Home Noutati Respectarea vietii private a europenilor va reprezenta o mare provocare in urmatorul deceniu, declara un membru al Comisiei Europene

Respectarea vietii private a europenilor va reprezenta o mare provocare in urmatorul deceniu, declara un membru al Comisiei Europene

Viata noastra privata se confrunta cu noi provocari: publicitatea comportamentala se poate folosi de istoricul cautarilor noastre pe internet pentru o mai buna promovare a produselor, site-urile de socializare accesate de 41,7 milioane de europeni permit difuzarea publica a datelor cu caracter personal, cum ar fi fotografiile, iar cu ajutorul celor 6 milioane de cipuri inteligente utilizate in momentul actual ni se poate urmari orice miscare. Comisia Europeana a avertizat astazi, cu ocazia Zilei protectiei datelor, ca normele cu privire la protectia datelor trebuie actualizate, astfel incat sa se poata tine pasul cu progresele tehnologice si sa se garanteze dreptul la respectarea vietii private, certitudinea juridica pentru industrie si adoptarea de noi tehnologii. Conform normelor UE, datele cu caracter personal nu pot fi utilizate decat in scopuri legitime si doar cu consimtamantul prealabil al persoanei respective. Acum ca Tratatul de la Lisabona si Carta drepturilor fundamentale au intrat in vigoare, Comisia a afirmat astazi ca doreste sa elaboreze un cadru normativ clar si modern, aplicabil in intreaga Uniune Europeana, care sa garanteze un inalt nivel de protectie a datelor cu caracter personal si a vietii private, incepand cu reforma Directivei UE din 1995 privind protectia datelor cu caracter personal.

„Normele UE sunt destinate sa protejeze datele cu caracter personal ale fiecarui cetatean. Comisia Europeana si-a dovedit angajamentul de a asigura deplina respectare a acestor norme de catre toate cele 27 de state membre. Chiar daca inovarea este importanta in societatea contemporana, ea nu ar trebui sa se faca pe seama dreptului fundamental la viata privata al cetatenilor. Trebuie sa ne asiguram ca normele generale cu privire la protectia datelor sunt in pas cu noile tehnologii si ca sunt destul de cuprinzatoare incat sa respecte cerintele Tratatului de la Lisabona”, a declarat Viviane Reding, Comisarul UE pentru Societatea Informationala si Media. „Normele UE trebuie sa permita fiecarui cetatean sa se bucure de dreptul sau de a fi informat cu privire la situatiile in care datele sale cu caracter personal pot fi utilizate in mod legal, in orice domeniu al vietii, fie ca este vorba de imbarcarea la bordul unui avion, fie ca este vorba de deschiderea unui cont bancar sau de navigarea pe internet, si sa aiba dreptul de a se opune utilizarii datelor respective atunci cand doreste. 

Cu ocazia celei de-a patra Zile a protectiei datelor organizata anual, Comisia Europeana a declarat ca masurile pe care le aplica in materie de tehnologie internet sunt necesare in toate sectoarele economice si sociale pentru a proteja viata si datele cu caracter personal ale europenilor. 
In acest scop, Comisarul Reding a anuntat ca va propune modernizarea normelor UE privind respectarea vietii private, pe baza nomelor cu caracter general in vigoare din 1995 (Directiva privind protectia datelor cu caracter personal) si a normelor specifice in materie de telecomunicatii si internet (normele privind confidentialitatea comunicatiilor electronice ). 

Aceste norme imbunatatite se vor aplica cu fermitate in toate domeniile de politica si in cadrul tuturor acordurilor internationale, fie ca este vorba despre noile tehnologii, despre drepturile consumatorului sau despre siguranta publica.  

