Home Noutati Bancile incep ofensiva refinantarilor

Bancile incep ofensiva refinantarilor

Bancherii incearca sa-si fure clientii intre ei prin versiunea mai sofisticata a refinantarii: consolidarea creditelor.

O familie care avea nu mai putin de 18 credite cu o valoare totala de 14.400 de euro si rate lunare de 483 de euro a obtinut o refinantare printr-un singur imprumut in valoare totala de 22.000 de euro. Noua rata lunara: doar 260 de euro. „Consolidarea creditelor intr-unul singur este o varianta preferabila restructurarii imprumuturilor, care doar amana plata ratelor", apreciaza Anca Bidian, directorul Kiwi Finance, brokerul care a intermediat consolidarea mentionata. „Toate bancile locale au oferte pentru consolidarea creditelor, care, pana la urma, nu este altceva decat o refinantare, insa cateva fac si un exercitiu de marketing prin promovarea acestora", spune si Ruxandra Andrei, director adjunct la www.finzoom.ro.

Consolidarea nu este pentru oricine

„Practic, in momentul in care soliciti o consolidare te angajezi sa iei un credit nou. Intervin deci iar costurile cu analiza dosarului, comisionul de acordare, chiar si taxele notariale (n.r. – in total cateva mii de euro). In plus, la calculul scoringului banca va scadea din veniturile lunare, ratele platite in acel moment, ceea ce reduce mult solvabilitatea clientului. In cazul in care consolidarea se face la o alta banca, mai sunt si costurile cu scrisoarea de refinantare si altele, care pot ajunge si pana la 3% din valoarea creditului", spune reprezentanta Finzoom. In plus, bancile anunta ca iau in considerare pana la maximum 75% din valoarea de piata actuala a garantiilor aduse. Cu alte cuvinte, pentru o persoana care solicita consolidarea unor credite cu o ipoteca constituita in 2008, de exemplu, este aproape imposibil sa o si obtina.

Pretul locuintelor era in 2008 cu peste 25%-30% mai mari decat in prezent. Daca la aceasta scadere adaugam si marja de precautie a bancii, inca 25%, obtinem o scadere de peste 50% a valorii garantiei. Important este, spun specialistii, si sa incercati sa obtineti creditul de consolidare de la aceeasi banca unde aveti creditul ipotecar pentru ca in acest fel nu mai trebuie achitate comisioanele pentru inscrierea ipotecii si pentru reevaluarea imobilului.

Capcanele consolidarii

Transformarea mai multor credite intr-unul singur prezinta insa si riscuri. „Avand in vedere ca fiecare credit are alta perioada de rambursare, trecerea tuturor creditelor intr-unul singur poate sa creasca costurile totale. Astfel, inainte de a lua decizia de consolidare trebuie sa comparati nu efortul lunar din prezent cu rata lunara la noul credit, ci totalul sumelor pe care le platiti pe parcursul anilor. Daca aveti datorii care in scurt timp se sting – in maximum un an, un an si jumatate – nu are rost sa le includeti in procesul de consolidare si sa extindeti perioada de rambursare aferenta la 5 -10 ani", spune Alexandra Popa, analist la www.conso.ro.

Banca                  Rata unica

BCR                   940 euro

Bancpost            860 euro

Raiffeisen            820 euro

ING                   800 euro

GE Money         1000 euro

Nota: Calcul pentru o familie care are un credit ipotecar de 40.000 de euro, plus un imprumut de nevoi si un descoperit de cont in valoare de de 16.000 de euro (rate 1.200 de euro), refinantate printr-un credit de 70.000 de euro pe 10 ani.

Sursa www.romanialibera.ro


Site realizat cu mândrie de graficaro.net - servicii de creare site