Viitorul plăţilor

Progresul tehnologic se poate observa de la o zi la alta, iar acest lucru se răsfrânge şi asupra operaţiunilor de plată. Printre cele mai noi modalităţi de plată se numără:

  • carduri fără contract
  • plata prin telefon
 

Cardurile fără contract

Pentru a realiza unele cumpărături mai repede şi mai convenabil atât pentru cumpărător cât şi pentru vânzător, poţi apela la un card eliberat fără contract. Pentru plăţile mai mici de o anumită sumă trebuie doar să introduci cardul într-un cititor special, fără a mai fi nevoie să introduci un cod PIN.
O tranzacţie efectuată cu ajutorul unui astfel de card nu necesită introducerea unui cod PIN. Cu toate acestea, pentru sume mai mari de o anumită valoare, va trebui totuşi să introduci un PIN pentru a putea termina tranzacţia. Acest lucru are menirea de a descuraja folosirea frauduloasă a cardurilor pierdute sau furate; fiecare introducere a codului PIN are menirea de a asigura faptul că posesorul cardului este şi cel care îl foloseşte.

Plata prin intermediul telefonului

Cumpărătorii vor putea în curând să folosească telefonul mobil pentru a plăti. Acest lucru va fi posibil prin intermediul unui contract între furnizorul de telefonie mobilă şi cel al cardului de credit sau de debit. Operatorii de telefonie şi băncile sunt în curs de dezvoltare a unei tehnologii care va permite oamenilor să plătească cu ajutorul unor instrumente de plată stocate în telefoanele lor mobile. Pentru o sumă mai mică de un anumit număr vei putea plăti doar punând telefonul în faţa unui cititor, iar pentru o sumă mai mare va fi necesar să introduci de la tastatura telefonului un cod PIN.

Pentru mai multe informaţii, accesează rubrica Întreabă expertul.