Home Noutati Cand trecem la euro. Mai trecem la euro?

Cand trecem la euro. Mai trecem la euro?

“Ţinta oficiala este in continuare 2015. Daca vreti sa stiti, consiliul pentru trecerea la euro inca se intruneste regulat”, declara recent guvernatorul BNR Mugur Isarescu, care adauga totusi ca trebuie disutata fezabilitatea adoptarii monedei unice europene la 1 ianuarie 2015.

Romania este obligata prin tratatul de aderare la UE sa adopte moneda unica europeana. Ţinta de la momentul aderarii era 2014, iar acum BNR are ca tinta 2015, insa inca nu se stie daca si aceasta este fezabila.

"Ne-am exprimat punctul de vedere ca aceasta tinta, a adoptarii euro, poate sa fie de asemenea un catalizator pentru coerenta politicilor. Din acest punct de vedere il vom sustine, dar in momentul in care evolutiile duc in mod clar spre altceva si tinta nu mai este credibila, bineinteles ca trebuie sa o rediscutam, pentru ca un element esential al credibilitatii este realismul tintei", a spune Isarescu.

De altfel, chiar si presedintele Traian Basescu spunea recent ca trebuie sa regandim tinta pentru adoptarea euro, avand in vedere situatia proasta in care se afla astazi Romania si posibilitatea ca economia sa fie suficient de consolidata pentru acest pas.

"In mod categoric, trebuie reevaluat momentul intrarii in zona euro, nu neaparat din punct de vedere al posibilitatilor noastre de a atinge parametrii ceruti de intrarea in zona euro (...) Deci, ne-am putea mentine 2014 ca an al intrarii in zona euro. Problema este daca Romania va fi suficient de consolidata, financiar si economic, pentru a face fata in zona euro si aceasta este o decizie care nu poate fi luata acum", a declarat Basescu pentru postul national de radio, care s-a referit la alta data de adoptare a euro decat cea din tinta BNR.

In momentul de fata, Romania nu indeplineste decat una dintre conditiile de integrare in zona euro stipulate in Tratatul de la Maastricht.

Inflatia ar trebui sa nu depaseasca cu mai mult de 1,5 pp rata inflatiei celor trei state membre cu cele mai stabile preturi din Uniune. Potrivit Eurostat, in luna iulie, primele doua tari cu cea mai mica inflatie anuala sunt de fapt in deflatie. In Irlanda, inflatia anuala este de -1,2%, iar in Letonia este de -0,7%. A treia tara cu cea mai mica inflatie din UE este Slovacia cu 1%. Media inflatiei anuale la nivelul zonei euro era de 1,7% la sfarsitul lunii iunie si de 2,1% la nivelul intregului bloc comunitar.

In iulie, rata anuala a inflatiei in Romania atinsese 7,1%, cu mult peste tinta BNR de 3% pe an. Pana la sfarsitul anului, inflatia anuala va ajunge la 8%, iar BNR tinteste o inflatie anuala de 3,2% in 2011.

Un alt punct unde tara noastra sta prost este cel al deficitului bugetar. In 2009, deficitul bugetar a fost de 8,3% din PIB, cu mult peste limita zonei euro de 3% din PIB.

Potrivit acordului cu finantatorii externi, Romania ar trebui sa limiteze deficitul in acest an la 6,8% din PIB. Ţinta de deficit pentru 2011 este de 4,4% – foarte ambitioasa, spun economistii, iar pentru 2012 este de 3,1%.

Deficitele mari din ultimii ani, inregistrate chiar si atunci cand economia crestea spectaculos, au facut ca datoria publica a tarii sa creasca substantial. In 2006, datoria publica era de 18,4% din PIB, pentru ca in 2009 sa ajunga la 30% din PIB.

Potrivit ultimul Raport de convergenta al Comisiei Europene, datoria publica va creste la 35,8% din PIB in 2011. Inca nu avem probleme in ceea ce priveste criteriul datoriei publice pentru ca limita pentru intrarea in zona euro este de 60% din PIB, dar daca statul va continua sa se imprumute, atunci am putea ajunge sa nu mai indeplinim nici acest criteriu – de la care, de altfel, europenii au mai facut rabat in trecut.

Rata dobanzilor pe termen lung este in continuare peste limita impusa de UE. Potrivit procedurilor, dobanzile la obligatiunile de tip benchmark cu scadenta la 10 ani nu ar trebui sa depaseasca cu mai mult de 2 pp ratele de dobanda pentru imprumuturi similare din tarile UE cu cea mai mica inflatie.

Potrivit datelor Bancii Centrale Europene, datele aferente pe luna iulie arata ca ratele de dobanda pentru obligatiunile pe 10 ani erau de 5,32% pe an in Irlanda si de 3,93% in Slovacia. Pentru Romania, ratele de dobanda sunt de 7,18% pe an.

Totusi, in aceste conditii, cei de la Fitch cred ca tinta 2015 este inca fezabila. Intr-un raport publicat in luna mai, analistii Fitch notau ca termenul este ambitios. dar Romania ar putea intrea in ERM 2 –Mecanismul ratelor de schimb si anticamera zonei euro – in 2012. Din momentul in care Romania isi va asuma stabilitatea leului, timp de doi ani, moneda nationala nu va avea voie sa fluctueze cu mai mult de 15% fata de euro.

Analistii spun ca nu ar trebui sa ne grabim cu intrarea in zona euro, dar ca ar fi bine daca am indeplini criteriile. Cei care sustin ca trecerea la moneda unica europeana ar fi de preferat sa fie amanata invoca situatia Greciei, tara care a avut mari probleme economice si financiare de la inceputul acestui an. Pe de alta parte, ne putem astepta ca nici europenii sa nu doreasca sa accepte tari care stau prost la principalii indicatori macroeconomici tocmai din experienta avuta cu Grecia sau celelalte tari cu deficit excesiv.

"Sigur ca ar fi fost bine sa intram intr-un astfel de mecanism de disciplina, dar daca intri nepregatit, efectul este rau. Li s-a intamplat chiar itlaienilor, poti sa intri la un curs de schimb nerealist, care sa iti penalizeze exportatorii, pe de alta parte un curs de schimb care sa fie defavorabil debitorilor – trebuie catarite bine aceste lucruri. Cred ca o amanare de un an de zile ar fi buna", spune consultantul financiar Bogdan Baltazar.

Intr-un sondaj efectuat de Reuters la inceputul acestui an, analistii chestionati vedeau deficitul excesiv drept cea mai mare problema a accederii in zona euro atat pentru Romania, cat si pentru celelate state care vor sa adopte euro.

Dincolo de problema deficitului, Baltazar spune ca trebuie sa fim foarte atenti si in privinta cursului de schimb.

"Cred ca intrarea in mecanismul cursului de schimb si dupa aceea efectiv in zona euro vor avea un efect pozitiv asupra Romaniei si vor asupra unei oarecare disciplinari a noastre, in primul rand a guvernului, dar si a agentilor economici", spune acesta.

Dintre statele candidate, doar Estonia va intra in zona euro la 1 ianuarie 2011. Bulgaria, Ungaria, Lituania, Letonia mai au de asteptat pentru 2014, in timp ce Cehia, Polonia si Romania ar putea adera in 2015

Sursa www.money.ro


Site realizat cu mândrie de graficaro.net - servicii de creare site