Home Investitii Investitii pe pieţele de capital Când şi cum poţi specula preţul aurului

Când şi cum poţi specula preţul aurului

Protejează aurul împotriva inflaţiei?. De fapt, aurul protejează doar împotriva haosului. Şi asta în primă fază, cât lumea e mai interesată de conservarea valorii economiilor decât de ce pune pe masă. Preţul aurului explodează din vreme în vreme, când sentimentul de incertitudine domină.
 
Între ianuarie 1979 - februarie 1980, pe fondul crizei din Iran, preţul aurului urcase de la 240 la 820 dolari/uncia. După care a scăzut timp de 20 de ani şi s-a întors la 250 dolari în anul 2000. Nu a existat inflaţie în acest interval? Bineînţeles că a existat, dar lumea se simţea protejată de dobânzile bancare şi nu existau voci panicate care să repete că vine „sfârşitul lumii, cel puţin în forma pe care o cunoaştem". Din anul 2000 (criza dotcom) aurul este în plină recuperare a terenului pierdut, iar în 2007, moment în care se declanşează oficial criza financiară de care ne tot izbim acum, uncia se tranzacţiona la 600-800 dolari. De atunci, a existat un vârf la 1.900 dolari în 2011, iar în prezent (12 octombrie 2012) cotaţia este de 1.730 dolari/uncie. Cârligul de marketing principal cu care se recomandă achiziţia metalului galben, speculează dilatarea masei monetare şi tiparul Băncilor Centrale („banul de hârtie îşi pierde valoarea, aurul şi-o păstrează în timp"). Totuşi, dacă banul se devalorizează, ar trebui ca preţul restului activelor să crească - case, terenuri, mărfuri, nu doar aurul - iar asta nu se prea întâmplă în prezent. Aurul nu e deci cea mai bună umbrelă de protectie împotriva inflaţiei (cel puţin a inflaţiei moderate), dar poate reprezenta o soluţie de conservare a economiilor în caz de haos, când îşi poate redobândi dimensiunea monetară. Cel puţin în primă fază, când lumea e mai preocupată de conservarea valorii economiilor decât de securitatea alimentară pe termen lung (nimeni nu mănâncă aur, nu?).
 
Cum speculezi prețul aurului?

Cât timp injecțiile monetare domină peisajul iar Băncile Centrale nu renunță să pompeze bani în bănci, prețul aurului are argumente să crească și poate fi speculat cu ajutorul unor produse financiare. Semnalul cel mai sigur că e timpul să treci de la aur financiar la cel fizic este creșterea dobânzilor de refinantare a datoriei publice, fără că dobânzile de politică monetară să fie ridicate. E dovada că investitorii nu mai doresc bonduri fără acoperire iar inflația galopantă sau o nouă reformă monetară sunt luate în calcul. Pentru aur financiar, BCR oferă un instrument potrivit. Este vorba de certificatele „Index" care se tranzacţionează la bursă de la începutul lunii septembrie și reprezintă valoarea unui gram de aur (exprimat în lei). Cum spuneam, este un produs destinat amatorilor de speculații (nu ai costuri de depozitare, prețul e apropiat de cel oficial, dacă vei cumpăra minilingouri de aur fizic, vei plăti pe gram cu minimum 10% peste prețul BNR) și nu unul creionat pentru fanii „protecţiei". Banca este market maker și oferă cotații stabile la cumpărare și vânzare iar simbolul bursier este EBGLD1.

Pentru mai multe informaţii, accesează rubrica Întreabă expertul


Site realizat cu mândrie de graficaro.net - servicii de creare site