianţii afişează la vedere (vitrina) siglele cardurilor acceptate.
Cardul  tău va fi debitat cu suma de plată, iar operaţiunea se va realiza în cont imediat, deşi, în unele cazuri, poate dura câteva zile. Poţi utiliza cardul şi pentru a retrage numerar de la bancomat, dar ai grijă când faci această operaţiune. Consultă sub-secţiunea “La ce trebuie să fii atent?

Limita de credit
Limita de credit este calculată pe baza unei proceduri, numită scoring. Aceasta ţine cont de veniturile solicitantului, dar şi de o serie de alţi factori relevanţi pentru emitent: vechimea la locul de muncă, numărul de persoane aflate în întreţinere, etc. Scoringul (scorul de credit) diferă de la o bancă la alta, astfel încât şi limita de credit acordată este diferită . În unele cazuri diferenţa este semnificativă, de la un emitent la altul.
Un alt factor care influenţează limita este suma minimă care trebuie rambursată lunar. Tot mai multe bănci solicită, în ultimul timp, plata obligatorie doar a dobânzilor şi comisioanelor datorate în fiecare lună.
Clientul poate să ataşeze cardului de credit un depozit colateral sau alte tipuri de garanţii acceptate de bancă. În acest fel, limita de credit acordată iniţial poate fi majorată cu valoarea acestora. În general, limita maximă de credit poate ajunge, la un card standard, până la 5.000 de euro sau echivalentul în lei.
Solicitantul unui card de credit poate să opteze, însă, şi pentru o limită de credit inferioară celei rezultate din procedura de scoring. În acest fel nu îşi epuizează întreaga capacitate de îndatorare şi va putea obţine carduri de credit şi de la alte instituţii. Deţinerea mai multor carduri de credit poate fi avantajoasă pentru tine atâta timp cât oferă reduceri sau alte tipuri de avantaje.

 Cip-ul şi PIN-ul 
Cardul cu CIP este un card bancar – de credit sau de debit – care are incorporat un microcip. Acesta a fost conceput pentru a conferi tranzacţiilor cu cardul mai multă siguranţp şi rapiditate, dar şi pentru a oferi posesorilor de carduri şi comercianţilor mai multe beneficii.
 
În prezent, majoritatea cardurilor emise sunt cu bandă magnetică, însă tot mai multe instituţii de credit încep să emită instrumente de plată cu CIP. Trecerea la cardurile cu CIP este un proces care se face şi prin păstrarea vechii tehnologii, în sensul că noile carduri sunt de tip hibrid: au atât o bandă magnetică, cât şi un CIP. Majoritatea bancomatelor şi terminalelor POS sunt adaptate acum pentru a recunoaşte CIP-ul.  
Procesarea tranzacţiilor cu CIP se face potrivit unor standarde comune adoptate de Europay, MasterCard şi Visa, denumite pe scurt EMV.

Ca şi cardurile bancare, cardurile de credit au un cod PIN (Personal Identification Number) pe care trebuie să-l introduci de fiecare dată când cumperi ceva sau plăteşti un serviciu. Dacă nu îţi place numărul care vine odată cu cardul (e greu de memorat), îl poţi schimba. Trebuie doar să introduci cardul într-un ATM al băncii emitente şi să modifici PIN-ul vechi cu cel dorit de tine.

Nu dezvălui niciodată codul PIN nimănui. În cazul în care ai suspiciuni că cineva îţi ştie codul PIN, atunci trebuie să-l schimbi imediat.

Extrasul lunar
Extrasul de cont se va primi lunar la adresa dorită de deţinătorul cardului de credit. Extrasul de credit îţi poate oferi următoarele informaţii:

  • toate tranzacţiile pe care le-ai făcut în ultima lună;
  • comisioanele percepute;
  • cursul de schimb aplicat la tranzacţiile efectuate într-o altă monedă;
  • rata dobânzii care se aplică diferitelor utilizări ale cardului;
  • suma minimă de rambursat; 
  • suma rămasă din limita de credit.

Suma care trebuie rambursată lunar trebuie plătită la data scadentă înscrisă în extras (în caz contrar vei fi penalizat). Această operaţiune se poate face fie direct la ghişeul băncii emitente, fie la oficiul poştal sau la ATM ori prin intermediul serviciilor bancare online.

Pentru mai multe informaţii, accesează rubrica Întreabă expertul.


Site realizat cu mândrie de graficaro.net - servicii de creare site