Home Pensii Planificarea pensiei

Planificarea pensiei

Astăzi eşti la o distanţă de zeci de ani de pensie. Mai eşti încă bun de muncă. Ca mâine însă, ajungi la 50-60 de ani şi te apropii de momentul adevărului – oare îmi vor ajunge banii de pensie? Evident, vorbim de banii pe care i-ai economisit la tinereţe, în perioada de activitate. Acea parte, mai mică sau mai mare, pe care ai pus-o deoparte din salariu.
Regula este cea binecunoscută – cu cât începi să economiseşti mai devreme, cu atât ai la pensie un fond de economisire mai mare. Dacă aştepţi până când vei avea 50 de ani, va fi mult mai greu sa acumulezi îndeajuns încât să-ţi poţi permite să ai o perioadă de pensionare liniştită.

Atenţie! Aminteşte-ţi că niciodată nu plăteşte altcineva pentru tine. Chiar şi atunci când ai pensie de la stat, valoarea ei este determinată în funcţie de reţinerile obligatorii făcute din salariul tău. Ca să poţi încasa însă pensie la bătrâneţe este necesar ca numărul de salariaţi să nu scadă dramatic până atunci, sumele necesare pentru plata pensiilor foştilor salariaţi fiind strânse din cotizaţiile salariaţilor din prezent.

O sumă cât de mică pentru pensia de mâine este o investiţie în viitor. Nu uita să o adaugi de fiecare dată în bugetul familiei, la cheltuieli necesare.

Pentru mai multe informaţii, accesează rubrica Întreabă expertul.


Site realizat cu mândrie de graficaro.net - servicii de creare site