Home Preturi Calculator preţuri

Calculator preţuri

Am văzut (în secțiunea calculatorul de venituri) cât de important este ca atunci când vorbim de o sumă oarecare de bani (să zicem salariul de pe ștatul de plată) să facem și transformarea în ceva mai palpabil, ușor de evaluat de toată lumea (cum ar fi cantitatea în aur pe care o pot cumpăra cu suma respectivă, echivalentul într-o valută-forte, etc). În anii ‘90, salariații duceau acasă bani mai mulți de la un an la altul, ba chiar de la un trimestru la altul. Cu toate acestea, nimeni n-ar fi spus “mi-a crescut salariul, mă îmbogățesc”. Fiecare intuia că e vorba de o “umflare” nesănătoasă a banilor (inflație): în realitate, banii se depreciau, aveau o putere de cumpărare tot mai mică. Vă propunem mai jos un calculator din care putem vedea cum s-a jucat inflația cu banii noștri în ultimii 40 de ani (mai exact între 1970 și 2011). 
 
Astfel, veți observa că dacă vom include inflația cumulată între anii 1989 și 2011, 1 leu vechi din 1989 (Rol) ar fi echivalent cu 3856 lei vechi la sfârșitul anului 2011 sau 0,3856 lei noi (Ron). Astfel, un apartament de 100.000 de lei vechi cumpărat în 1989 ar trebui să coste actualizat cu inflația, 38.560 lei noi (aproximativ 9.000 euro) în timp ce un salariu mediu de 3.000 Rol în pragul Revoluției ar echivala cu 1.157 Ron la sfârșitul anului 2011, sub câștigul mediu net pe economie. Raportat la salariul mediu al perioadei, te costă deci mult mai mult să-ți cumperi un apartament astăzi decât în urmă cu 23 de ani.
 
Cum stăm însă cu mașina personală? Dacia de 70.000 lei vechi în 1989 urma să coste azi, actualizat cu inflația, 26.992 lei (puțin peste 6.200 euro), o sumă mult mai apropiată în acest caz de valoarea de piață în acest moment a noii Dacii. De ce evoluția prețului unui autoturism în timp n-a fost comparabilă cu evoluția prețului imobilelor? Nu uitați de progresul înregistrat de tehnologie între timp, concurență, etc. Dar în ceea ce privește prețul mâncării? Kilogramul de carne de porc de 25 lei vechi în 1989 ar trebui regăsit la supermarket azi la 9,6 lei noi dacă am ține cont doar de inflație-deci la preț de carne de ...pui).
 
Observați, deci, că între inflația oficială cumulată și transpunerea în realitate a prețurilor istorice distanța poate fi apreciabilă. Valoarea unei proprietăți imobiliare sau a unui bun oarecare poate fi conservată în timp raportat la inflație doar în măsură în care raportul cerere-ofertă nu suferă mutații spectaculoase (explozia creditării sau dimpotrivă “iarna” demografică pot eclipsa influența inflației în structura prețurilor la imobiliare la fel cum avansul tehnologic și competiția dintre producători poate ieftini autoturismele, electronicele și gadgeturile deși inflația raportată a crescut între timp). 
{component url='index.php?option=com_calpre'}

Aici
puteți găsi un calculator de prețuri similar pentru SUA. Veți descoperi că un produs în valoare de un dolar achiziționat în 1989 poate fi cumpărat acum cu 1,82 dolari (31 decembrie 2011). Dar unul fabricat în 1913, anul înființării Fed (Banca Centrală a SUA)? Vă trebuie în acest caz 22,85 dolari.

Pentru mai multe informaţii, accesează rubrica Întreabă expertul.


Site realizat cu mândrie de graficaro.net - servicii de creare site