Home Platile Plăţile automatizate

Plăţile automatizate

Ordinele de plată

Ordinele de plată reprezintă o instrucţiune pe care o poţi da băncii pentru a efectua plăţi în mod regulat unei anumite persoane sau societăţi. Banii ajung în contul persoanei sau societăţii respective după aproximativ 1-3 zile de la data în care sunt luaţi din contul tău, in functie de momentul transmiterii ordinului dar si de valoarea sumei. Prin urmare ar fi bine să programezi bine plata în cazul în care trebuie să achiţio factură şi este necesar ca banii să fie depuşi până la o anumită dată.

Direct Debit

Debitul direct poate fi folosit pentru plată rapidă şi eficientă a facturilor, ratelor, impozitelor, precum şi oricăror altor tipuri de plăţi recurente. Facturile sunt achitate prin intermediul băncii, care preia banii direct din contul clientului. Prin debit direct, vei mandata banca pentru a-ţi debita contul, pe baza instrucţiunii primite de la banca beneficiarului (banca furnizorului de utilităţi, compania de asigurări, etc.). Tranzacţia este iniţiată de către furnizor, prin intermediul băncii sale, care ulterior transmite detaliile plăţii către sistemele administrate de Transfond. După validarea instrucţiunii pe baza anumitor criterii tehnice cunoscute de bănci, sistemul Transfond transmite imediat această instrucţiune către banca plătitorului. La rândul ei, banca plătitorului verifică existenţa mandatului şi, în condiţiile în care sunt baniîn contul clientului, efectuează plata. Unele companii furnizoare de utilităţi oferă discount-uri în cazul plăţii prin debit direct. Banca va percepe insa un anumit comision per tranzacţie astfel încât comoditatea va avea în final un anumit cost.

Pentru a putea începe să efectuezi plăţi prin debit direct trebuie să completezi un formular la banca unde ai contul sau să autorizezi operaţiunea telefonic. Poţi anula o astfel de operaţiune oricând doreşti şi tot ce trebuie să faci este să anunţi atât banca, cât şi furnizorul în cazul în care ai încheiat un contract pentru servicii ce sunt în continuare în curs de furnizare pentru a putea stabili alte mijloace de plată.

Internet banking

Internet banking este un serviciu ce se bucură de popularitate în România mulţumită uşurinţei cu care se pot realiza operaţiuni precum plata facturilor, transfer de bani, cumpărături pe internet şi aceasta timp de 24 de ore, la orice ora doreşti.  

Majoritatea băncilor oferă servicii de internet banking prin urmare poţi cu uşurinţă să transferi bani din contul tău curent folosind anumite date de identificare ale contului persoanei sau companiei căreia doreşti să îi trimiţi banii. Pentru plata facturilor, aceste date ar putea fi înscrise chiar pe factura pe care o primeşti acasă sau poţi cere direct persoanei numărul de cont şi codul de identificare. Va trebui să oferi şi o referinţă pentru ca persoana/societatea căreia îi trimiţi banii să ştie de unde sunt şi pentru ce sunt banii.

Poţi insa plăti pentru cumpărăturile prin internetului chiar daca nu ai internet-banking, utilizand doar datele inscrise pe cardul de debit sau de credit. Unii furnizori de carduri oferă caracteristici de securitate care îţi vor cere să introduci o parolă aleasă de tine, parola care are rolul de a creşte siguranţa detaliilor cardului tău. Dacă optezi pentru acest serviciu de siguranţă trebuie să ştii că vei fi nevoit să introduci respectiva parolă înainte de PIN chiar şi atunci când faci plăţi în persoană.

PayPal, Google Checkout

Deschizând acest tip de conturi, după ce ţi-ai înregistrat datele personale şi ale cardului de debit sau de credit în baza unui operator de date, poţi realiza plăţi de valoare mică pentru care costurile unui ordin de plată în valută ar fi nejustificate. Poţi folosi banii electronici atunci când site-ul de pe care doreşti să realizezi cumpărăturile are contract cu operatorul tău. Mulţi operatori au un sistem dezvoltat de protecţie a cumpărătorilor şi servicii de soluţionare a litigiilor.

Direct Credit

Este un serviciu uşor de folosit, sigur şi de încredere care oferă organizaţiilor posibilitatea de a realiza plăţi prin intermediul transferului electronic. Este folosit cu precădere pentru plata salariilor, dar poate fi folosit şi pentru alte plăţi cum ar fi pensii, cheltuielile angajatului, asigurări, dividende şi restituiri.

Pentru mai multe informaţii, accesează rubrica Întreabă expertul.

Site realizat cu mândrie de graficaro.net - servicii de creare site