Home Noutati Ce perspective au creditele în valută?

Ce perspective au creditele în valută?

Turbulențele din politica internă au pus sub presiune cursul leului in ultima lună. Cine a monitorizat însă atent evoluțiile din piețele valutare a putut observa că declinul monedei naționale începuse înainte de demararea procedurilor de suspendare a Președintelui. Ce se întâmplă cu “oaza de stabilitate” pe care o reprezenta leul și ce perspective au pe termen mediu împrumuturile în euro?
 
La finalul lunii iulie, până la Referendumul pentru suspendarea Președintelui, în dreptul leului se consemna o pierdere de peste 6 procente față de euro. Mai bine de jumătate din această depreciere era rezultatul luptelor politice din luna lui cuptor. Nu pare mult, dar este alarmant dacă ne raportăm la evoluțiile monedei naționale față de valutele regionale (forint, zlot, coroana din Cehia) cu care obișnuiam să ne comparam. În același interval, toate (!) s-au apreciat față de euro! Cu alte cuvinte, nu doar că leul slabeste în fața monedei unice europene, ci are această mișcare simultan cu întărirea celorlalte valute din regiune (pentru edificare: în 2012 coroana din Cehia are un avans de 9% față de leu, zlotul de peste 15%, iar forintul de peste 20% faţă de moneda naţională!). 
 
Ce se întâmplă în Europa și în România? În Europa, Banca Centrală Europeană cochetează tot mai mult cu ideea de a deveni cumpărător de ultimă instanță pentru bondurile țărilor cu probleme (Spania, Italia, Portugalia). Asta înseamnă o injecție suplimentară de monedă, deci deprecierea euro în fața monedelor care nu au încă ..tiparul în spate. De ce nu se apreciază și leul? Ei, aici avem un cumul de factori: vârf apropiat de rambursări în contul datoriei publice externe (aproape 10 miliarde euro în intervalul 2013-2014), dezechilibru cronicizat între ieșirile și intrările de valută (remiterile muncitorilor din străinătate s-au redus, la fel investiţiile străine directe și nici fonduri europene nu prea absorbim), instabilitate în viața politică ce afectează mediul economic, deci mare oportunitate mare sesizată de speculatori. 
 
Trăgând linie, lucrurile nu arată deloc bine pe termen mediu și lung din perspectiva cursului de schimb (să nu uităm că euro este monedă în care s-au contractat majoritatea creditelor populației, iar dolarul cea a importurilor energetice) și nici pe termen scurt dacă avem în vedere amânarea unui verdict privind validarea/invalidarea Referendumului de demitere a Președintelui. Mare grijă deci, pentru cei ce cochetează cu ideea solicitarii unui împrumut în valută. “Împrumută-te doar în moneda în care ai veniturile” este un îndemn mai înțelept ca niciodată în actualul context.

Pentru mai multe informaţii, accesează rubrica Întreabă expertul.

02.08.2012


Site realizat cu mândrie de graficaro.net - servicii de creare site