Home Platile Plata cash, cecurile şi biletele la ordin

Plata cash, cecurile şi biletele la ordin

Dintre toate modalităţile de plată, plata cash este în continuare cea mai comună pentru cumpărăturile de zi cu zi. Este simplu să înmânezi pur şi simplu banii pentru lucrurile cumpărate. Această modalitate de plată este acceptată în mai toate locurile, de aceea este şi convenabilă de folosit, în special pentru sumele mici. Cu toate acestea, dacă banii numerar îţi sunt furaţi sau îi pierzi, nu-i vei mai primi înapoi niciodată.

Cecurile

Cecul este un instrument de plată de debit prin care un titular de cont (trăgător), în baza unui disponibil constituit în prealabil de acesta la o instituţie de credit (tras), dă un ordin necondiţionat acesteia să plătească, la prezentare, o sumă determinată unei terţe persoane (beneficiar ).
Cecurile trebuie să poarte menţiuni clare privind ziua, luna şi anul emiterii pentru a permite:

  •  calcularea de către bancă a termenului de prezentare la plată a cecului, termen după expirarea căruia posesorul decade din drepturile sale de regres
  •  constatarea capacităţii legale a trăgătorului în momentul aplicării semnăturii sale pe instrument

Locul emiterii trebuie să figureze alături de data emiterii cecului.
Pe cec se pot face şi alte menţiuni decât cele obligatorii, care să stipuleze clauze facultative, răspunzând unor necesităţi specifice raporturilor dintre cele trei părţi implicate (trăgător, tras, beneficiar). Menţiunile facultative fac obiectul înţelegerii dintre aceste părţi.

Biletul la ordin

Biletul la ordin este un titlu de credit, sub semnătură privată, creat de emitent (subscriitor) în calitate de debitor, care se obligă să plătească o sumă de bani fixată, la un anumit termen sau la prezentarea unei alte persoane (beneficiar) care are calitatea de creditor. În textul biletului la ordin se pot face şi alte menţiuni decât cele obligatorii, care să stipuleze clauze facultative, răspunzând unor necesităţi specifice din practica comercială şi financiară. Menţiunile facultative fac obiectul înţelegerii dintre semnatari.


Pentru mai multe informaţii, accesează rubrica Întreabă expertul

Site realizat cu mândrie de graficaro.net - servicii de creare site