Home Noutati ”Rabla” 2012: valoarea voucherelor, sume alocate, condiții de participare

”Rabla” 2012: valoarea voucherelor, sume alocate, condiții de participare


Până pe 19 noiembrie va puteți adresa firmelor colectoare în vederea casării autoturismelor vechi urmând să primiți în schimb tichete cu valoare nominală de 3.800 de lei. Administrația Fondului pentru Mediu a alocat pentru acest an un buget de 114 milioane de lei, prin care s-ar putea scoate din uz, având în vedere experiențaanilor trecuți, aproximativ 10.000 de mașini mai vechi de zece ani.

După o așteptare de 3 luni față de data avansată inițial, proprietarii de autovehicole mai vechi de zece ani pot casa din 5 martie mașinile la unul dintre cele 212 centre "Rabla" la nivel național și ulterior pot achiziționa un autoturism nou la unul dintre cele 125 de dealeri auto care au fost autorizați în cadrul programului. În condițiile în care anul trecut 40% din vânzarile de autoturisme s-au realizat prin programul de casare, vânzarile unui dealer sau importator pot fi puternic influențate de participarea sau lipsa din cadrul programului.
 
 Executivul a aprobat programul "Rabla" 2012 cu un buget acoperitor numai pentru 30.000 de tichete, suficiente însă numai pentru 10.000 de mașini - în condițiile în care media din ultimii doi ani a fost de aproape trei tichete pentru fiecare maşină nouă cumpărată în cadrul programului. Spre comparație, în 2010 s-au casat aproape 190.000 de mașini mai vechi de zece ani, iar în 2011 aproape 120.000, numărul de autoturisme noi achiziționate fiind de 62.000 în 2010, respectiv 39.000 în 2011.
 
Piațaparalelă a tichetelor de casare funcționează deja pe internet deși cererea se întâlnește deocamdată mai greu cu oferta (în timp ce prețurile de vânzare sunt de 2.000 - 2.300 de lei per tichet, clienții care au dat anunțuri de cumpărare sunt dispuși să plătească cel mult 1.500 de lei pentru un voucher). Prin programul Remat, în ultimii doi ani s-au casat aproape 306.000 de mașini uzate și s-au achiziționat circa 101.800 de autoturisme noi, din care 40.300 de automobile Dacia.
 
Potrivit dealerilor auto, clienții care cumpără mașini noi în cadrul programului Rabla preferă modelele din clasa mică, mini și compactă.
 
Condiții de intrare în program
 
Programul este deschis oricărei persoane ce are domiciliul sau reședința în România, precum și unităților administrativ-teritoriale, instituțiilor de învățământ de stat sau privat, instituțiilor publice, organizațiilor neguvernamentale, unităților aparținând cultelor religioase recunoscute în România, precum și firmelor, persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale și familiale. Ca persoană fizică, pentru a putea beneficia de program trebuie să fiți proprietarul mașinii vechi date spre casare și să aveți plătite toate taxele, impozitele și contribuțiile către bugetul local. 
 
Pentru a preda autovehiculul uzat, trebuie să prezentați firmei colectoare validate următoarele documente: actul care atestă identitatea și domiciliul sau reședința în România, în termen de valabilitate, în original și copie;certificatul de înmatriculare a autovehiculului uzat, în original și în copie legalizată; cartea de identitate a autovehiculului uzat, dacă aceasta există, în orginal și în copie legalizată; actul doveditor eliberat de către serviciul public comunitar pentru permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, în original, pentru cazul în care din certificatul de înmatriculare și din cartea de identitate a autovehiculului nu rezultă anul fabricației, anul primei înmatriculări în România și/sau categoria mașinii; certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale și alte venituri ale bugetului local, eliberat de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială aveți domiciliul și reședința și este înregistrat fiscal autovehiculul uzat, în original.
 
Pentru a fi acceptat autovehiculul uzat trebuie ca acesta să aibă componentele esențiale (motorul, transmisia, trenul de rulare, caroseria, șasiul, precum și echipamentele electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și dispozitivului catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație); să îndeplinească cerințele de vechime, în baza anului de fabricație înscris în certificatul de înmatriculare și cartea de identitate a autovehiculului uzat, dacă aceasta există, sau în bază anului de fabricație înscris în actul doveditor eliberat de către serviciul public comunitar, coroborat cu caracterul alfanumeric corespunzător, conținut în numărul de identificare a autovehiculului uzat; să fie înmatriculat prima dată în România - se verifică în bază mențiunilor cuprinse în certificatul de înmatriculare și cartea de identitate a autovehiculului uzat, dacă aceasta există, sau în baza mențiunilor din actul doveditor eliberat de către serviciul public comunitar.

4 aprilie 2012

Site realizat cu mândrie de graficaro.net - servicii de creare site