Formulele bunăstării și un calculator al gradului de fericire

Între “Time is money” și “Banii n-aduc fericrea” recunoaștem că puteți simți relativ dezorientați. Era nevoie, deci, și de un calculator al “fericirii”în Bugetul Familiei care să vă ajute să integrați diferitele sale ingrediente, atât din perspectivă materială, cât și din cea psihologică și relațională (în definitiv, și fericirea ar putea  fi “bugetată” în funcție de anturaj și venituri).
 
Să vedem mai întâi cum stăm din perspectiva bunăstării materiale la capitolul formule. Pe site-ul getmoneyrich.com găsim condiția necesară pentru a ne considera bogați: (VA + VJ) > (IF + C) unde VA reprezintă veniturile reziduale generate de activele în care s-a investit (dividende+chirii+dobânzi ,etc), VJ sunt veniturile din jobul principal sau sursa principală de activitate, IF-veniturile necesare independenței financiare și C-evident, cheltuielile. 
 
Pe articlesbase.com găsim o formula a bogăției individuale ceva mai abstractă, ce nu ține cont de active ci doar de potențialul uman. Așa că B=S+C+P+A. Adică vei deveni bogat dacă ai starea de spirit necesară (S), cunoștintele pentru a progresa în directia aleasă (C), abilitățile de a-ți planifica pașii (P) și determinarea de a acționa (A). 
 
Profesorul Paul Zane Pilzner propune și o formula a bogăției națiunilor. Deci: B=RxT (Bogăția înseamnă Resurse multiplicate de Tehnologie). 
 
Stanley si Danko vin cu un mod inedit de evaluare a bogăției personale care ține cont de vârstă. Pe scurt Bn=Vn x V/10. Adică bogăția netă se obține înmulțind venitul anual net (din toate sursele, mai puțin moșteniri) cu vârstă și împărțind rezultatul la 10. La aceleași venituri se observă că bătrânii dețin o bogăție netă superioară tinerilor (firesc, de vreme ce au mai puțin timp la dispoziție s-o cheltuiască). 
 
Dar cu fericirea cum stați?
Se știe, doar banii nu aduc fericirea, așa că avem firesc câteva formule și în acest caz. Cea mai amuzantă vine de la psihologul britanic Cliff Arnall:
F(fericirea)= O + (N x S) + Cpm/T + He unde O este distanță față de cash (!), N este valoarea naturii cu care ești înconjurat, S interacțiunea socială, Cpm-amintirile din copilărie din timpul verii, T-temperatura iar He- exaltarea pe care o simți în timpul unei vacanțe. Arnall este de părere și că a treia vineri a lunii Iunie este ziua optimă pentru atingerea celui mai înalt nivel de fericire (!). Ceva mai serios, Martin Seligman, în cartea sa “Authentic Happiness”, definea fericirea drept plăcere, sens și angajament. Trecem și noi așadar: F=P+S+A. O variantă a acestei formule care propune o sinteză...fericită între bunăstare și fericire este:
 
F=S+RS+GS+GB(scop + relații sociale + gradul de sănătate + gradul de bunăstare materială)
 
Să calculăm acum...
După ce ați parcurs în fugă toate aceste variante de aproximare a bunăstării și fericirii va propunem un joc: estimați-vă singuri nivelul de fericire folosind ultima formulă: F=S+RS+GS+GB. Acordați câte o notă de la 1 la 10 pentru intensitatea scopului (consistența obiectivelor personale), calitatea relațiilor sociale, gradul de sănătate și al suficienței materiale de care vă bucurați, așa cum le percepeți în acest moment pe fiecare. Apoi comparați rezultatul, exprimat în procente, cu recordul de 40 de puncte care ar corespunde unui grad maxim de fericire (100%). (Atenție, am presupus că toate cele 4 “componente” ale fericirii au ponderi egale!)
 

Moved Permanently

The document has moved here.

Site realizat cu mândrie de graficaro.net - servicii de creare site