Home Noutati Intrebari cheie inainte de a te imprumuta

Intrebari cheie inainte de a te imprumuta

Cum aleg creditul care se potriveste cel mai bine nevoilor mele?
Compararea mai multor oferte financiare este primul pas, iar costul creditului este esential. Dar nu te opri doar la compararea dobanzilor: verifica nivelul taxelor si comisioanelor, daca dobanda este fixa, variabila sau mixta, evolutiile recente sau estimate ale cursului valutar, nivelul serviciilor oferite.
Afla cat este DAE (Dobanda Anuala Efectiva), adica pretul real al imprumutului. Nu te multumi cu cifra anuntata  pe materialele publicitare, cere un calcul personalizat ofiterului de credit. Serviciile optionale si comisioanele viitoare care nu pot fi estimate (cum ar fi comisionul de intarziere la plata sau cel de rescadentare) nu intra in calculul DAE, deci asigura-te ca stii toate comisioanele pe care le platesti sau le-ai putea plati in cazul unor situatii neprevazute. Si nu uita: DAE scade pe masura ce creste durata creditului, deci este diferita de la un produs la altul. In general, ofertele afisate contin indicatorul DAE cel mai mic (corespunzator perioadei celei mai lungi), de aceea trebuie sa fii atent sa nu compari doua lucruri total diferite.
Cu cat perioada de creditare este mai lunga, cu atat platesti mai mult.  De aceea este important sa optezi pentru creditul cel mai potrivit pentru tine din punctul de vedere al costurilor si perioadei de timp.

Daca am garantat creditul cu un apartament, ce se intampla in cazul in care nu mai pot sa platesc ratele?
Daca pentru accesarea creditului ai folosit un bun imobil (apartament, teren etc) drept garantie, in caz de neplata a ratelor este posibil ca institutia financiara sa execute silit bunurile aduse drept garantie pentru recuperarea sumei datorate. In astfel de situatii contacteaza imediat institutia financiara pentru reesalonarea creditului.

Ce pot face daca nu inteleg informatiile din contractul de credit?
Nu te grabi niciodata sa semnezi contractul, daca nu esti sigur ca ai inteles toate informatiile. Nu te grabi sa semnezi contractul nici in cazul in care esti presat de un termen limita. Pune ofiterului de credit toate intrebarile care iti vin in minte. Acesta este pregatit sa iti ofere toate detaliile de care ai nevoie pentru a lua o decizie informata. Daca ai in continuare nelamuriri, ia documentele si adreseaza-te unor persoane care te pot indruma. Odata semnate actele, este dificil sa mai schimbi ceva!

Rata dobanzii va fi aceeasi pe toata durata creditului?
Intreaba daca rata dobanzii este fixa sau variabila. Fiecare tip de dobanda se potriveste cate unui tip de credit si unui profil de consumator. Dobanzile fixe au exact acest avantaj: iti ofera stabilitate, doar ca, in genere, sunt fixate la un nivel destul de ridicat. Sunt o varianta buna pentru creditele pe termen scurt sau cand iei in calcul si o plata anticipata a imprumutului. Dobanzile variabile scad, dar si cresc o data cu piata, deci exista riscul ca o crestere consistenta sa iti dea peste cap calculele initiale. Aceasta varianta este buna pentru creditele pe termen lung, pentru ca tendinta generala este ca dobanzile sa scada de la an la an. Dobanda mixta este mai mica decat media pietei intr-o prima faza, dupa care creste. Este perfecta daca poti rambursa imprumutul inainte de scadenta, ca sa ai cat mai putini ani de dobanda variabila.

Rambursarea in avans a creditului se taxeaza suplimentar?
Verifica termenii contractului. Exista banci care percep un comision fix in cazul in care vrei sa rambursezi creditul mai devreme de termenul stabilit initial pentru achitarea imprumutului.

Ce se intampla daca nu platesc o rata?
Verifica termenii contractului. Si o singura zi de intarziere poate atrage dupa sine comisioane penalizatoare, care in unele cazuri pot fi foarte mari. Daca vorbim de un credit bancar, dupa 30 de zile de intarziere vei fi raportat la Biroul de Credit si asta ti-ar putea limita accesul la un nou credit cativa ani buni.

Pot sa iau contractul de credit acasa ca sa il analizez cand am timp?
Institutiile financiare au obligatia legala sa iti puna la dispozitie o copie a contractului. Contractul de credit este un document legal, care da nastere la responsabilitati mari, de aceea trebuie citit cu atentie inainte de a-l semna. Nu semna niciodata un contract care iti este neclar: semnatura va actiona impotriva ta in eventualitatea vreunui conflict viitor. Intreaba de comisioanele de acordare a creditului, de eventuale polite de asigurari atasate lui, comisioane de administrare, comisioane de risc pentru creditele fara garantii, cele de intarziere la plata etc.


Site realizat cu mândrie de graficaro.net - servicii de creare site