Home Imprumuturi Imprumuturi de nevoi personale Dobânda anuală efectivă (DAE)

Dobânda anuală efectivă (DAE)

Un credit, două dobânzi – una e scrisă cu caractere cât mai mari, alta cu caractere cât mai mici

Până acum câţiva ani, clientul era atras doar cu dobânda scrisă mare, cât toată reclama. A apărut, însă, obligaţia de a trece şi dobânda anuală efectivă (DAE). Aceasta te poate ajuta să îţi faci o idee despre costul real al unui credit. DAE ia în calcul nu numai cheltuielile cu rata dobânzii afişate, dar şi celelalte taxe, comisioane şi unele asigurări care trebuie plătite de către client. Aşadar, DAE este întotdeauna mai mare decât dobânda pe care o promovează creditorul.

Prin urmare, compararea ofertelor de creditare se face în funcţie de DAE şi nu de dobânda afişată. Această comparaţie este extrem de importantă, pentru că dobânda reprezintă costul principal al creditului. În general, valoarea DAE scade o dată cu prelungirea perioadei de creditare, de aceea, pentru a fi un indicator adevarat, este important să foloseşti DAE pentru a compara oferte financiare similare.

În plus, trebuie să ţii cont de faptul că există anumite taxe care nu sunt incluse în DAE, dar care pot creşte costul creditului. Acestea sunt: taxa de penalizare pentru întârzierea la plată sau comisionul de rambursare anticipată (înainte de termenul stabilit iniţial).

DAE cuprinde toate costurile asociate creditului respectiv: dobânda anuală, costul asigurării, comisioanele de acordare, de administrare (lunare sau anuale) fie ele în sumă fixă sau procent din creditul iniţial ori la soldul creditului mai puţin comisioanele de întârziere la plată sau pentru achitarea anticipată a creditului. 

Sfaturi
Aminteşte-ţi că DAE funcţionează cel mai bine ca un instrument de comparare între costurile a două produse financiare similare (de exemplu, credite care se execută pentru aceeaşi perioadă de timp).

Pentru mai multe informaţii, accesează rubrica Întreabă expertul.


Site realizat cu mândrie de graficaro.net - servicii de creare site