Home Noutati Statul taie din investitii ca sa plateasca dobanzi tot mai mari

Statul taie din investitii ca sa plateasca dobanzi tot mai mari

Deficitul programat in primul trimestru a fost atins, numai ca executia arata ca in vreme ce cheltuielile cu investitiile au scazut cu 36%, cele cu dobanzile au crescut cu acelasi procentaj.

La noua evaluare a Fondului Monetar International (FMI), Guvernul a prezentat o tema facuta in stil propriu. Ţinta de deficit programata pentru primul trimestru a fost indeplinita. Insa executia publicata de Ministerul de Finante indica o scadere cu 36,5% a cheltuielilor de capital, pana la 2,45 miliarde de lei, si o majorare cu un procentaj echivalent a celor cu dobanzile (pana la 1,68 miliarde de lei). Concluzia ar fi ca Guvernul a taiat din cheltuielile de investitii pentru a putea plati dobanzile tot mai mari la imprumuturile luate pentru achitarea obligatiilor curente.

Guvernul a bifat cerinta FMI, dar modul in care a facut-o este netransparent si, implicit, indoielnic. Cheltuielile in primele trei luni fata de perioada similara din 2009 au coborat timid, cu doar 0,5%. Tabloul executiei bugetare din martie este insa destul de diferit fata de cel de la sfarsitul lunii februarie. Dupa ce, de exemplu, in primele doua luni, cheltuielile de personal au scazut cu numai 0,7% fata de februarie 2009, in martie, au fost cu 8,7% mai mici decat in martie 2009. Datele reflecta evolutia la sfarsitul fiecarei luni, de la inceputul anului, si nu cifrele inregistrate lunar.

In acest caz, explicatia Finantelor este insuficienta: „cheltuielile de personal sunt inferioare ca urmare a celor patru zile de concediu fara plata acordate in luna decembrie 2009 personalului din sectorul bugetar, drepturile de personal acordate in luna ianuarie fiind aferente lunii decembrie“.

Un alt capitol bugetar unde in martie a avut loc o scadere a cheltuielilor fata de primele doua luni a fost cel pentru bunuri si servicii. In februarie, Guvernul cheltuise pentru acestea cu 12% mai mult decat in aceeasi perioada din 2009, dar in martie, suma a fost cu 0,4% mai mica. In opinia FMI, mijloacele prin care a fost atinsa tinta de deficit sunt mai putin importante decat scopul, dupa cum reiese din declaratia reprezentantului Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu. „Probabil ca au fost facute mai putine cheltuieli (...) Cert este ca asa cum arata executia pe primul trimestru, din punctul nostru de vedere, este o executie corecta“, a spus acesta.

Masuri concrete

Deciziile cu impact de reducere a cheltuielilor lipsesc si este de asteptat ca, la sfarsitul misiunii, FMI sa propuna masuri concrete de taiere a deficitului, cu atat mai mult cu cat prognoza de crestere economica va fi revizuita de la 1,3% la 0,8%. Pentru prima data de la debutul actualului acord, declaratiile FMI au fost mai putin optimiste. Mai mult, ministrul de finante insusi, Sebastian Vladescu, se arata mai neincrezator in economie decat FMI. „Sper ca noua prognoza a FMI sa fie acoperita de realitate. Eu sunt inca prudent“, a spus Vladescu, citat de Mediafax, dupa ce in februarie declara ca estimarea de 1,3% i se pare realista atata timp cat este acceptata de forurile internationale.

Sa facem economii pe partea de cheltuieli curente ale statului (...) si banii astfel economisiti sa-i folosim pe cheltuieli de capital care creeaza locuri de munca.
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR

8,22 miliarde de lei a fost deficitul bugetului general consolidat in primul trimestru, sub tinta stabilita cu FMI, de 8,25 miliarde de lei

Sursa www.capital.ro


Site realizat cu mândrie de graficaro.net - servicii de creare site