Home Taxe si Impozite Impozitul pe venit Deducerea personală de bază: cateva zeci de lei în plus la salariu

Deducerea personală de bază: cateva zeci de lei în plus la salariu

Vorbim de o sumă acordată salariaților cu contract individual de muncă, o dată pe lună, la locul unde salariatul are funcția de bază, în scopul diminuării impozitului pe venit  
 
Deducerea este stabilită în funcție de numărul persoanelor aflate în întreținerea salariatului si este cu atât mai importantă cu cât numărul acestora este mai mare (250 lei pentru salariații care nu au persoane în întreținere, 350 lei pentru o persoană întreținută, 450 lei pentru două persoane, 550 lei pentru 3 persoane și 550 pentru 4 sau mai multe persoane în întreținere) și de nivelul venitului brut (deducerile se acordă doar pentru venituri brute cuprinse între 1000 și 3000 lei).
 
Cât câștiga în plus fiecare salariat în urma acordării deducerii? Cum impozitul pe venit este de 16%, se va câștiga 16% din valoarea deducerii care urmează să se scadă din venit. Adică o sumă cuprinsă între 40-88 lei, în funcție de numărul persoanelor aflate în întreținere, la venituri brute de 1000 lei. Asta pentru că nivelul deducerii este stabilit în mod degresiv, cu cât venitul brut lunar este mai mare, cu atât cuantumul deducerii este mai mic, mergând până la zero pentru veniturile care depășesc 3.000 lei. Există și o formulă în acest sens.  De exemplu, pentru nici o persoană în întreținere avem:
Deducerea personală = 250 x [1- (Venit brut lunar-1000)/2000]. Observați că la un venit brut de 1000 lei deducerea este de 250 lei, la 2000 lei scade la jumătate (125 lei) iar la 3000 lei deja deducerea este zero. Pentru 1 persoană în întreținere formula este: 
Deducerea personală = 350 x [1-(Venit brut lunar-1000)/2000] și așa mai departe.
 
Persoanele aflate în întreținerea salariatului pot avea alt domiciliu decât salariatul care beneficiază de deducere personală. Legea nu impune gospodărirea în comun cu salariatul care beneficiază de deducere personală. Dacă persoana aflată în întreținerea salariatului este majoră, ea își va manifesta acordul în scris că agreează acordarea deducerii respective salariatului care o întreține.
 
Spre deosebire de deducerea personală acordată salariaților care nu au persoane în întreținere, de care salariatul beneficiază din oficiu pentru fiecare lună a anului, deducerea personală pentru salariații care au mai multe persoane în întreținere se acordă numai pentru lunile din anul fiscal în care persoanele aflate în întreținerea salariatului au fost efectiv în întreținerea acestuia.

 Pentru copilul minor provenit din căsătorii anterioare, dreptul de a fi preluat în întreținere revine părintelui căruia i-a fost încredințat copilul sau unuia dintre soți care formează noua familie, conform înțelegerii dintre aceștia, indiferent dacă s-a făcut o adopție cu efecte restrânse și chiar dacă părinții firești ai acestuia contribuie la întreținerea lui prin plata unei pensii de întreținere. De exemplu, părintele care este obligat la plata unei alocații de întreținere, ca urmare a pronunțării unui divorț,nu va putea solicita acordarea deducerii personale pentru copil, întrucât acesta nu este în întreținerea sa, ci a părintelui căruia i-a fost încredințat.


Site realizat cu mândrie de graficaro.net - servicii de creare site