Home Noutati Leul n-a făcut politică vara asta

Leul n-a făcut politică vara asta

În războiul politic care ne-a bulversat recent, creșterea cursului de schimb a fost folosită că argument pentru a delegitima procesul de suspendare a Președintelui. „Uite ce i-ați făcut leului!”. Cât a fost politică, cât economică și cât monetară scăderea leului față de euro în această vară?
 
În primul rând, să vedem contextul extra-referendum. În 2012, leul scăzuse cu 2% față de euro, cu 15% față de forint, cu 9% față de zlot înainte de 3 iulie, momentul declanşării procesului de suspendare. Valutele regionale se apreciau față de euro (nici nu e greu ca o valută care are doar tiparul BCE în spate să piardă teren) cu exepţia leului. De ce făcea figură separată moneda națională? De la sfârșitul lui 2011, BNR începuse să introducă lichiditate în piață. Băncile puteau ridica lei fără limită de sumă în licitațiile repo săptămânale. Banca Centrală a socotit că în acest fel economia e ajutată (se creditează companiile), statul ajutat și el (leii băncilor erau invitați să poftească în vagoanele certificatelor de trezorerie emise de Ministerul Finanțelor). Numai că o parte însemnată din bani n-a mers nici spre finanțarea economiei, nici spre cea a statului, ci a tulit-o peste graniță în repatrieri de valută (de aici creșterea euro). 
 
 Ce s-a întâmplat în momentul izbucnirii crizei? Fenomenul „migratiei” valutare s-a accentuat si pe fond emotional, în mai puțin de o lună, leul pierduse peste 4% față de euro, speculatiile au fost și ele încurajate. BNR a reacționat prompt și a închis robinetul finanțărilor nelimitate pentru bănci. De la 12-18 miliarde lei, sumele oferite au scăzut la 6 miliarde la începutul lui august, apoi la 5 și apoi 4 miliarde. Confruntate cu lipsă de lei, băncile au început să mai vândă din euro iar cursul și-a revenit miraculos ( de la 4,64 la 4,45 lei/euro) deși scandalul suspendării nu se încheiase. Până la urmă, confruntată cu spectrul creșterii dobânzilor la lei (mai puțini lei, dobânzi mai mari, deci costuri crescute pentru stat și restul debitorilor) BNR a reînceput să pompeze lei în bănci la începutul lui septembrie, fără limită de sumă, și asta s-a văzut din nou în curs, care a săltat de la 4,45 la 4,49 lei.
 
Cu alte cuvinte, scăderea leului n-a fost nici politică, nici măcar economică (economia nu putea reacționa atât de negativ în mai puțin de o luna) ci...monetară și marginal speculativă. Asta nu înseamnă că politicienii n-au încercat să tragă spuza pe turta lor de câte ori au avut ocazia, exagerând, victimizându-se, plângând pe umerii țărișoarei, soarta leuțului. 
 
Pentru mai multe informaţii, accesează rubrica Întreabă expertul.
 
7 septembrie 2012


Site realizat cu mândrie de graficaro.net - servicii de creare site