Romania a raportat un declin al preturilor imobiliare. Piata de abia incepe sa dea semne de dezghet

Sectorul imobiliar al tarilor din Europa Centrala si de Est va avea inca un an dificil in 2010. Intreaga regiune s-a confruntat cu un exod al capitalului strain, iar investitiile straine vor ramane probabil la un nivel scazut si in continuare, arata studiul Emerging Trends in Real Estate Europe 2010, publicat de catre Urban Land Institute si PricewaterhouseCoopers.

Cu toate acestea, trei piete din regiune s-au dovedit foarte rezistente in actualul climat economic. Prima dintre acestea este cea poloneza, care a reusit sa evite recesiunea anul trecut. Republica Ceha este de asemenea pe drumul cel bun iesind dintr-o recesiune relativ scurta si de mica amploare, in vreme ce Turcia a traversat aceasta perioada mai bine decat majoritatea celorlalte state europene, fiind avantajata de sporul demografic sustinut si de amplasarea geografica strategica, care o pune in situatia de a deveni noul hub logistic dintre Europa si Orient.

„In alte state din regiune insa sectorul imobiliar a fost puternic afectat, valoarea proprietatilor si ratele de ocupare au scazut puternic. Aceasta este de asemenea situatia Romaniei, care a inregistrat un declin al preturilor imobiliare, o scadere a tranzactiilor, iar piata locala de abia incepe sa dea semne de dezghet”, a declarat Brian Arnold, Partener Consultanta Fiscala si Juridica, PricewaterhouseCoopers Romania.

Refinantarea datoriilor

Raportul mentioneaza problema iminenta a nevoii masive de refinantare a datoriilor in sectorul imobiliar, acestea ridicandu-se la sute de miliarde de euro.

Jucatorii din sectorul imobiliar recunosc aceasta problema si nu este clar cum vor gestiona institutiile financiare aceasta chestiune, daca vor alege sa vanda activele imobiliare sau vor „extinde” facilitatile de credit si vor „pretinde” in continuare rambursarea acestora. In afara de aceasta problema, pentru sectorul imobiliar exista incertitudini cu privire la momentul si modalitatile prin care guvernele europene vor opri stimulentele masive pentru economiile lor. O retragere abrupta a fondurilor de stimulare ar putea dauna relansarii, existand chiar pericolul reintrarii economiilor in recesiune, noteaza raportul.

„Problema cheie este cum se vor comporta cei care inchiriaza spatii. Investitorii imobiliari sunt in continuare tematori si se concentreaza pe pietele mai adanci si mai lichide”, a declarat John Forbes, liderul grupului pentru sectorul imobiliar pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa din cadrul PricewaterhouseCoopers.

Cea de-a saptea editie a studiului Emerging Trends in Real Estate Europe se bazeaza pe chestionare si interviuri cu peste 600 de autoritati cheie in domeniu, incluzand investitori, dezvoltatori, finantisti, si manageri de proprietati.

Sursa www.capital.ro