Home Imprumuturi Imprumuturi ipotecare si imobiliare Cum funcționează creditul ipotecar? Costuri

Costuri

Costurile unui credit ipotecar însumează suma pe care ai contractat-o, costuri pentru acordare şi de administrare. În cazul în care doreşti să asiguri împrumutul, trebuie să plăteşti asigurare.

Costurile pentru creditul ipotecar vor fi stabilite în mod clar în contractul pe care îl vei încheia cu banca. Adiţional, vor mai fi şi alte costuri pe care va trebui să le achiţi. Acestea includ taxa de timbru, taxa de evaluare, taxa de agenţie imobiliară şi onorariul avocatilor.

Asigurarea
Poţi cumpăra diferite tipuri de asigurari împreună cu un credit ipotecar iar consilierul de credite sau creditorul ar putea să încerce să-ţi vândă o gamă variată de poliţe de asigurare. Unele tipuri de astfel de asigurări condiţionează împrumutul, de exemplu asigurarea clădirilor, în timp ce unele sunt opţionale şi depind de circumstanţe şi de situaţia celui care face împrumutul. În unele cazuri, asigurarea de protecţie a plăţii creditului ipotecar poate fi o condiţie de obţinere a împrumutului, dar nu trebuie să o cumperi neaparat de la instituţia financiară care îţi acordă creditul ci poţi căuta cea mai avantajoasă opţiune  din piaţă. Pentru mai multe detalii, citeşte  secţiunea „Asigurări


Costurile creditului ipotecar

 

Taxă sau cost
Pentru ce?
Cât costă?
Taxa brokerului de credite ipotecare (dacă e cazul)
Pentru aranjarea creditului sau pentru sfaturile pe care ţi le dă
Depinde de broker. Sunt şi brokeri care nu percep taxă.
Taxa de rezervare a creditului ipotecar şi/sau taxa de aranjament
Este o taxă percepută de creditor, de obicei pentru a rezerva fondurile necesare creditului sau pentru a acoperi costurile de administrare. Pentru unii creditori taxa mai poate fi legată şi de oferte speciale ce presupun o rată iniţială a dobânzii mai mică.
Acestea variază şi pot fi semnificativ mai mari în cazul în care apare o ofertă specială. Aceste taxe destul de mari pot creşte semnificativ de mult costul total, în special dacă sunt adăugate împrumutului întrucât se adaugă şi la dobândă.
Taxa de credit ipotecar
O taxă unică percepută de creditor atunci când vei ridica banii pentru a acoperi costul înfiinţării, menţinerii şi închiderii contului. Nu va trebui să plăteşti o taxă de ieşire separată atunci când vei rambursa creditul.
 
Taxa de evaluare
Taxa percepută de creditor pentru evaluarea bunurilor pentru a stabili dacă acestea sunt adecvate pentru creditul ipotecar
Aceasta variază de la creditor la creditor, dar şi în funcţie de valoarea proprietăţii.
Costul unui împrumut mai mare
Dacă împrumuţi un procent mai mare din valoarea proprietăţii, creditorul poate percepe o taxă pentru a-şi încheia o asigurare. Acesta îl va proteja în cazul în care nu vei mai putea rambursa creditul contractat iar el va fi nevoit să vândă casa în pierdere.
Depinde de suma pe care o împrumuţi.
Taxa pentru realizarea propriilor aranjamente pentru asigurarea cladirilor
Taxa percepută de către creditor pentru costurile administrative apărute în urma controlului asigurării, în cazul în care aceasta nu a fost realizată prin intermediul lui.
 
Taxa de transfer telegrafic
O taxă ce ar putea apărea în cazul în care soliciţi creditorului să îţi transfere fondurile ipotecare în aceeaşi zi.
 
Taxa de reevaluare
Uneori creditorul va reevalua proprietatea după evaluarea iniţială, de obicei pentru a verifica dacă reparaţiile pe care le-ai realizat ulterior sunt acceptate în contract.
 
Taxa de rambursare anticipată
Această taxă apare în cazul în care plăteşti anticipat o parte sau întreg creditul.
Este posibil ca această taxă să nu fie aplicată mereu, iar pentru mai multe detalii citeşte clauzele şi condiţiile contractului de credit ipotecar.
Taxa de rambursare a creditului
O taxă percepută de creditor atunci când rambursezi creditul, chiar dacă rambursarea nu are loc anticipat.
 

Costuri generale

 

Taxă sau cost
Pentru ce?
Cât costă?
Taxa de agenţie imobiliară
În cazul în care doreşti să vinzi casa veche cu ajutorul unei agenţii imobiliare.
Variază în funcţie de agenţie.
Taxa de timbru
Reprezintă o taxă plătită statului în momentul în care cumperi o casă. Este o taxă pe care o plăteşte cumpărătorul şi nu vânzătorul casei.
Variază în funcţie de valoarea proprietăţii.
Taxa de avocat
 
Taxa plătită avocatului care te reprezintă, negociază pentru tine, cel care caută informaţiile necesare.
Variază în funcţie de firma de avocatura.
Taxa de cadastru
Creditorul tău va realiza o evaluare a proprietăţii, dar pentru informaţii amănunţite este necesară realizarea unei expertize cadastrale.
Variază în funcţie de inspector, de mărimea proprietăţii şi de tipul de raport de care ai nevoie.
Costuri de mutare
Mutarea bunurilor tale de la casa veche la cea nouă.
Costurile variază, dar poţi economisi dacă împachetezi singur toate lucrurile.

Pentru mai multe informaţii, accesează rubrica Întreabă expertul.

Site realizat cu mândrie de graficaro.net - servicii de creare site