Home Noutati Ce IPO-uri/SPO-uri (scuzați păsăreasca!) n-ar trebui ratate la bursă până la sfârșitul anului?

Ce IPO-uri/SPO-uri (scuzați păsăreasca!) n-ar trebui ratate la bursă până la sfârșitul anului?


După relativul succes din cazul Transelectrica, pachete de acțiuni la Transgaz, Tarom, Romgaz, Hidroelectrica sunt așteptate la BVB până la sfârșitul anului. Va spunem mai jos pentru care merită să puneți un bănuțde-o parte.
 
Translectrica a deschis balul. Oferta (15% din acțiunile companiei) a fost suprasubscrisă, aparent mare succes de public (pe tranşă mică-10% din acțiunile scoase la vânzare,  investitorii de retail s-au călcat pe bătături iar suprasubscrierea a fost de 279%). Pe tranşa marilor investitori, am avut însă entuziasm moderat - acțiunile solicitate au depășit cu ”doar” 45% numărul celor oferite - în consecință prețul la care oferta s-a închis a fost egal cu prețul minim cerut de stat (14,9 lei/acțiune, față de 15,72 lei pe tranşa mică și 19,2 lei prețul maxim la care se putea subscrie). De ce ne referim atunci la SPO (ofertă publică secundară - acțiunile se tranzacționau deja în momentul lansării ofertei) Translectrica în termeni de succes relativ? Din două motive: prețul la care s-a închis oferta a fost identic cu cel minim solicitat iar micii investitori care s-au arătat foarte interesați sunt deja în pierdere (prețul în acest moment este sub cel la care au subscris) ceea ce riscă să le dilueze interesul la următoarele oferte pe care le va lansa statul.

Următoarea pe lista privatizărilor prin bursă este Tarom-ul (cel mai probabil în mai). CNVM a aprobat prospectul preliminar pentru oferta publică inițială de vânzare de acțiuni (IPO) prin care statul îsi propune să vândă pe bursă 20% din acțiunile Tarom (163 milioane acțiuni). La valoarea nominală de 2,5 lei/acțiune, pachetul valorează 407 mil. lei (93 mil. euro). Prețul de vânzare al acțiunilor va fi însă mai mic, din cauza că Tarom a raportat în ultimii trei ani pierderi cumulate de 820 mil. lei (peste 190 mil. euro), care au făcut ca valoarea companiei să scadă puternic. Pentru 2013 și 2014 prognozele Tarom indică tot pierderi, dar în scădere. Capitalurile proprii ale companiei erau la finalul anului trecut de circa 1,2 mld. lei (274 mil. euro), astfel că valoarea contabilă a pachetului de 20% ar fi de circa 55 mil. euro. Statul și-a propus să încaseze circa 7,5 mil. euro din vânzarea a 20% din Tarom, sumă care ar evalua societatea la 37 mil. euro.
 
Aparent, urmează un preț atractiv. Perspectivele sunt însă pesimiste în condițiile în care compania continuă să afișeze pierderi. Nu uitați de concurențadură cu Wizz Air și ceilalți operatori low-cost. În plus, mai peste tot în lume, prețul combustibilului face viață grea companiilor aviatice. Una peste alta, doar pentru investitorii cu mare apetit de risc, și numai în condițiile includerii într-un portofoliu diversificat. 
În iunie vom avea SPO Transgaz. Spre deosebire de Transelectrica, lucrurile stau mai bine. Compania este mai profitabilă, mai puțin îndatorată și cu perspective mai bune (recentele descoperiri de gaze din Marea Neagră, gazele de șist - vor duce la creșterea cantităților transportate). Amenințările vin din participarea la proiectul Nabucco - sumele necesare ar putea crește foarte mult îndatorarea companiei, până în punctul în care statul să forțeze o majorare de capital la care minoritarii să fie diluați, dacă nu participă. Fără Nabucco, Transgaz ar fi de recomandat fără rețineri. Are în plus o politică de dividend sănătoasă (25 lei net/acțiune în acest an, cam 10% din prețul acțiunii la bursă, e drept în condițiile în care 90% din profit a fost direcționat spre fondul de dividende). Rămâne de văzut cât de consistent va fi discountul în acest caz (la Transelectrica a fost de 12,5% față de prețul de la bursă dinaintea demarării ofertei).

În vară, IPO Romgaz. În mod normal, o companie care exploatează resurse energetice este vânată de investitori. Perspectiva liberalizării prețului la gaze până în 2017  îi va crește spectaculos profitabilitatea chiar dacă vânzările se pot reduce. Problema aici e împuținarea resurselor. Estimări optimiste duc rezerve exploatabile la 15 ani, cele pesimiste la doar 10. Adevărat, cantitățile de gaze scoase anual de companie au tot scăzut în ultimii 10 ani. La fel de adevărat, nici nu s-a investit masiv în explorare. Succesul ofertei depinde foarte mult de prețul solicitat (aici nu vor mai exista repere, compania nu a mai fost listată) dar și de sentimentul investitorilor în piețele externe, cele care dau tonul trendurilor bursiere. 

În sfârșit, pe finalul anului, IPO Hidroelectrica. Este oferta pe care v-o recomandăm din start. Compania este momentan căpuşată (băieții deștepți care cumpără sub prețul pieței energia electrică - va amintiți?) dar se fac eforturi inclusiv pentru a-i elimina cu sprijinul Comisiei Europene. Cred că foamea statului de bani în perioada următoare va determina apariția unui management mai performant și la Hidroelectrica, prin urmare marjele sale de profit vor crește consistent (cam 3% acum). Cât timp profitul e încă mic, nu ne așteptăm ca prețul pe acțiune să fie foarte mare în ofertă. Pregătiți deci ceva bani pentru sfârșitul anului.

Pentru mai multe informaţii, accesează rubrica Întreabă expertul.

30.04.2012

Site realizat cu mândrie de graficaro.net - servicii de creare site