Home Noutati 4 sfaturi pentru a obtine un credit ipotecar

4 sfaturi pentru a obtine un credit ipotecar

Intr-o perioada in care bancile acorda credite in conditii mult mai restrictive, iar piata ­imobiliara nu ofera o imagine clara asupra valorii imobilelor, devine o adevarata aventura sa cumperi casa pe credit. Iata cateva sfaturi pentru a va spori sansele la un credit ipotecar.

1. Alegeti o banca care solicita un avans cat mai mic
La orice credit ipotecar trebuie sa contribuiti cu o suma sub forma de avans. Acesta este stabilit ca procent din valoarea evaluata a imobilului sau din pretul de vanzare. In prezent, bancile solicita un avans cuprins intre 0-35%.

Astfel, in cazul unui avans de 25%, daca imobilul va costa 60.000 ar trebui sa contribuiti din surse proprii cu 15.000 euro, restul de 45.000 fiind obtinuti din credit. Daca insa, evaluatorul considera ca imobilul nu valoreaza mai mult de 50.000 euro, banca nu va va acorda mai mult de 75% din aceasta suma, respectiv 37.500. Unele banci vor solicita si o ipoteca suplimentara, pe langa garantarea creditului cu imobilul cumparat.

2. Alegeti o banca ce accepta cat mai multi codebitori!
Daca veniturile dvs. nu va permit sa obtineti tot creditul, incercati sa gasiti o banca care va accepta cat mai multi codebitori. In general, acestia trebuie sa fie rude sau sa aiba aceeasi adresa din buletin. De curand insa, bancile au devenit mai permisive. Spre exemplu, se accepta si persoane care nu sunt rude sau care nu locuiesc impreuna cu solicitantul. Exista insa anumite restrictii. Banca va lua in considerare varsta codebitorilor, iar acest lucru va limita perioada maxima pe care puteti obtine imprumutul, daca persoanele respective mai au cativa ani pana la pensionare.

3. Comparati ofertele si solicitati o simulare de costuri cat mai exacta
In momentul de fata, exista diferente de costuri foarte mari intre banci. Daca cele mai bune oferte, la un credit ipotecar standard de 250.000 lei pe 25 ani, incep de la un DAE de 8,3%, cele mai scumpe oferte au un DAE de 17%. La fel se intampla si la creditele in valuta.
In aceste conditii, este foarte important sa incercati sa obtineti finantarea de la o banca cu conditii de cost mai avantajoase, astfel incat si efortul lunar sa fie cat mai redus.

4. Prezentati inca de la inceput toate documentele solicitate de banca
Este foarte important ca dosarul de credit sa fie cat mai complet, astfel incat sa primiti un raspuns din partea bancii in cel mai scurt timp posibil. Intrebati de doua ori ofiterul de credit daca mai este nevoie de vreun document inainte de a depune dosarul. In cazul in care obtinerea unui raspuns din partea bancii se prelungeste prea mult, exista posibilitatea sa nu mai obtineti finantarea necesara in termenul impus de vanzatorul imobilului prin antecontract.


Sursa www.romanialibera.ro


Site realizat cu mândrie de graficaro.net - servicii de creare site