Home Investitii Investitii pe pieţele de capital Cum arată panica în pieţele financiare

Cum arată panica în pieţele financiare

Care este adevărată față a panicii pe piețele de capital și în ce cheie trebuie citite analizele cu care suntem bombardați zilnic?
 
“Se destrama euro”, “bursele vor intra în picaj”, “petrolul va ajunge la 200 dolari iar economiile se vor contracta”, “pretul mărfurilor va exploda”etc. Ați citit de multe ori în ultimii ani astfel de titluri de-o șchioapă în ziare. O vorba din bătrâni spune că n-ar trebui să acționezi în panică sau pe valurile euforiei. Uităm însă repede vorbele înțelepte când bombardamentul media devine concentrat și când ne trezim incluși într-un curent de opinie consistent.
 
În fond, de ce nu e bine să acționezi în panică sau când optimismul e maxim? Simplu, pentru că toate veștile relevante sunt incluse deja cu bonus în prețul activelor. În panică, prețurile au discount apreciabil, în cazurile de euforie este o prima nemeritată. 
 
Și totuși, cum arată o panică veritabilă? Imaginați-va o știre neplăcută care apare în week-end, prinzând pe picior greșit autoritățile care biguie derutate, cu investitori nepustindu-se îngroziți să vând în lunea următoare. Un eveniment la care opinia publică a fost intens pregătită (“iesirea Greciei din zona euro”), în care scenariile negative au abundat, nu poate avea nici pe departe același impact. Toată lumea e oarecum resemnată, autoritățile vor anunța probabil imadiat măsuri de contracarare, etc. Temeți-va deci de “lebedele negre” care apăr din senin și nu de varianta modernă a lui Petrica și lupul. 
 
În final, la ce analize ar trebui să plecați urechea? În tot cazul, nu la cele care au o componenta accentuată de marketing. Să presupunem că sunteți clientul unei bănci, unul important (private banking) și primiți un raport exclusiv pentru clienți. Asta ar fi un exemplul de analiză pe care s-o luați în serios (decizia o veți lua însă singur, după ce ați cântărit toate argumentele pro si contra și informațiile existențe pe piață). Dar dacă citiți în presă o analiză a băncii X cu anumite ținte de prețși estimări pentru un activ sau altul? Este exact genul de rapoarte care n-ar trebui luate foarte tare în serios. E dat gratuit, tuturor, este popularizat intens. De ce ar plăti o bancă analiști care să ofere pe tavă mulțimii rodul eforturilor lor de interpretare? Mă pot gândi mai degrabă că raportul în cauza este destinat marcării de profituri pentru clienți de top și bancă sau, în cazul unor analize pesimiste, descurajării micilor investitori să ia anumite poziții. Sigur, sunt si exceptii importante, dar ati prins ideea.

Pentru mai multe informaţii, accesează rubrica Întreabă expertul.
 


Site realizat cu mândrie de graficaro.net - servicii de creare site