Home Platile Cardul

Cardul

Plata prin intermediul cardului se practică din ce în ce mai mult şi în România. Cardurile permit utilizatorilor să realizeze plăţi pentru bunuri şi servicii oriunde în lume, uşor şi convenabil. Pot reprezenta o alternativă a cecurilor sau a plăţii cash.

Cardurile de debit

Cardurile de debit sunt, de obicei preferate în cazul utilizării unei sume mai mari de bani care sunt astfel mai uşor „de transportat”. Sunt acceptate ca formă de plată în foarte multe unităţi şi pot fi anulate cu uşurinţă în caz de pierdere sau furt. Cardul de debit presupune constituirea în prealabil a unui cont curent din care se vor face retragerile de numerar la fiecare utilizare a cardului.

În general, poţi avea cardde debit pentru contul tău curent, dar şi pentru contul de economii. Atunci când foloseşti cardul de debit banii pe care îi cheltuieşti vor fi retraşi în mod automat din contul tău. Atât timp cât ai baniîn cont sau o descoperire de cont autorizată poţi folosi cardul de debit pentru a cumpăra lucruri de la magazin, prin comandă telefonică sau prin intermediul internetului. Poţi, de asemenea, să foloseşti cardul pentru a retrage bani din cont, dar pentru aceasta trebuie să foloseşti un bancomat (ATM). Pentru mai multe informaţii privind utilizarea cardurilor de debit accesează sub-secţiunea Utilizarea contului tău.

Fiecare tip de card însumează o serie de condiţii proprii fiecărei unităţi bancare emitente. Înainte de fiecare utilizare a card-ului trebuie să introduci codul PIN. Poţi să schimbi PIN-ul inițial al cardului chiar de la bancomat iar în cazul în care ai uitat PIN-ul  contactează banca emitentă a cardului.

Cardurile de credit

Acest tip de card permite obţinerea de împrumuturi care pot fi accesate direct de la bancomate (contra unui comision de retragere de numerar de regula mai mare decat in cazul unui card de debit), suma maxima accesibila fiind determinata de anumite condiţii de bonitate. Bonitatea unui client se măsoară în baza unui punctaj specific fiecărei bănci, însă depinde de mărimea veniturilor clientului şi ale soţului/soţiei, de tipul unităţii la care este angajat posesorul cardului (bugetarii sunt de obicei avantajaţi), de bunurile aflate în proprietatea clientului (vehicule, imobile), precum şi de numărul membrilor familiei acestuia.

Un card de credit îţi oferă posibilitatea să realizezi plăţi chiar dacă nu ai bani în cont, contractând un credit. Majoritatea băncilor oferă o perioadă de gratie (uzual pana la maxim 60 de zile) în care nu se plăteşte dobândă, aceasta cu condiţia ca suma împrumutată să fie înapoiată integral, lunar, înainte de ziua plăţii. Pentru mai multe detalii accesează Carduri de credit.

Carduri preplătite

Pe piaţa din România există două instituţii ce va pot oferi card-uri preplătite: Raiffeisen Bank, emis sub sigla Visa şi Poşta Română, emis sub sigla MasterCard. Funcţiile acestor carduri sunt identice cu cele ale cardurilor de debit emise de bănci, singura diferenţă fiind faptul că acestea nu au ataşat un cont curent . În plus, costurile cardurilor preplătite sunt mult mai mari decât cele aferente cardurilor de debit, având în schimb avantajul că permit administrarea mai eficientă a cheltuielilor.

Deoarece pentru card-ul preplătit nu ai un cont bancar deschis trebuie ca tu să-l alimentezi şi nu ai posibilitatea să cheltuieşti o suma mai mare decât cea depusă. Aceste card-uri sunt utile în cazul în care nu ai un card de credit sau de debit dar doreşti să realizezi anumite cumpărături cu cardul la magazine care nu acceptă alt fel de formă de plată, sau pentru cumpărăturile realizate pe internet.
Cardurile preplătite sunt destinate în special persoanelor care nu au posibilitatea deţinerii unui cont bancar, precum copii, adolescenţii, lucrătorii emigranţi.

Cel mai mare dezavantaj al cardurilor preplătite este costul ridicat. Veţi achita: 

  • taxa de emitere
  • taxa înlocuirii în caz de pierdere sau deteriorare a cardului, care în cazul Poştei Române este egal cu costul de emitere
  • comisionul lunar de administrare-face din acest tip de card unul din cele mai scumpe carduri standard de pe piaţă
  • taxa de retragere a banilor
  • taxa pentru neutilizarea cardului.

 
Înainte de a-ţi face un astfel de card ar fi bine deci să ceri mai multe informaţii unităţilor emitente privind taxele aferente şi costul total.

Pentru mai multe informaţii, accesează rubrica Întreabă expertul.
 

Site realizat cu mândrie de graficaro.net - servicii de creare site