Home Munca si studiu Banii pe perioada studiilor

Banii pe perioada studiilor

Sfaturile noastre se aplica in special persoanelor care urmeaza cursurile unei instituții de invațamant particulare sau de stat cu taxa. Daca te-ai hotarat sa iți continui studiile, e bine sa iți planifici banii cu grija. Daca studiezi departe de casa, ghidurile noastre: „Traiul pe cont propriu” si „Inchirierea unei locuințe” iți pot fi de folos. Mai jos sunt unele sfaturi practice.

Planificare
Daca nu mai beneficiezi de sustinerea financiara a parintilor este recomandat sa iți analizezi cu atenție cheltuielile si veniturile inainte de a te implica in urmarea unor cursuri, fie ele post liceale, universitare sau postuniversitare

Planificarea bugetului
Este recomandat si folositor sa stii mereu ce cheltuieli si ce venituri ai pe perioada studiilor, pentru a analiza daca exista posibilitatea sa faci economii sau daca ai resursele pentru a face fața unor cheltuieli neprevazute. Planificarea bugetului te ajuta sa deții controlul asupra banilor tai. Foloseste planificatoarele noastre si afla daca si ce cheltuieli poți reduce.

Controlul banilor tai
Daca ai deja un credit pentru studii sau orice alt credit, poți incerca sa reduci nivelul ratelor prin refinanțarea acestuia. Cauta de asemenea ofertele de telefonie mobila cele mai avantajoase pentru tine. Poți alege de asemenea o cartela reincarcabila. Sa lucrezi pe perioada vacanțelor poate fi o modalitate pentru a acoperi cheltuielile de studii, dar si pentru a aduna experiența si a-ți face noi prieteni.

Deschiderea unui cont bancar
Daca nu ai deja un cont bancar, ai putea sa te gandesti sa deschizi unul pentru administrarea banilor tai. Daca ai un istoric bun de plata si daca beneficiezi de bursa de studii, poți sa iți deschizi un cont pentru studenți cu facilitatea de descoperire de cont (overdraft).  Ai grija insa sa te informezi despre comisioanele percepute pentru aceasta facilitate.

De asemenea, poți avea un cont de economii pentru banii care ar putea fi economisiți. Compara ofertele disponibile pe piața (ziarele, Internetul pot fi surse folositoare).

Burse/alocatii de sprijin
Ca student, ai, de obicei, doua mari responsabilitați financiare: taxele scolare (valoarea lor variaza in funcție de varsta ta, universitate de stat, daca studiezi la distanța, la fara frecvența sau la zi) si cheltuielile de intreținere (chiria, mancarea, carțile, transportul, etc.).

Legislația prin care se acorda ajutor financiar studenților se schimba de la an la an. Daca studiezi la un colegiu sau la o universitate, poți beneficia de sprijin financiar sub forma de bursa si diferite alocații. Pentru a afla daca te incadrezi pentru o forma de ajutor financiar, verifica periodic informațiile de pe site-ul Ministerului Educației.

Colegiile si universitațile, la randul lor, pot oferi sprijin elevilor si studenților, asa ca este recomandat sa iei legatura cu secretariatul instituției pentru mai multe detalii. Sprijinul financiar poate varia in funcție de condițiile personale ale studenților. Este important sa afli suma pe care o poți primi, in ce condiții si daca ți se solicita rambursarea ei dupa terminarea studiilor.

Cum sa-ți golurile de finantare pe perioada studiilor
Pentru a te bucura de venituri mai mari, ai la dispoziție mai multe soluții. Una dintre ele este sa iți gasesti un loc de munca cu durata redusa astfel incat studiile sa nu fie afectate. Poți de asemenea accesa un credit pentru studii sau face descoperire de cont (overdraft) la contul in care iți primesti bursa de studii.

Munca pe perioada studiilor
Mulți studenți aleg sa lucreze cu durata redusa pe perioada studiilor pentru a-si creste veniturile, a dobandi experiența si pentru a-si face noi prieteni. Pentru veniturile obținute, atat angajatul cat si angajatorul vireaza statului o serie de contribuții si impozite. 

Descoperirile de cont si imprumuturile
Verifica si compara ofertele de pe piața atat pentru descoperirile de cont, cat si pentru diversele imprumuturi pentru studenți. Verifica dobanda anuala efectiva  (DAE) a creditului, un instrument util pentru compararea ofertelor similare de imprumuturi. Analizeaza din timp care sunt opțiunile la care ai putea avea acces, in funcție de venit.

 

Administrarea banilor tai
Situația ta financiara poate sa fluctueze pe perioada studiilor, asa ca pregateste-te sa ții situația sub control elaborand un buget personal. Foloseste un calculator de buget pentru a sti exact ce bani iți raman dupa plata tuturor cheltuielilor. Daca beneficiezi de bursa, ai grija sa o administrezi astfel incat sa acopere cheltuielile intregii luni. In cazul in care familia nu poate veni in ajutorul tau, fii realist in legatura cu cheltuielile pe care ți le poți permite. Calculatorul nostru de buget te poate ajuta sa iți administrezi bugetul cat mai bine.

Protejeaza-ți bunurile
Daca ai in proprietate lucruri de valoare, ia in considerare asigurarea acestora. Verifica daca poți folosi asigurarea parinților.

Reduceri pentru studenți
Verifica la companiile de transport sau de telefonie daca ofera reduceri pentru studenți. Multe companii au oferte speciale pe toata perioada anului pentru aceasta categorie de clienți.


Site realizat cu mândrie de graficaro.net - servicii de creare site