Home Noutati Cât de acoperiţi suntem în cazul unui mare cutremur?

Cât de acoperiţi suntem în cazul unui mare cutremur?

La sfârşitul lunii noiembrie, aflăm din partea asigurătorilor, că “solicitările de despăgubire în urma unui cutremur puternic, înaintate de proprietarii de locuinţe asiguraţi vor fi acoperite în limita sumei de 1 miliard euro de către Fondul de Garantare al CSA, dacă societăţile care au vândut poliţele nu pot achita daunele produse în urma unei catastrofe naturale”. Fondul de Garantare plăteşte din propriile disponibilităţi creanţele societăţilor de asigurare aflate în procedură de faliment, obligaţii care decurg direct din contractele de asigurare facultative şi obligatorii încheiate de acestea iar disponibilităţile sale  provin în cea mai mare parte din sumele plătite de asiguratori (Fondul are la dispoziţie 200 de milioane euro în prezent).
 
Este 1 miliard de euro o sumă suficientă în cazul unui mare cutremur pentru a acoperi eventualele insolvenţe din sistem? Un calcul simplu arată că 1 miliard de euro reprezintă valoarea de reconstrucţie pentru …50 de blocuri (presupunând că în fiecare bloc sunt 100 de apartamente - deci 3 scări de bloc, cu 10 etaje - iar fiecare apartament de 50 mp ar putea fi reconstruit cu 400 euro/mp, adică 20.000 euro, o sumă egală cu valoarea maximă a despăgubirii pentru o poliţă obligatorie). Or, 50 de blocuri le găsim doar pe vreo 3 străzi din Bucureşti. Presupunând că 10% din fondul locativ ar fi afectat serios, ne temem că mai multe societăţi de asigurare se pot declara falimentare, confruntate cu un val de cereri de despăgubire, caz în care suma de reasigurare a Fondului de Garantare (1 miliard de euro), deşi pare mare la o prima vedere, se poate dovedi absolut insuficientă când se trage linia peste cererile asiguraţilor. Din fericire pentru companiile de asigurare, numărul celor care au încheiat poliţe obligatorii împotriva dezastrelor naturale este încă redus.
 
 
Prin Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, proprietarii de imobile sunt obligaţi să încheie o poliţă de asigurare, prima fiind, în funcţie de tipul locuinţei, de 10 sau 20 euro pe an. Suma asigurată a unei locuinţe este de cel mult 10.000 euro, respectiv 20.000 euro. Societatea PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale) a fost înfiinţată în septembrie 2009, iar primele poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei au fost emise în iulie 2010.  La finele lunii octombrie, portofoliul PAID număra aproape 280.000 de poliţe, de la un maxim 800.000 în august 2011.
 
Pentru mai multe informaţii, accesează rubrica Întreabă expertul.
 
4 decembrie 2012


Site realizat cu mândrie de graficaro.net - servicii de creare site