Home Munca si studiu Prima data când te angajezi

Prima data cand te angajezi

Daca te afli in fața primei tale experiențe ca si angajat, analiza atenta a nevoilor tale te va ajuta sa iei decizia cea mai potrivita. Asigura-te ca salariul care ți se propune este pe masura muncii pe care urmeaza sa o prestezi. Mai jos sunt cateva sfaturi utile care iți pot fi de folos:

Inainte de a incepe un nou serviciu
Pregateste-te pentru prima ta zi de munca. Asigura-te ca ai toate documentele si actele solicitate de angajator pentru incheierea contractului de munca.

Ai cont bancar?
Majoritatea angajatorilor prefera sa vireze salariile in conturile bancare ale angajaților. Intereseaza-te cum iți va fi platit salariul, si in cazul in care nu ai inca un cont bancar, mergi la banca si deschide unul.

Contractul de munca
Contractul de munca se incheie dupa acceptarea condițiilor de munca si salarizare oferite de angajator. Citeste cu atenție contractul si asigura-te ca toate beneficiile negociate sunt incluse. Pastreaza o copie a contractului.

Dreptul la munca in Romania
In cazul in care nu esti cetațean roman, verifica condițiile necesare pentru a putea lucra pe teritoriul Romaniei si care sunt actele solicitate pentru obținerea permisului de munca.

Pana la primul salariu
Pana la primirea primului salariu, fii mult mai atent la cheltuielile zilnice. Statutul de angajat aduce si cheltuieli noi (transport, haine de birou etc) pe care este posibil sa nu le fi luat in calcul inițial. Foloseste bugetul pentru a-ți planifica cheltuielile.

Folosirea economiilor tale
Pentru a face fața cheluielilor noi, poți apela la contul de economii, daca ți-ai depus economiile la banca. Verifica inca o data care sunt comisioanele percepute pentru retragerea banilor din cont. Unele banci percep comisioane mai mari daca nu le anunți din timp intenția de a scoate banii din cont.

Imprumuturile
S-ar putea sa fie nevoie sa te imprumuți pentru a acoperi cheluielile. Daca familia sau prietenii nu te pot ajuta, ține cont ca imprumuturile la instituțiile financiare costa. Imprumuturile pe termen scurt exista in diferite forme, informeaza-te insa care sunt costurile imprumutului si in ce condiții trebuie restituit.

Pensia
Nu e niciodata prea devreme sa te gandesti la pensia pe care o vei primi la sfarsitul activitații tale de angajat. Afla care este politica de beneficii a angajatorului tau si ce trebuie sa faci daca ai contribuit deja la sistemul de pensii sau la un fond privat de pensii.

Pensia privata
In cazul in care angajatorul nu iți ofera o pensie private, gandeste-te daca salariul pe care il vei primi iți va permite sa faci o astfel de investiție. Verifica inainte ofertele de pensii private de pe piața. Mai multe la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Daca ai inceput deja sa contribui la un fond de pensii private, verifica periodic rentabilitatea acestuia, precum si alte oferte existente pe piața. Fondul de pensii este o investiție importanta pentru anii de pensie. Cere sfaturi calificate pentru gestionarea acestei investiții pe termen lung, pentru a evita riscurile de orice natura.

Pensia de stat
In Romania, contributia la sistemul de pensii publice este obligatorie; de aceea, lunar, o parte din veniturile tale este virata catre acest fond de pensii. Intereseaza-te care este nivelul contribuțiilor datorate si asigura-te ca angajatorul tau face plata acestora. Mai multe in Produse Explicate – Pensiile de la stat.

Beneficii din partea angajatorului
Afla inca din faza de negociere a contractului de munca care sunt beneficiile pe care angajatorul tau le ofera si care sunt condițiile pe care trebuie sa le indeplinesti pentru a beneficia de ele.

Beneficii
Unii angajatori ofera, pe langa salariu, diverse beneficii: masina de serviciu, asigurari suplimentare de sanatate, ajutor pentru cresterea minorilor, abonament de servicii medicale etc.

Ajutor financiar
Daca primesti sub salariul minim pe economie, afla daca poți beneficia de sprijin financiar din partea statului. Daca primesti ajutor social din partea statului, informeaza-te daca prin angajare indeplinesti condițiile pentru a beneficia de acesta. Mai multe tipuri de beneficii aici http://www.protectiacopilului6.ro/document.php?doc=43

Impozit si asigurari
Asigura-te permanent ca stii cat platesti impozit si care sunt taxele pe care le platesti statului. In cazul in care identifici greseli in modul de impozitare, informeaza-te cum poți recupera sumele platite suplimentar.

Fluturasul de salariu
Fluturasul de salariu te va ajuta sa monitorizezi permanent taxele si impozitele platite statului. Verifica daca platesti taxele corect, aici http://www.calculatorsalariu.ro/?action=simt

Asigurarea sociala si de sanatate
Contribuția la sistemul asigurarilor de sanatate variaza in funcție de nivelul salariului. Daca lucrezi ca persoana fizica autorizata ai obligația de a plati o suma minima stabilita prin lege pentru a beneficia de asigurare in sistemul de sanatate de stat. Poti afla mai multe aici http://www.cnas.ro/

Fisa fiscala
Pe perioada contractului de munca, vei primi din partea angajatorului, anual, fisa fiscala pentru anul anterior. Fisa cuprinde veniturile tale lunare, precum si impozitul virat pentru fiecare luna a anului anterior.

Cheltuirea eficienta  a salariului
Te-ai angajat, asa ca venitul tau devine unul regulat pe care te poți baza. Planifica-ți cheltuielile si economiile in asa fel incat sa iți folosesti la maximum banii tai.

Planificarea bugetului
Un loc de munca schimba situația finanțelor tale, de aceea folosirea bugetului te va ajuta sa ții sub control banii tai. Foloseste un calculator de bugetin acest scop.

Iți mai raman bani?
Daca iți raman bani din salariu, plateste-ti datoriile si incepe sa economisesti pentru viitor. Fa-ți un obicei din a economisi o suma de bani, indiferent cat de mica, de fiecare data cand primesti salariul.
 


Site realizat cu mândrie de graficaro.net - servicii de creare site