Home Calculator gaz

Cum să nu “arzi gazul degeaba”

Factura la gaze reprezintă o mare durere de cap în ultima vreme. Nu mă crezi? Întreabă-i pe cei care stau la curte sau au centrale pe gaz la bloc! Sume de 500-900 de lei pe luna se întâlnesc frecvent în lunile reci. Iar vestea proastă este că prețul gazelor, încă subvenționat, va fi liberalizat complet pentru populație și agenții economici până în 31 decembrie 2018 (creșterile vor fi graduale până atunci). Sigur, va exista un segment pentru care statul va acorda compensații, dar cei care nu se încadrează în acest capitol vor trebui să deschidă mult mai larg portofelul iarna.
 
 Ce este de făcut? N-o să te sfătuiesc să iei.. o haină mai groasă pe tine iarna, dacă gradele scad abrupt în termometrul din casă este posibil să urce hotărât în cel de sub...braț. Există soluții convenționale de termoizolare de care probabil că ai auzit, poți reduce temperatura în camerele nelocuite, etc. 
 
 Câteva sfaturi pentru reducerea facturilor pentru încălzire
 
 -nu încălzi mai mult decât este necesar. 18-20 de grade Celsius sunt suficiente pentru o sufragerie, iar în dormitor, hol sau alte încăperi mai puțin folosite temeratura poate fi mai scăzută. Nu lăsa niciodată sistemul de încălzire pornit atunci când nu ești acasă. Instalează termostate ce reglează automat temperatura camerei: mai cald ziua și mai rece noaptea.
 -instalează izolatoare termice. Ferestrele vechi pot fi o sursă de pierderi de căldură; nu doar geamul, ci și tâmplăria sau sistemele de închidere necorespunzătoare.
 -aerisește camerele rapid. Cel mai bun mijloc pentru ca aerul proaspăt să intre în cameră e să închizi instalația de încălzire și să deschizi fereastra puțin. Este rapid și în acest mod pereții camerei nu se răcesc. Nu lăsa niciodată deschis sitemul de încălzire atunci când aerisești camera. 
 -o izolare adecvată a pereților exteriori, a podurilor sau a pivnițelor poate reduce costurile la încălzire până la jumătate. Întreabă autoritățile în legătură cu subvențiile pentru acest tip de investiții.
 -alege sisteme de încălzire economice. Noile sisteme de încălzire pe lemne ard pelete sau rumeguș. Sunt sută la sută automatice și pot încălzi apa pentru întreaga casă. Emisiile de CO2 au valori neutre dacă lemnul provine din păduri regenerabile. Similar, instalațiile de încălzire solară în casele bine izolate termic pot produce necesarul de căldură pentru zilele din timpul primăverii și al toamnei și pot susține în același timp sistemul de încălzire convențional în timpul iernii.
 
Calculator: Cum se reflectă gradele “economisite” în factura pentru încălzire:
 
 Specialiștii au calculat că există o relație directă între gradele din termostat și leii din factura lunară. Mai exact, dacă vei scădea temperatura în întreaga casă cu 1 grad Celsius față de standardul pe care îl practici la un moment dat, vei primi acasă o factură cu aproximativ 5% mai scăzută. Știu că nu sună bina să testăm cât economisești dacă scazi temperatură fixată în termostat cu 5 grade, de la 23 la 18 să spunem. Dacă disconfortul e mare, mai ales când te-ai obisnut la căldurica din casă, dacă economia nu merită? Ok, dar dacă reduci temperatura cu un număr de grade, doar în zilele de lucru, când oricum mergi la job și doar în intervalul orar în care ești blocat de programul de lucru și transportul la și dinspre serviciu? Ei, și de aici putem calcula:
 
Introdu variabilele de mai jos și vei afla cât poți economisi (în procente) din
factura lunară:

   
Numărul gradelor cu care poate fi redusă temperatura din casă față de temperatura uzuală
Numărul zilelor din luna în care poate fi redusă temperatură
Numărul de ore cu reducere a temperaturii din zilele asumate “mai reci”
   

Site realizat cu mândrie de graficaro.net - servicii de creare site