Home Imprumuturi Imprumuturi ipotecare si imobiliare Cum funcționează creditul ipotecar? Refinanţarea creditului ipotecar

Refinanţarea creditului ipotecar

Refinanţarea este procedura de "răscumparare" a unui credit cu un preţ mai bun (DAE mai mică) sau în condiţii mai bune. Refinanţarea unui credit se poate face fie la aceeaşi bancă, fie (de cele mai multe ori) la altă bancă.

Înainte să te gândeşti la o refinanţare, reţine că:


 • un credit imobiliar/ipotecar se refinanţează prin alt credit imobiliar/ipotecar,
 • unul (sau mai multe credite de nevoi personale) se refinanţează prin alt credit de nevoi personale
 • mai nou, un credit imobiliar/ipotecar poate fi "sudat" de un credit de nevoi personale cu ipotecă, deci odată cu refinanţarea unui credit imobiliar, banca ce refinanţează poate acorda şi un al doilea credit (de asta dată unul personal cu ipotecă). Condiţia de bază este ca imobilul ipotecat să acopere (ca şi valoare evaluată) şi cuantumul celui de-al doilea credit. Astfel, imobilul cumpărat prin credit imobiliar/ipotecar, ipotecat o dată va putea fi reipotecat (ipotecă de grad 2) în favoarea aceleiaşi bănci pentru o sumă suplimentară (credit de nevoi personale cu ipotecă).
Înainte de a decide refinanţarea unui credit, trebuie să analizezi cu atenţie costurile pe care acesta le implică, începând de la diferenţa de rată lunară, comisionul de rambursare anticipată a creditului existent, comisionul de acordare a creditului de refinanţare, etc.

Cât te costă?

 • pe lângă taxa de plată anticipată, vei avea de achitat şi taxa de rambursare a creditului şi închidere a contului;
 • dacă îţi alegi un alt creditor vei fi nevoit să suporţi din nou aceleaşi proceduri legale pentru întocmirea dosarului de credit şi pentru a asigura faptul că proprietatea oferă siguranţa necesară pentru realizarea creditului;
 • noul creditor îţi poate solicita, de asemenea, o evaluare la zi a proprietăţii.
Pentru ca refinanţarea unui credit să merite cu adevărat, trebuie ca diferenţa dintre rata lunară actuală şi cea dupa refinanţare să fie de măcar 20% (acest lucru se întâmplă  în cazul în care mergi pe aceeaşi sumă şi pe aceeaşi perioadă).

Ce poate să aducă în plus/minus refinanţarea unui credit?

 • o rată lunară mai mică;
 • o sumă de ba ni în plus (din diferenţa de dobândă dintre creditul iniţial şi cel de refinanţare cât şi din diferenţa de grad de îndatorare care era 30% din venit iar acum poate ajunge şi la 70%);
 • o perioadă de creditare mai mica, deci şi dobânda plătită (în sumă absolută) mai mică;
 • termen de rambursare mai mare, ceea ce va duce la o rată mai mică sau obţinerea unei sume mai mari;
 • o alta bancă, mai flexibilă.
Majoritatea băncilor au deja în po rtofoliu fie produse special destinate refinanţării, fie produsele standard care pot fi folosite în acest scop.

Pentru mai multe informaţii, accesează rubrica Întreabă expertul.
 

Site realizat cu mândrie de graficaro.net - servicii de creare site