Home Imprumuturi Imprumuturi ipotecare si imobiliare Tipuri de credite ipotecare Tipuri de credite ipotecare

Tipuri de credite ipotecare

Poţi alege modul în care să plăteşti lunar pentru creditul ipotecar: rambursare eşalonată a unei părţi din principal plus dobânzile aferente ori plata doar a dobânzilor cu restituirea la scadenţă a valorii împrumutului. Va trebui să decizi care variantă este cea mai avantajoasă pentru tine.

Rambursarea eşalonată a creditului ipotecar

Lunar, plăţile efectuate vor reduce suma pe care o datorezi creditorului, acestea conţinând şi dobânda prevăzută pentru creditul contractat. Astfel, în fiecare lună veţi achita câte o mică parte din creditul total contractat.

Pro: Abordarea este simplă, clară – astfel valoarea creditului pe care trebuie să-l rambursezi devine din ce în ce mai mic.
Contra: În primii ani, în plăţile pe care le faci, o pondere mare o va avea dobânda, astfel încât dacă vei dori să achiţi tot creditul după doar câţiva ani vei observa faptul că suma pe care o datorezi nu s-a micşorat foarte mult.

Creditul ipotecar rambursat integral la scadenţă

În acest caz, plata lunară va consta doar în dobânda la creditul ipotecar contractat – suma pe care o datorezi nu se reduce. Suma împrumutată va fi rambursată la scadenţă, prin urmare este important să te gândeşti înainte la o modalitate de a rambursa împrumutul la sfârşitul termenului (preferabil dacă ai lichida o investiţie sau un plan de economii).
În cazul în care alegi această variantă va trebui să te asiguri că investiţia sau planul de economii creşte astfel că la finalul termenului să ai suficienţi bani pentru a achita împrumutul. În cazul în care investiţia sau economiile nu cresc conform planului, vei înregistra un deficit şi va trebui să te gândeşti la modalităţi de compensare a acestuia.

Pro: Întrucât plăteşti doar dobânda şi nu suma împrumutată în sine, plăţile lunare pe care le vei avea de efectuat vor fi mai mici.
Contra: Suma pe care o ai de achitat nu se va diminua în timp. De-a lungul duratei de viaţă a creditului ipotecar vei fi nevoit să te asiguri că investiţia sau planul de economii pe care îl ai va asigura rambursarea creditului la scadenţă. Dacă nu vei putea achita suma datorată la scadenţă îţi vei pierde locuinţa.

După alegerea tipului de credit ipotecar pe care doreşti să îl contractezi, va trebui să decizi ce fel de rată a dobânzii eşti dispus să plăteşti. În cadrul secţiunii Tipuri de dobânzi vei găsi explicate principalele tipuri de dobânzi disponibile, iar în cadrul secţiunii Cum funcţionează creditul ipotecar? vei găsi câteva lucruri de care ar fi bine să ţii cont atunci când contractezi un credit ipotecar.

Pentru mai multe informaţii, accesează rubrica Întreabă expertul.


Site realizat cu mândrie de graficaro.net - servicii de creare site