In 2009, Comisia a luat o serie de initiative pentru a garanta ca respectarea vietii private evolueaza in acelasi ritm cu tehnologia:

  • O Recomandare privind introducerea etichetelor inteligente (smart tags) pentru identificarea prin radiofrecventa (RFID) in produse cum ar fi abonamentele de autobuz propune ca dispozitivele de acest gen utilizate in comertul cu amanuntul sa fie dezactivate automat daca, la cumpararea unui produs cu eticheta, consumatorul nu solicita in mod explicit ca aceasta sa ramana activa (IP/09/740).   
  • In februarie 2009, Comisia a intermediat un acord intre 18 (20 din iunie) companii importante detinatoare de retele sociale, prin care se urmarea imbunatatirea sigurantei si a protectiei vietii private a minorilor pe site-urile de socializare in retea, cum ar fi Facebook (IP/09/232). Luna viitoare, cu ocazia Zilei pentru un internet mai sigur 2010, Comisia va prezenta un raport cu privire la progresele inregistrate, in care va evidentia, de exemplu, numarul companiilor care au luat masuri pentru ca profilurile persoanelor sub 18 ani sa fie private si inaccesibile prin cautare implicita.
  • Ca urmare a propunerilor Comisiei, noile norme UE in domeniul telecomunicatiilor obliga furnizorii de servicii de comunicatii, cum ar fi internetul, sa avertizeze autoritatile atunci cand incalcarea normelor de securitate duce la pierderea sau utilizarea abuziva a datelor cu caracter personal (MEMO/09/513). Aceste norme consolideaza dreptul consumatorilor de a fi informati atunci cand se stocheaza sau se acceseaza internet cookies pe computerele lor.
  • La 14 aprilie 2009, Comisia a actionat in justitie Regatul Unit (IP/09/570), ca reactie la ingrijorarile cetatenilor starnite de faptul ca furnizorii de internet din aceasta tara realizau teste de publicitate comportamentala (PHORM) prin care se analiza istoricul cautarilor lor pe internet. Comisia a avertizat Regatul Unit de faptul ca legislatia sa in domeniul confidentialitatii telecomunicatiilor nu respecta normele UE in ceea ce priveste consimtamantul utilizatorului la interceptarea comunicatiilor, sanctiunile acordate pentru interceptarea ilegala si supravegherea activitatilor de interceptare. Cauza a intrat in faza a doua la 3 noiembrie 2009 (IP/09/1626). Daca Regatul Unit nu rezolva in mod satisfacator problemele ridicate de Comisie, cauza poate fi inaintata Curtii Europene de Justitie.
  •  

Context
Protejarea vietii private si a datelor cu caracter personal constituie unul dintre drepturile omului prevazute la articolele 7 si 8 din
Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.

Directiva UE privind protectia datelor cu caracter personal din 1995 stabileste principiile generale de armonizare a normelor nationale ca, de exemplu, cazurile in care pot fi utilizate datele cu caracter personal si drepturile persoanelor ale caror date sunt utilizate. Potrivit acestor principii, consimtamantul unei persoane pentru utilizarea datelor sale cu caracter personal trebuie dat in mod liber, explicit si in perfecta cunostinta de cauza.

Site-ul internet al Comisiei Europene dedicat protectiei datelor cu caracter personal:http://ec.europa.eu/justice_home/fsj/privacy/ 

Directiva UE asupra confidentialitatii si comunicatiilor electronice din 2002 stabileste principii pentru sectorul telecomunicatiilor. si protejeaza confidentialitatea comunicatiilor, cerand statelor membre ale UE sa interzica interceptarea si supravegherea fara consimtamantul utilizatorilor [articolul 5 alineatul (1)] sau fara autorizatie legala. 

Mesajul dnei Viviane Reding cu privire la protejarea vietii private (video): http://ec.europa.eu/commission_barroso/reding/video/20090414/index_en.htm

Utilizarea datelor de catre institutiile si organismele UE este reglementata prin Regulamentul (CE) nr. 45/2001 privind protectia datelor. In ceea ce priveste cooperarea politieneasca si judiciara in materie penala, protectia datelor cu caracter personal este reglementata, la nivelul UE, prin Decizia-cadru 2008/977/JAI.  

In 2007, Consiliul Europei a instituit Ziua protectiei datelor pentru a explica ce tip de date cu caracter personal se colecteaza si de ce, precum si pentru a informa cetatenii in legatura cu drepturile si responsabilitatile ce le revin in aceasta privinta.

Ziua protectiei datelor http://dpd.eun.org/web/guest/home.


Site realizat cu mândrie de graficaro.net - servicii de creare site