Home Noutati APC Romania supune dezbaterii publice Strategia Nationala de Educatie Financiara

APC Romania supune dezbaterii publice Strategia Nationala de Educatie Financiara

Bucuresti, 12 mai 2011 – Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania), in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), au organizat o consultare publica cu privire la strategia nationala de educatie financiara pe care isi propun sa o implementeze in Romania. La dezbatere au participat reprezentanti ai celor mai importante asociatii profesionale din domeniul financiar, reprezentanti ai mediului privat, precum si institutii ale statului cu atributii in domeniul educatiei si al protectiei consumatorilor.

Evenimentul s-a desfasurat sub umbrela programului national Bugetul Familiei, desfasurat la nivel national de APC Romania sub patronajul ANPC si cu sprijinul companiei de credite de consum Provident Financial Romania. „Un consumator informat si educat este un consumator responsabil, care este in masura sa ia decizii in cunostinta de cauza. De aceea, o strategie nationala in ceea ce priveste educatia financiara nu poate fi decat binevenita. Invitam toate partile interesate sa contribuie la definitivarea acestei strategii, astfel incat ea sa serveasca pe deplin atat intereselor consumatorilor, cat si industriei financiare in ansamblu”, a declarat Constantin Cerbulescu, presedintele ANPC.


Strategia nationala de educatie financiara a fost propusa de catre APC Romania pe baza rezultatelor unor studii realizate de catre Institutul de Economie Mondiala cu privire la gradul de alfabetizare a consumatorilor din Romania. Acestea au aratat ca nivelul de intelegere a conceptelor financiare este direct legat de bunastarea consumatorilor si ca implementarea unor actiuni menite sa sporeasca nivelul educatiei financiare este absolut necesara. Strategia propusa se afla in dezbatere publica pana la finele lunii mai si poata fi consultata pe www.bugetulfamiliei.ro. Orice persoana fizica sau juridica interesata poate trimite propuneri si sugestii justificate de modificare a continutului sau la adresa Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza .

„Scopul principal al acestei strategii este de a crea cadrul necesar prin care mediul non-profit sa se uneasca intr-un efort comun cu celguvernamental si cu cel privat pentru a implementa actiuni eficiente si masurabile prin care sa crestem educatia financiara a romanilor, fie ca vorbim de credite, pensii, taxe sau pur si simplu despre sfaturi menite sa-i ajute sa transforme banii castigati prin munca in bunastare si siguranta financiara pe termen lung", a declarat Razvan Resmerita, directorul Centrului European al Consumatorilor Romania.

In cadrul consultarii au fost discutate prioritatile strategiei din punctul de vedere al participantilor. Printre acestia s-au numarat reprezentanti ai APC Romania, ai ANPC, ai Centrului European al Consumatorilor, ai Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), ai Asociatiei Societatilor Financiare din Romania (ALB), ai Asociatiei Romane de Educatie Financiara, ai Bancii Nationale a Romaniei, ai Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, ai Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, ai Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, ai Consiliului Concurentei, precum si ai mai multor institutii financiare bancare si nebancare. Participantii au stabilit ca printre prioritatile strategiei trebuie sa se numere dezvoltarea unui ghid de bune practici, imbunatatirea accesului consumatorilor la programe obiective, relevante si masurabile de educatie financiara si asumarea unui rol activ in implementarea acestora.

„Ne-am implicat si vom continua sa ne implicam in proiecte de educatie financiara intrucat suntem convinsi ca un nivel ridicat al intelegerii conceptelor financiare ajuta consumatorii sa isi gestioneze mai eficient bugetele personale si familiale, ceea ce este si in beneficiul industriei financiare. De aceea, incurajam autoritatile, industria, societatea civila si mass media sa se implice in astfel de initiative si punem la dispozitia tuturor partilor interesate intreaga expertiza a grupului international din care facem parte", a declarat Russell Johnsen, directorul general al Provident Financial Romania.

Initiatoriul si partenerii strategiei nationale de educatie financiara se asteapta ca planurile de masuri ale acesteia sa fie elaborate cu implicarea tuturor partilor interesate pana la sfarsitul lunii septembrie. Un grup de initiativa care va fi responsabil cu punerea in practica a acestor masuri va fi definitivat pana la sfarsitul lui mai.  Mai multe informatii sunt disponibile pe site-ul www.bugetulfamiliei.ro.

*

Despre Bugetul Familiei

Bugetul Familiei este un program national de educatie financiara desfasurat de APC Romania sub patronajul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor si cu sprijinul companiei de credite de consum Provident Financial Romania.

Partenerii acestui program sunt Centrul European al Consumatorilor Romania, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Consiliul Concurentei si Ministerul Educatiei, Cercetarii si Sportului.

Anul trecut, programul Bugetul Familiei a fost inclus in baza de date a Comisiei Europene pentru educatie financiara, un proiect menit sa incurajeze initiativele de imbunatatire a cunostintelor financiare ale consumatorilor. 

Site realizat cu mândrie de graficaro.net - servicii de creare site