Home Noutati Veniturile medii ale unei gospodarii au urcat cu 5,4%

Veniturile medii ale unei gospodarii au urcat cu 5,4%

Veniturile totale medii lunare ale unei gospodarii au crescut in ultimul trimestrul al anului fata de precedentele trei luni cu 5,4% la 2.390 lei, din care peste 80% au reprezentat venituri banesti, restul fiind aporturi in natura, ptorivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

In trimestrul trei al anului trecut, veniturile medii lunare ale unei gospodarii erau de 2.268 lei.

Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (48% din veniturile totale ale gospodariilor, in scadere cu 3,3 puncte procentuale fata de trimestrul unu, cu 4,3 puncte procentuale fata de trimestrul doi si cu 4,1 puncte procentuale fata de trimestrul trei. O alta sursa de venituri cu o pondere importanta in structura veniturilor totale ale gospodariilor au avut-o prestatiile sociale, cu o pondere de 24,7%.

Intr-o masura mai mica la formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit in trimestrul patru si veniturile din agricultura cu 2,6%, veniturile din activitati neagricole independente cu 2,9% si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei cu 1,8%.

Potrivit rezultatelor anchetei bugetelor de familie, s-au inregistrat diferente de nivel si, mai ales, de structura intre veniturile gospodariilor in functie de mediul de rezidenta.

Astfel veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 26,9% mai mari decat ale gospodariilor din mediul rural si cu 10,1% mai mari fata de ansamblul gospodariilor. In urban, veniturile gospodariilor au provenit in proportie de 60,9% din salarii, de 23,6% din prestatii sociale, veniturile in natura reprezentand 9,3% din total.

In rural, principala sursa a veniturilor gospodariilor a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 38,1% din totalul veniturilor. Cea mai mare parte a acestora (31,9%) a fost formata de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile banesti din agricultura asigurand numai 6,2%. O contributie importanta la formarea veniturilor gospodariilor rurale a revenit si veniturilor salariale (26,5%) si celor din prestatii sociale (26,5%).

Cheltuielile totale ale populatiei, au fost, in ultimele trei luni ale anului trect, in medie, de 2.143 lei lunar pe gospodarie (738 lei pe persoana) si au reprezentat 89,7% din nivelul veniturilor totale.

Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii au fost consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni au avut o pondere mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei.

Conform clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in trimestrul patru, in medie, 40,3% din consumul gospodariilor, fata de 40,8% in trimestrul I, 41,9% in trimestrul doi si 40,7% in trimestrul trei 2009.

SURSA: Mediafax


Site realizat cu mândrie de graficaro.net - servicii de creare site