Home Investitii Investiţii in imobilare Preţuri şi tendinţe

Preţuri şi tendinţe

Vă prezentăm mai jos un instrument util pentru determinarea tendinței prețurilor pe piața apartamentelor vechi și a evoluției sumelor solicitate de proprietari pentru închiriere.
 
Blogul Index Imobiliar ține încă din 2008 o statistică interesantă privind evoluția prețurilor la apartamentele vechi din București, monitorizând de mai multe ori pe săptămână toate ofertele afișate de portalul “anuntul.ro” (cel mai mare ziar on-line pentru anunțuri imobiliare și nu numai).   
Este un intrument util celor care vor să afle nu atât prețul zonei pe care o vizează ci situarea în interiorul unui trend al prețurilor din piață (dacă scăderea nu s-a oprit la ce bun să te grăbești să cumperi, nu?). 
 
De exemplu, în acest moment (30 martie 2012) pentru apartamentele de 2 camere prețul mediu este de 55.084 euro (puțin peste 1.000 euro/mp), în creștere ușoară față de minimul anului 2011 (54.282 euro în noiembrie). Atenție, este vorba de un prețmediu - în cartiere “muncitoreşti” precum Berceni, Giurgiului, etc prețul solicitat de proprietari este sensibil mai mic; la fel de adevărat este că veți găsi prețuri mult mai piperate în zone centrale. La garsoniere, prețul mediu la sfârșitul lunii martie era de 34.880 euro, pentru apartamentele de 3 camere 77.015 euro (minimul a fost în februarie cu 74.000 euro) iar la 4 camere găsim un prețmediu de 104.300 euro (minimul în august 2011-100.500 euro). După cum vedeți, nu se poate trage ferm concluzia că declinul prețurilor s-a oprit, totuși veți observa o evidentă aplatizare a graficelor din vara lui 2010 (scăderea e mult mai lentă din acel punct). Găsiți aici mai multe despre evoluția prețurilor apartamentelor vechi. Să ne amintim cu ajutorul graficelor interactive de pe blog și de unde s-a pornit: în iunie 2008 prețul mediu pentru apartamentele de 2 camere din București era de...114.000 euro. O tempora!
 
Blogul lui Renderman este util și celor care vor să închirieze. Astfel, prețul mediu pentru închirierea unei garsoniere era la sfârșitul lui martie 2012 de 246 euro (minimul a fost atins în decembrie 2010 - 221 euro), pentru apartamentele de 2 camere 342 euro (minimul-311 euro tot în decembrie 2010) iar la 3 camere se cerea 472 euro (față de minimul de 438 euro în martie 2011). În sfârșit, pentru apartamentele de 4 camere se solicita o chirie de 826 euro, față de minimul de 638 euro în august 2010. 
Remarcați că pe măsură ce creditul bancar a devenit mai greu de obținut iar perspectivele asupra veniturilor viitoare mai puțin optimiste, prețul chiriilor a început să urce ușor (relativ puține persoane mai cumpără, mulți preferă să închirieze - cererea a crescut deci).
Ca și în cazul anunțurilor de vânzare, nu uitați că avem de-a face cu prețuri medii, deci în cartierele mărginașe vom găsi chirii sensibil mai mici. În plus, blogul monitorizeaza anunţurile proprietarilor și nu prețurile la care se fac efectiv tranzacțiile (includeți deci și un discount orientativ de minim 10% -poate mai mare în cazul vânzărilor decât în cel al închirierilor) 
 
În sfârșit, în eventualitatea în care vă decideți să cumpărați și nu să stați în chirie, aici găsiți un calculator pentru  determinarea taxelor notariale (nu sunt deloc neglijabile!).

Pentru mai multe informaţii, accesează rubrica Întreabă expertul.
 


Site realizat cu mândrie de graficaro.net - servicii de creare site