Home Noutati Euribor trece pragul de 1% dupa 15 luni, cat dobanda BCE, semn ca bancile isi revin

Euribor trece pragul de 1% dupa 15 luni, cat dobanda BCE, semn ca bancile isi revin

Dobanda Euribor la trei luni, principalul indicator al operatiunilor de creditare de pe piata interbancara europeana si, in acelasi timp, una dintre componentele majore ale creditelor in euro cu dobanda variabila, a urcat luni pana la pragul de 1%, pentru prima oara dupa iulie 2009. Cresterea Euribor reflecta faptul ca sistemul bancar incepe treptat sa se repuna pe picioare, creditorii renuntand la finantarile de urgenta puse la dispozitie de Banca Centrala Europeana in favoarea imprumuturilor reciproce.

Avansul Euribor se va observa insa pe piata locala in cresterea dobanzilor la imprumuturi, in conditiile in care creditele totale in euro ale populatiei se ridicau la sfarsitul lui august la circa 51,6 mld. lei (putin peste 12 mld. euro), potrivit BNR. Euribor a atins minimul record de 0,634% la sfarsitul lunii martie 2010.

Dobanda Euribor pe termen de trei luni, indicatorul traditional care arata gradul de incre­dere din sectorul bancar, a ajuns la acelasi nivel cu dobanda de referinta a Bancii Centrale Europene (BCE) pentru prima oara in ultimele 15 luni, semnaland faptul ca institutiile financiare incep sa deblocheze creditarile reciproce, scrie Bloomberg. Dar aceasta situatie are si o parte negativa, anume cresterea ratelor creditelor in euro cu dobanda variabila, legata de Euribor.

Euribor la trei luni a urcat la inceputul saptamanii la 1%, au aratat datele furnizate de Federatia Bancara Europeana. Indicatorul s-a apreciat de la un minim de 0,634%, inregistrat pe 31 martie anul acesta, dupa ce testele de stres bancare publicate spre sfar­situl lunii iulie au demonstrat ca doar sapte din cele 91 de banci din regiune au nevoie sa stranga mai mult capital pentru a se proteja in eventualitatea aparitiei unei noi crizei a da­toriilor. Avansul Euribor sugereaza si faptul ca bancile incep sa renunte la programele BCE de acordare de lichiditati, ce au fost demarate cu scopul de a combate recesiunea globala, iar ulterior au fost extinse in conditiile in care criza datoriilor din Grecia a ali­mentat temerile potrivit carora mai multe natiuni din regiune ar putea avea probleme similare.


"Intr-adevar, exista semne de normalizare", a declarat Christoph Reiger, director al departamentului de strategie a dobanzii din cadrul bancii germane Commerzbank. "Orice banca ce are acum acces la finantare de pe piata nu s-ar duce la BCE pentru o dobanda de 1%", a explicat Reiger.

Bancile renunta la ajutorul BCE

Bancile din Spania, Portugalia si Grecia si-au redus dependenta de finantarile BCE in septembrie, dupa ce temerile privind criza datoriilor s-au mai temperat. Imprumuturile con­tractate de institutiile financiare din Spania au scazut cu 11% fata de august, pana la 97,7 mld. euro, potrivit datelor furnizate de banca centrala a Spaniei. De asemenea, bancile elene s-au imprumutat mai putin de la BCE pentru a doua luna consecutiva, utilizand 94,3 mld. euro pentru operatiunile de refinantare, conform bancii centrale a Greciei. Aceeasi situatie si in Portugalia: bancile s-au imprumutat cu 19% mai putin in septembrie de la BCE.

Avansul dobanzii Euribor coincide cu un declin al Libor la trei luni (rata dobanzii la dolar pe piata interbancara londoneza), alimentat de speculatiile potrivit carora banca centrala americana (Fed) ar putea relua politicile de relaxare monetara, adica tiparirea de bani noi, pentru a stimula cresterea economica.

Normalizarea nu se lasa asteptata

Jean-Claude Trichet, presedintele BCE, a declarat spre inceputul lunii ca semnalele potrivit carora institutiile bancare sunt din ce in ce mai putin dependente de BCE sunt "o dovada de normalizare", in mijlocul unei reveniri "moderate" in a doua jumatate a anului. Comentariile sale au venit la scurt timp dupa ce strategii BCE au lasat nemodificata dobanda de politica monetara, la 1%.
In prima faza, BCE a imprumutat institutiilor bancare sume nelimitate, la rata dobanzii de referinta, pentru o perioada de cel mult 12 luni. Chiar daca strategii BCE au renuntat la operatiunile de creditare pe termen de 12 si 6 luni, institutia inca ofera imprumuturi nelimitate cu scadenta la o saptamana, la o luna sau la trei luni. De asemenea, institutia cu sediul la Frankfurt a inceput sa cumpere si obligatiuni guvernamentale, dupa ce criza datoriilor din Europa a pus sub semnul indoielii insasi supravietuirea monedei euro.

"Conditiile privind lichiditatile s-au imbunatatit in zona euro, si inca putem spera la rate ale dobanzii chiar mai mari. Nu are niciun sens sa spui ca, in perioade economice normale, Euribor ar trebui sa se situeze la un nivel mai mic decat rata de refinatare a BCE", a declarat Matteo Regesta, strateg pe probleme de dobanzi in cadrul bancii franceze BNP Paribas.

Sursa www.zf.ro


Site realizat cu mândrie de graficaro.net - servicii de creare site