Home Noutati Economisire

Economisire

Ultimele noutăți în materie de depozite bancare: dobânzi, scadențe, băncile ofertante
 
Una dintre dilemele economisirii-“unde primesc oare o dobândă mai mare?”- a rămas aproape fără obiect: între cele mai mari dobânzi pentru depozitele în lei și cele mai mari randamente pentru depozitele în... dolari plătite de bănci, diferențaeste de numai 3%! Dacă n-ai cine știe ce economii, aproape că nu mai merită să ai insomnii din cauza asta. Mai rămâne să răspunzi corect la întrebarea: oare dobânda mai mare compensează eventuala... depreciere?
 
Potrivit Conso.ro, cel mai bun randament pentru depozitele la 3 luni în dolari îl găsiți la Piraeus Bank - 3,5%. Urmează Bank of Cyprus cu 3,15% și Marfin Bank - 3%. Deși aparent reduse, dobânzile în cauza sunt spectaculoase dacă ne referim la dobânda de politică monetară care a ajuns aproape de 0% în SUA. Explicaţia generozităţii? Băncile de talie mică din România fac mai greu rost de valută în contextul internațional delicat pe care îl traversăm, criza din zona euro fiind încă departe de un deznodământ iar băncile -mamă mai puțin dispuse să le finanțeze. 
 
Bun, și dacă la dolar dobândă e atât de mică, va așteptați poate la satisfacții nemăsurate la economisirea în lei? Nu vă grăbiți, cele mai mari dobânzi în acest caz ajung, vorbim tot de scadențala 3 luni, la “doar” 6,75% (tot Piraeus). Urmează Bank of Cyprus (6,5%), Carpatica - 6,35% și OTP - 6,3%. Cu alte cuvinte, între depozitele remunerate în mod tradițional, cel mai bine, cele în monedă națională, și cele mai puțin tentante din perspectivă randamentului, cele în dolari, diferențaeste de aproximativ 3%. Cam ca diferențaprocentuală dintre cotațiile la cumpărare și vânzare la casele bancare de schimb pentru euro/leu și dolar/leu! Va dați seama că în acest context, cine mizează pe dolar nu se gândește la dobândă, cât la posibila sa apreciere în fațaleului. Cel puțin în 2012, cine a gândit așa, n-a făcut deloc rău, având în vedere că la jumătatea anului, cursul leu-dolar era de 3,5 lei în timp ce în ianuarie moneda americană începea anul la 3,3 lei. 
 
Cum stau lucrurile în ceea ce privește euro? Păi, ceva mai bine ca la dolar și mai puțin tentant ca la leu: cel mai bine remunerează depozitele la 3 luni... da, ați ghicit, tot Piraeus Bank cu 4,5%. Pe podium găsim apoi Volksbank și Bank of Cyprus cu 4%, și OTP cu 3,9%. Pentru a găsi însă o medie între ofertele de top și cele de.. pluton, mai scădeți 1-2%
 
Mai merită să vă perpeliţi în condițiile astea în ce valută să economisiți pentru a obține randamentul maxim? Păi, nu prea. Dacă aveți o sumă mai mare (să zicem peste 15.000 euro - sau echivalent) cel mai bine ar fi să vă diversificați între lei și valută (40% lei -30% euro - 30% dolari de pildă) pentru a nu pierde din eventuala depreciere a leului mai mult decât câștigul din dobânzile cumulate.
 
Observați că n-am pomenit nimic de francul elvețian. Asta pentru că băncile nu prea oferă depozite în franci ci doar conturi curente (dobândă e practic zero). Aici, dacă nu aveți sume mari de depozitat, mai bine deschideți un depozit... în biblioteca proprie.
Dacă îi depuneți la bancă, luați sigur mai puțin (comison de 0,5% la retragere, n-am auzit încă de conturi curente în franci legate la cardul de debit precum se întâmplă cu multe conturi în lei) iar dacă îi mai și schimbați la ghișeu în lei, i-ați diluat cu cel puțin 2%!
 
Pentru mai multe informaţii, accesează rubrica Întreabă expertul.
 
6 iulie 2012


Site realizat cu mândrie de graficaro.net - servicii de creare site