Home Noutati Comparaţie randamente

Comparaţie randamente

Cum pui 50.000 euro să lucreze pentru tine? Comparații între dobânzi la depozite, venituri din chirii, dividende
 
Nu se fac deseori evaluări ale randamentelor potențiale pentru active din categorii diferite. Poți compara între ele depozite, poți pune umăr la umăr depozitele și divindendele plătite de acțiunile listate la bursă, dar o comparație depozite-chirii se întâlnește mai rar. Și asta pentru că nu oricine are la îndemână câteva zeci de mii de euro în urma vânzării unui imobil. Am întâlnit însă un caz concret: un posesor de apartament de 2 camere într-un bloc ceaușist (evaluat la 45.000-50.000 euro) dintr-un cartier din București, care se întreba sincer dacă vânzarea recentei sale moșteniri n-ar fi mai profitabilă decât închirierea pe termen lung.
  
Calculele nu sunt greu de făcut, mai ales dacă limităm alternativele la plasamente din piațade capital și eliminăm varianta demarării unei afaceri pe cont propriu care ar avea din start rate de profit mai mari (evident, și riscuri pe măsură).
 
Să le luăm pe rând. Chirie. Amicul meu putea încasa din chirie în jur de 250 euro/luna. Adică 3.000 euro pe an, brut. Dând deoparte impozitul de 16% aplicat după scăderea cheltuielilor deductibile (25% din chirie) ajungem la un câștig net de 1890 euro pe an. Randament din închirie de 4% (am considerat valoarea proprietății 47.500 euro). 
 
Depozite în euro. Nu iau în calcul în acest moment transformarea celor 47500 euro ce se pot obține din vânzarea imobilului în dolari sau lei, din cauza impredictibilităţii cursului de schimb. Căutând pe Conso.ro după topul dobânzilor la euro pentru un depozit cu scadență la 3 luni, veți găsi cele mai mari randamente (4%) la câteva bănci grecești de talie mică. Băncile mai mari însă, din top 5, plătesc dobânzi la aceeași scadență ceva mai mici: 2,5-3%. Atenţie, dobânda afișată reprezintă însă câștigul brut, scăzând 16% impozit pe dobândă, ajungem pentru băncile mari la randamente de 2,1-2,5%. 
 
La randament aproape dublu, ar rezulta că este mai avantajos să închiriezi proprietatea decât să vinzi punând banii în bancă. N-am luat însă în calcul deprecierea valorii proprietății în timp și nici eventualele neplăceri cu chiriașii, plus costurile adiționale pentru proprietar (reparații periodice, fond rulment, impozit proprietate); în schimb, pentru depozitul la termen, grijile posesorului sunt mult mai mici. În plus, în cazul unui scenariu inflaționist intern, valoarea proprietăților va fi afectată suplimentar (eventualii cumpărători au venituri în lei). Până la urmă, alegerea între chirie și plasarea banilor în bancă ar trebui să țină cont de variabile suplimentare: vârstă proprietarilor (dacă ești trecut de 70 de ani și nu ai copii te mai gândești la închiriere?), potențialul zonei, perspectivele economiei, etc. 
 
Dar în cazul unui pariu mai riscant, acțiuni la bursă de pildă? Să luăm cazul a două dintre cele mai tentante companii listate din perspectiva randamentului la dividend: Fondul Proprietatea (7,5%) și Transgaz (15%). Este vorba de un randament în lei, diluat eventual de deprecierea leului față de euro. Întrebarea de 100 de puncte este în ce măsură leul se va deprecia în continuare mai mult decât diferența dintre inflația din România și cea din zona euro? Dacă ne uităm că leul a pierdut 6% în fațaeuro în primele 7 luni ale lui 2012 perspectivele nu sunt deloc încurajatoare. Dacă ne gândim însă că jumătate din acest avans s-a consemnat în iulie, când a demarat procedura de suspendare a Președintelui, ne mai calmăm puțin. Ca si in cazul precedent, în condițiile unui scenariu inflaționist intern, acțiunile se vor descurca mai bine decât proprietățile imobiliare. Remarcați că n-am ales acțiuni riscante, care să ofere surprize proaste - Transgaz e monopol, deci are piață asigurată, iar FP-ul e la fel de sigur fiind un fond de investiții cu plasamente foarte diversificate (marea majoritate în domeniul energetic). 
 
Una peste alta, am obținut un rezultat previzibil: plasamentul cu cel mai mic risc asociat (depozitul) oferă cel mai scăzut randament, pe locul doi vine închirierea imobilului iar cel mai profitabil mod de a pune la lucru banii rezultați din ipotetica vânzare a apartamentului ar fi cumpărarea de acțiuni la plătitorii consecvenți de dividente listați la bursa de valori. 
 
Pentru mai multe informaţii, accesează rubrica Întreabă expertul.
 
30.07.2012


Site realizat cu mândrie de graficaro.net - servicii de creare site