Home Noutati Cum fentezi comisioanele care iti erodeaza economiile

Cum fentezi comisioanele care iti erodeaza economiile

Spargerea depozitelor inainte de termen este extrem de dezavantajoasa. Unele din comisioanele bancilor pot fi ocolite utilizand cardurile sau serviciile de internet banking.

Comisioanele de retragere a numerarului de la ghiseu pot fi ocolite de clientii care au si un card emis de banca la care isi tin economiile. Lichidarea depozitului se face in cazul majoritatii bancilor prin transferarea banilor in contul curent al clientului. Platile cu cardul la comercianti nu sunt taxate, iar comisioanele de retragere a numerarului de la bancomatele bancii emitente sunt mai mici decat cele percepute la retragerea de numerar de la ghiseu. De obicei, retragerea de cash de la ATM-urile bancii care a emis cardul costa 0,2% din suma retrasa, minimum 0,2 lei, in timp ce comisioanele de retragere de numerar de la ghiseu pot varia de la 0,4% din suma retrasa, minimum sase lei (la BCR), la 0,5%, minimum 0,5 lei (in cazul Volksbank, MKB Romexterra). Exista si unele carduri, precum cele emise de Garanti, Intesa Sanpaolo sau Libra Bank, care nu au comisioane pentru retragerile de cash de la bancomate.

In plus, clientii care au si servicii de internet banking si doresc sa schimbe banca la care economisesc pot transfera mai ieftin banii in contul curent de la viitoarea institutie de credit, de pe calculator. Cei care adopta o astfel de strategie isi maresc randamentul obtinut pentru economii in conditiile in care oricum platesc taxele si comisioanele aferente contului curent si cardului utilizat.

Cat te costa retragerea de la ghiseu

Exista insa banci care penalizeaza retragerea numerarului din depozite chiar si in ziua in care acesta a ajuns la scadenta. De exemplu, MKB Romexterra comisioneaza retragerea banilor din depozit in ziua scadentei cu 0,35%, minimum 0,50 lei pentru sumele economisite in moneda nationala. Clientii care lichideaza depozitele in lei inainte de data programata platesc mai mult: 0,5% din suma, minimum 0,5 lei.

Spargerea depozitului inainte de scadenta sau retragerea banilor in alta zi decat cea programata este penalizata de banci in doua modalitati: dobanda obtinuta de client este semnificativ mai mica, iar retragerea numerarului de la ghiseu este taxata. Clientii ATE Bank care sparg depozitele in lei inainte de scadenta nu mai incaseaza niciun ban in contul dobanzii, iar retragerea cash-ului de la unul din ghiseele bancii este taxata cu 0,5% din suma, minimum doi lei. La Garanti Bank, situatia e similara: nu se primeste nici macar bonificatia cu care sunt rasplatiti banii tinuti in conturi curente, iar comisionul de retragere de la casierie este de 0,3%, dar nu mai putin de cinci lei, in timp ce la Emporiki, penalitatea este tot de minimum cinci lei, dar nu mai putin de 0,5% din valoarea retrasa. ATE Bank, Emporiki si Garanti Bank sunt cateva din institutiile de credit care platesc dobanzi de peste 8% la depozitele in lei constituite pe un an. Institutiile de credit penalizeaza astfel clientii care le strica socotelile in ceea ce priveste managementul numerarului.

Flexibilitatea conturilor de economii este platita cu comisioane substantiale

Conturile de economii aduc o serie de avantaje: permit efectuarea de nenumarate depuneri si retrageri cu conditia mentinerii unei sume minime la banca si ofera dobanzi care concureaza cu cele achitate la depozite. Pot avea, insa, comisioane substantiale la inchidere. Avantajele au astfel un cost de care unii clienti afla numai in momentul in care vor sa renunte la produs. Clientii BRD platesc un comision de 30 de lei la inchiderea conturilor de economii Atucont, Atusprint, Atustart si Libero. O alta institutie de credit care penalizeaza renuntarea la contul de economii este Banca Transilvania. Comisionul aplicat de aceasta banca este mai mic, de cinci lei, si se percepe numai in cazul in care clientul inchide contul intr-o perioada de un an de la deschidere.

BRD acorda bonificatii de 6,25% la conturile Atusprint si Atustart, respectiv de 6% la ­Atucont. Tot 6% plateste si Banca Transilvania in cazul contului de economii in lei daca suma depusa este intre 1.000 si 10.000 de lei. Dobanda maxima ajunge la 7,5%, dar pentru depuneri de peste 0,5 milioane de lei.

76 miliarde de lei era valoarea economiilor constituite in depozite la sfarsitul lunii februarie a.c., potrivit datelor raportate de institutiile de credit Bancii Nationale a Romaniei


Sursa www.capital.ro


Site realizat cu mândrie de graficaro.net - servicii de creare site