Home Noutati

Banca v-a blocat contul? Puteti merge in judecata cu sanse mari de castig!

Pe 31 martie este ultima zi in care bancile trebuiau sa actualizeze datele personale ale propriilor clienti. Cei care nu au fost la banca sau au refuzat sa furnizeze informatiile solicitate de banci si se trezesc cu conturile blocate pot merge in judecata, avand sanse mari de castig, conform juristilor contactati de Conso.

Regulamentul BNR nr 9/2008 privind cunoasterea clientelei in vederea prevenirii spalarii banilor si finantarii terorismului obliga bancile ca pana la 30 septembrie 2009 sa actualizeze datele personale ale propriilor clienti, respectiv sa obtina un set minim de informatii despre fiecare client in parte.

Termenul a fost ulterior prelungit cu 6 luni, pana la 31 martie 2010 pentru a pune la dispozitia bancilor mai mult timp pentru a se conforma prevederilor legii. Totusi, chiar cu cateva zile inainte de expirarea termenului limita, mai sunt clienti ce nu au trecut pe la banca pentru a oferi informatii actualizate

Blocarea contului este abuziva

“Contractul intre banca si client este unul comercial iar banca nu are voie sa dispuna abuziv de contul clientului si sa restrictioneze accesul la bani”, a precizat pentru Conso.ro, senatorul Iulian Urban.

Acesta considera ca cei care se trezesc cu banii blocati deoarece au refuzat sa ofere anumite informatii bancilor pot merge in judecata cu sanse de castig 100%.

“Nu stiu cat de mult le intereseaza pe banci lupta cu terorismul, ci sa aiba datele clientilor pentru a le folosi ulterior in scop de marketing”, a mentionat Urban.

Chiar daca este vorba de o reglementare unitara, aceeasi pentru toata lumea, diferentele de abordare intre banci sunt foarte mari.

Spre exemplu, la Volksbank nu s-a completat nici un formular ci doar s-a verificat de catre functionarii de la ghiseu ca datele din cartea de identitate sa corespunda cu datele din sistem.

Millennium Bank nu a mai chemat clientii pentru actualizare deoarece, inca din 2007 de cand a intrat in Romania, a pus la punct o baza cu datele complete ale clientilor.

La alte banci insa, clientii au fost nevoiti sa completeze si sa semneze formulare prin care au declarat inclusiv daca sunt sau nu persoane expuse politic sau daca sunt de acord ca datele sa le fie trimise catre banca-mama din strainatate.

Alte banci au simtit ca, ascunzandu-se in spatele unei reglementari, pot insera in formularele inmanate clientilor tot felul de clauze prin care acestia erau de acord cu modificari ale unor proceduri de notificare in cazul majorarilor de comisioane sau dobanzi.

BNR recomanda bancilor sa nu blocheze conturile clientilor

Şi Banca Nationala a Romaniei a trimis pe 1 aprilie 2010 o scrisoare oficiala cptre Asociatia Romana a Bancilor solicitand respectarea normelor in vigoare tinand cont in primul rand de scopul final al acesteia.

“Noi am explicat ca actele normative trebuie privite in litera lor dar si in spiritul lor. Iar spiritul lor se refera la combatarea spalarii banilor si finantarii terorismului. Trebuie analizate de la caz la caz toate operatiunile bancare”, a precizat pentru Conso.ro, Mugur Stet, purtatorul de cuvant al BNR.

Acesta a dat ca exemplu cazul unui client care isi primeste salariul intr-un cont curent. Aici nu se poate pune problema ca banii incasati fac obiectul unei activitati de spalare de bani. In aceeasi categorie intra si operatiunile de debitare directa a contului pentru plata facturilor catre diversi furnizori.

“In acest caz este anormal sa se blocheze contul pentru ca nu ti-ai actualizat contul. Bineinteles ca daca este vorba de un transfer bancar din contul de economii catre o alta persoana, spre exemplu, banca poate bloca plata in cazul in care are suspiciuni”, a precizat Stet.

