Home Munca si studiu Pierderea locului de munca

Pierderea locului de munca

Pierderea locului de munca iți poate schimba situația financiara drastic. Mai jos gasesti unele sfaturi practice care sa te ajute sa gestionezi situația cat mai usor posibil.

Ajutor financiar

Verifica daca poti beneficia de ajutor financiar de la angajator sau de la stat.

Bani de la angajator
In funcție de condițiile din contractul de munca individual sau contractul de colectiv de munca, exista posibilitatea sa primesti compensații in cazul concedierii. Daca angajatorul tau intra in faliment, trebuie sa faci o cerere pentru a putea primi banii pe care ii meriți. Indiferent cum iti vei pierde locul de munca, angajatorul tau trebuie sa urmeze procedura stabilita prin lege. Modele de cerere aici http://www.bucuresti.anofm.ro/formulare.htm .

Bani de la stat
Pentru a beneficia de indemnizatia de somaj, trebuie sa indeplinesti urmatoarele condiții cumulativ:

 

 • ai un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni care preced data inregistrarii cererii pentru acordarea prestației de somaj;
 • nu obtii din activitați autorizate potrivit legii venituri mai mici decat salariul de baza minim brut pe țara garantat in plata;
 • nu indeplinesti condițiile de pensionare;
 • esti inregistrat la agenția pentru ocuparea forței de munca in a carei raza teritoriala ai domiciliul sau resedința.


Indemnizatia de somaj se acorda somerilor, pe perioade diferențiate in funcție de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:

 • 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 1 an;
 • 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 5 ani;
 • 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.


Cuantumul indemnizatiei de somaj variaza in functie de stagiul de cotizare realizat in sistemul asigurarilor pentru somaj:
1. 75% din salariul de baza minim brut pe tara, in vigoare la data stabilirii dreptului, pentru somerii cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;

2. 75% din salariul de baza minim brut pe tara, la care se adauga o suma calculata prin aplicarea unei cote procentuale la media salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare:
 • 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 3 ani;
 • 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 5 ani;
 • 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 10 ani;
 • 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin 20 ani.
 

Foloseste-ți banii la maximum
Analizeaza-ți bugetul pentru a afla in ce situație sunt finanțele tale si elaboreaza o lista de prioritați (rate la banca, rate la casa etc.).

Planificarea bugetului
Cand nu lucrezi trebuie sa folosesti banii cu discernamant. Bugetul te va ajuta sa monitorizezi veniturile si cheltuielile. Stabileste-ți o lista de prioritați si fa plațile in funcție de acestea. Calculatoarele noastre pot fi un instrument de calcul adecvat pentru planificare si te pot ajuta sa identifici unde poti reduce cheltuielile.

Foloseste-ți economiile cu cap
Daca este necesar sa apelezi la economii, verifica daca si cat platesti penalitați pentru retragerea banilor inainte de termen. Verifica periodic dobanzile de care beneficiezi pentru conturile de economii si cerceteaza ofertele de pe piața in cautarea ofertelor care te ajuta sa adaugi maximum de valoare economiilor tale.

Perioade dificile
Daca ai o ipoteca sau mai multe rate neplatite la banca si ai intrat in incapacitate de plata, ia legatura cu instituțiile financiare respective cat mai curand posibil. Contractul de credit este un parteneriat pe termen lung. Instituțiile financiare vor putea sa iți ofere cele mai bune soluții pentru situația in care te afli: reesalonarea ratelor pe perioade mai lungi, pentru a micsora valoarea ratelor lunare pana la nivelul pe care ti-l poti permite sau oferirea unei perioade de grație. Aceste soluții au un cost asociat pe termen lung, dar iți vor permite sa iți reechilibrezi bugetul. Ajungand la un acord cu creditorii tai cat mai curand, vei putea evita problemele ulterioare.

 

Asigurarea
Verifica daca esti asigurat in cazul pierderii locului de munca si afla cum poți beneficia de asigurare.

Depunea cererii
Ia legatura cu asiguratorul pentru a afla pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru incasarea asigurarii. Asigura-te ca ai toate informațiile despre suma pentru care esti asigurat, daca aceasta acopera in intregime valoarea ratelor sau a ipotecii, cand a intrat asigurarea in vigoare si cand expira.

 

Taxe
Verifica care sunt taxele pe care trebuie sa le platesti pe perioada somajului – de exemplu taxele locale, impozit pe masina, locuinta etc.

 

In cautarea unui nou loc de munca
 In cazul in care profesia ta nu mai are cautare pe piața actuala a muncii, verifica care sunt cursurile de recalificare profesionala oferite de agentiile de ocupare si formare profesionala. Cursurile de recalificare te pot ajuta sa iți gasesti mai curand un loc de munca.  

 Gasirea unui nou loc de munca sau recalificarea
Verifica periodic ofertele de munca publicate de catre agentia de ocupare si formare profesionala din județul tau, anunturile postate pe internet, din ziare etc. Prietenii, familia ar putea sa te ajute sa iți gasesti un nou loc de munca. Daca o oferta ți se pare prea frumoasa sa fie adevarata, urmeaza-ți instinctul si verifica angajatorul la agenția de ocupare si formare profesionala.

Evita munca la negru
Desi poate parea o soluție de moment acceptabila, munca fara forme legale iți poate afecta serios viitorul. Nu uita ca daca nu lucrezi legal, nu beneficiezi de asigurare de sanatate si ți se scade din stagiul de cotizare pentru pensie.

Aici gasiti locuri de munca disponiblie.


Site realizat cu mândrie de graficaro.net - servicii de creare site