Informarea transparenta si educatia financiara – primii pasi in protectia consumatorilor de servicii financiare

www.bugetulfamiliei.ro, un instrument util in gestionarea bugetelor familiale, a fost relansat

Bucuresti, 15 martie 2010 – Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) a organizat astazi cu ocazia Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor o dezbatere pe tema educatiei financiare din Romania.

Evenimentul face parte din programul national de educatie financiara Bugetul Familiei, desfasurat sub patronajul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, cu sprijinul Comisiei pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private si derulat in colaborare cu Centrul European al Consumatorilor Romania si compania de credite de consum Provident Financial Romania.

Cu aceasta ocazie, APC Romania a anuntat relansarea site-ului web www.bugetulfamiliei.ro, care a fost complet restructurat. Site-ul le ofera acum romanilor mai multe instrumente practice de calcul al bugetului personal, familial precum si sfaturi utile despre cum pot evita situatiile de supraindatorare. Pe langa informatiile redactate de catre specialisti intr-un limbaj accesibil si usor de inteles, site-ul le ofera vizitatorilor acces la experti financiari, care le vor raspunde in doar cateva ore intrebarilor legate de buget si finante personale.

„O provocare sociala cum este imbunatatirea nivelului de cunostinte financiare necesita implicarea mai multor actori, atat din randul autoritatilor, cat si din mediul privat si mass-media. De aceea, apreciem in mod deosebit eforturile programului national Bugetul Familiei si suntem oricand gata sa contribuim cu expertiza pe care o avem in domeniul protectiei consumatorilor,” a declarat Constantin CERBULESCU, Presedinte Autoritatea Nationala Pentru Protectia Consumatorilor.

„Asociatiile de protectia consumatorilor din intreaga lume au ales 2010 ca fiind anul drepturilor consumatorilor de servicii financiare. In acest context, informarea transparenta si educatia financiara reprezinta primii pasi in asigurarea acestor drepturi. APC Romania va continua in acest an seria de dezbateri publice sub sigla Bugetul Familiei in cele mai importante orase din tara si va organiza sesiuni de pregatire pe tema educatiei financiare pentru organizatiile neguvernamentale care ofera asistenta familiilor defavorizate,” a declarat Costel STANCIU, Presedinte APC Romania.

„Sprijinirea programelor de educatie financiara reprezinta o prioritate pentru Provident Financial Romania. Suntem convinsi ca un nivel ridicat al intelegerii conceptelor financiare ajuta consumatorii sa isi gestioneze mai eficient bugetele familiale, un lucru cu atat mai important in contextul economic actual. Incurajam autoritatile, societatea civila si mass-media sa se implice in astfel de initiative atat in beneficiul consumatorilor, cat si pentru o dezvoltare sanatoasa a industriei de servicii financiare. De aceea, punem la dispozitia acestora intreaga expertiza a grupului britanic International Personal Finance din care facem parte”, a declarat Russell Johnsen, directorul general al Provident Financial Romania.

In 2009, au fost organizate patru dezbateri publice sub sigla Bugetul Familiei in tara, la care au participat peste 100 de autoritati, ONG-uri si jurnalisti si care au generat peste 40 de materiale de presa. In plus, peste 68.000 de utilizatori au vizitat www.bugetulfamiliei.ro, peste 450 de intrebari din domeniul financiar au primit raspunsuri de la experti si peste 5.800 de romani au folosit calculatoarele de buget disponibile pe site.