Sursa www.conso.ro

Veniturile medii ale unei gospodarii au urcat cu 5,4%

Veniturile totale medii lunare ale unei gospodarii au crescut in ultimul trimestrul al anului fata de precedentele trei luni cu 5,4% la 2.390 lei, din care peste 80% au reprezentat venituri banesti, restul fiind aporturi in natura, ptorivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

In trimestrul trei al anului trecut, veniturile medii lunare ale unei gospodarii erau de 2.268 lei.

Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (48% din veniturile totale ale gospodariilor, in scadere cu 3,3 puncte procentuale fata de trimestrul unu, cu 4,3 puncte procentuale fata de trimestrul doi si cu 4,1 puncte procentuale fata de trimestrul trei. O alta sursa de venituri cu o pondere importanta in structura veniturilor totale ale gospodariilor au avut-o prestatiile sociale, cu o pondere de 24,7%.

Intr-o masura mai mica la formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit in trimestrul patru si veniturile din agricultura cu 2,6%, veniturile din activitati neagricole independente cu 2,9% si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei cu 1,8%.

Potrivit rezultatelor anchetei bugetelor de familie, s-au inregistrat diferente de nivel si, mai ales, de structura intre veniturile gospodariilor in functie de mediul de rezidenta.

Astfel veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 26,9% mai mari decat ale gospodariilor din mediul rural si cu 10,1% mai mari fata de ansamblul gospodariilor. In urban, veniturile gospodariilor au provenit in proportie de 60,9% din salarii, de 23,6% din prestatii sociale, veniturile in natura reprezentand 9,3% din total.

In rural, principala sursa a veniturilor gospodariilor a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 38,1% din totalul veniturilor. Cea mai mare parte a acestora (31,9%) a fost formata de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile banesti din agricultura asigurand numai 6,2%. O contributie importanta la formarea veniturilor gospodariilor rurale a revenit si veniturilor salariale (26,5%) si celor din prestatii sociale (26,5%).

Cheltuielile totale ale populatiei, au fost, in ultimele trei luni ale anului trect, in medie, de 2.143 lei lunar pe gospodarie (738 lei pe persoana) si au reprezentat 89,7% din nivelul veniturilor totale.

Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii au fost consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni au avut o pondere mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei.

Conform clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in trimestrul patru, in medie, 40,3% din consumul gospodariilor, fata de 40,8% in trimestrul I, 41,9% in trimestrul doi si 40,7% in trimestrul trei 2009.

SURSA: Mediafax

Cursul a urcat la 4,1308 lei/euro, maximul ultimelor sapte saptamani

Moneda nationala a pierdut avansul din debut, reluandu-si deprecierea, contrar evolutiei din regiune, astfel ca referinta publicata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a urcat la maximul ultimelor sapte saptamani, de 4,1308 lei/euro. Astfel, un curs superior a fost publicat de banca centrala la 19 februarie, de 4,1357 lei/euro. Leul a inceput sa se deprecieze semnificativ inca din sedinta de joi, pe fondul ingrijorarilor privind datoria publica a Greciei, iar paritatea oficiala a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimele sase saptamani. Comparativ cu nivelul de joi, de 4,1128 lei/euro, cursul a urcat cu 1,8 bani.

Pentru dolarul american, BNR a anuntat un curs de referinta in scadere, de 3,0845 lei/dolar, cu 0,52 bani sub cel de joi, de 3,0898 lei/dolar. Leul s-a apreciat usor la deschiderea sedintei interbancare de vineri, in conditiile in care o tendinta timida de apreciere  a fost consemnata si de valutele din regiune, astfel ca paritatea oscila sub 4,12 lei/euro dupa prima ora de tranzactionare.

In jurul orei 10:25, euro era schimbat pentru 4,1165 – 4,1185 lei. Ulterior, ordinele comerciale de cumparare de euro au dus cotatiile la un maxim al zilei de 4,1315 – 4,1335 lei/euro. Cu putin inainte de ora 13:00, schimburile se perfectau la 4,1295 – 4,1315 lei/euro.

Pe piata monetara, dobanzile la depozitele cu scadenta la o zi au inregistrat variatii nesemnificative, acestea situandu-se la 2,25 – 2,75%, in timp ce ratele pentru plasamentele la o saptamana au coborat usor, la 2,46 – 2,96%.

Sursa www.capital.ro
 


Site realizat cu mândrie de graficaro.net - servicii de creare site