Home Noutati Depozitele bancare vor fi garantate pana la 100.000 de euro

Depozitele bancare vor fi garantate pana la 100.000 de euro

Depozitele populatiei si ale firmelor mici la bancile comerciale vor fi garantate pana la echivalentul a 100.000 de euro, dublu fata de nivelul actual, incepand de anul urmator, Guvernul pregatind in prezent o ordonanta de urgenta pentru instituirea noului plafon.

In paralel, din conducerea Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDSB, institutia care garanteaza deponentii) nu vor mai putea sa faca parte bancheri. Prevederile figureaza intr-un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea Ordonantei Guvernului 39/1996 privind infiintarea si functionarea FGDSB.

Masurile au fost agreate in cadrul discutiilor cu Fondul Monetar International inca de anul trecut, fiind considerate ca necesare pentru intarirea stabilitatii sistemului bancar, prin cresterea increderii populatiei. Pe plan european, discutiile privind unificarea plafonului de garantare la nivelul de 100.000 de euro au pornit din toamna lui 2008, cand turbulentele de pe pietele financiare au indus panica in randul deponentilor.

In 2009, analistii Bancii Nationale aratau insa ca majorarea plafonului de garantare ar avea efecte benefice limitate, in conditiile in care majoritatea covarsitoare a depozitelor sunt de mica valoare.

"Eventuala majorare a plafonului de garantare a depozitelor de la 50.000 la 100.000 de euro s-ar putea sa aiba o eficienta redusa comparativ cu costurile asociate. In perioada scaderii increderii in sectorul bancar autohton, principalele depozite retrase au fost cele de peste 100.000 de euro. (...) Dezvoltarea pietei secundare a titlurilor de stat ar putea avea un raport cost/beneficiu mai bun decat solutia majorarii plafonului de garantare", notau analistii BNR in Raportul Asupra Stabilitatii Financiare, editia 2009. Structura volumului de depozite pe categorii de marime indica o dominanta a depozitelor de pana la 5.000 de euro in special pentru bancile mijlocii si medii in noiembrie 2008, acestea fiind cele mai recente date prezentate de BNR. Bancile mari asigurau prin depozitele de peste 100.000 de euro aproape 23% din volumul depozitelor constituite la acestea, cu doar 0,1% din numarul depozitelor detinute.

Potrivit noilor reglementari pregatite de Guvern, membrii consiliului de administratie al FGDSB "nu trebuie sa detina in cadrul vreunei institutii de credit calitatea de angajat sau director, membru al consiliului de administratie, comitetului de supraveghere ori directoratului, dupa caz", pe langa prevederile deja existente in lege ca acestia nu pot fi soti, rude sau afini pana la gradul al doilea intre ei, nu trebuie sa fi fost declarati faliti si nu trebuie sa aiba cazier judiciar.

In prezent, Consiliul de Administratie al Fondului este format din Lia Tase, consilier BNR si presedinte al fondului, si Romulus Palade, consilier BNR, Lucia Sanda Stoenescu, consilier BNR, Radu Gratian Ghetea, presedinte Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Negrea, secretar general al ARB, Dumitru Laurentiu Andrei, director general adjunct in Ministerul Finantelor, si Radu Constantin Ragea, subsecretar de stat in Ministerul Justitiei.
Ghetea este si presedintele CEC Bank, ceea ce inseamna ca nu va mai putea face parte din consiliul de administratie al FGDSB dupa aplicarea noilor reglementari.

Proiectul mai prevede eliminarea din categoria resurselor financiare al schemei de garantare a depozitelor a liniilor de credit stand-by acordate de catre institutiile de credit.

Sursa www.zf.ro


Site realizat cu mândrie de graficaro.net - servicii de creare site